5 tips om je tuin hittebestendig te maken

De zomers worden steeds warmer en droger. Dat merk je ook in de tuin. Wat zijn die tegels heet! Hoog tijd om je eigen buitenplek hitteproof te maken. Fijn voor jou, het dierenleven en voor je planten. Én voor de stad. Hoe je dat doet? Hieronder vind je 5 tips voor een hittebestendige tuin.

 

1. Wip tegels eruit 

 

De temperatuur in een stad loopt sneller op dan in groene gebieden. Dat komt onder andere doordat een stad grotendeels bestaat uit stenen en beton. Die vangen de warmte van de zon op en houden deze vast. Zomers is dat niet erg hitteproof. Nog een nadeel van tegels: kostbaar regenwater zakt niet de grond in. In plaats daarvan komt het in het riool terecht. Zonde toch? Tegels vervangen door groen is met stip de belangrijkste stap naar een hittebestendige tuin. Zet er fleurige bloemen of planten in. Je geeft je tuin zo meer kleur en hoe minder tegels, hoe koeler. Via deze 5 stappen maak je van je tegeltuin een groene stadsoase.

Een groene tuin met allerlei planten die grenzen aan een mooi gazon

2. Leg een vijver aan

 

Een vijver, klein of groot, heeft verschillende voordelen voor mens en dier. Voor dorstige vogels en insecten is een vijver een levendige ontmoetingsplek. Ga er eens lekker voor zitten en geniet mee van het theekransje van blauwgroene libelles en waterkevers. Een ander voordeel: een vijver houdt waardevol regenwater vast. Via je regenpijp kun je extra regenwater je vijver inlopen. Wist je dat een vijver ook je buitenplek verkoelt? Het water verdampt, waardoor de luchtvochtigheid in je tuin toeneemt. Welke klimaatvoordelen een vijver heeft, lees je hier.  Ook met een kleine vijver maak je al impact. Ga je voor een oude speciekuip, een zinken teil of een mini vijverbak?

Onder een boom is de lucht koeler dan onder een parasol of zonnescherm. Dat komt doordat een boom water verdampt. De lucht is daardoor vochtiger én koeler.

3. Zorg voor natuurlijke schaduw

 

Onder een boom is de lucht koeler dan onder een parasol of zonnescherm. Dat komt doordat een boom water verdampt. De lucht is daardoor vochtiger én koeler. Hoe groter de bladeren, des te beter werkt de verkoeling. Een loofboom heeft dus meer effect dan een naaldboom. Ook hoge planten of een pergola waar je planten overheen laat groeien, zijn geschikt voor het creëren van natuurlijk schaduw. Heb je echt maar een piepklein stadstuintje? Ga dan voor een groene muur om je tuin hittebestendig te krijgen. Zie tip 5 hieronder!

4. Plaats een regenton 

 

Dorstige planten en bloemen help je de zomerse droogte door als je ze voldoende water geeft. Dat is logisch. Doe dit het liefst in de ochtend of avond, als de zon niet zo sterk is. Wat is er handiger dan hiervoor gratis regenwater te gebruiken? Fijn voor je portemonnee, en omdat het geen kalk bevat, is regenwater gezonder voor je planten dan kraanwater. Ook omdat het water in de regenton meteen al op de juiste temperatuur is. Vang dus het kostbare hemelwater op in een regenton en je hebt altijd een waterbuffer. Regentonnen zijn er in alle soorten en maten, zodat er altijd een is die perfect bij je groene stekkie past. Meer over de voordelen van het plaatsen van een regenton lees je hier. Woon je in Utrecht? Dan krijg je tot eind oktober (2024) 40 euro korting op de aanschaf van een regenton bij Steck.

Water loopt vanuit een regenpijp in een regenton. Daarachter is een muur te zien, en er omheen groeien gele bloemen

5. Maak een groene muur

 

Net als tegels houden ook stenen muren de warmte in je tuin vast. Vooral muren die op het zuiden staan. Een oplossing met mediterraans tintje? Laat je tuinmuren begroeien met weelderige klimplanten. Je kunt ook hangplanten of klimplanten in bakken aan je stenen schutting hangen. Hallo, verkoeling! Twee vliegen in één klap: ook insecten en vlinders zullen je dankbaar zijn. Let op dat je kiest voor klimmers die goed tegen de zon bestand zijn. De trompetbloem (Campsis) met haar gele, oranje of rode bloemen bijvoorbeeld. Deze klimplant heeft wel wat ondersteuning nodig, want ze is topzwaar. Nog een zomerbloeier die het goed doet op een kurkdroge plek: de stokroos (Alcea rosea). Ook de heerlijk geurende blauwe regen (Wisteria) doet het goed in de volle zon.

 

Je kunt nog veel meer doen voor een hittebestendige tuin. Van het planten van bomen voor een natuurlijke schaduw, tot het plaatsen van parasols, schaduwdoeken en pergola’s. Meer tips voor een klimaatbestendige inrichting van je tuin? De medewerkers van Steck denken graag met je mee. 

Close-up van feloranje bloemen tegen een heldere blauwe hemel. De bloemen staan trots op lange stelen, omringd door groene bladeren en enkele rode bloemknoppen die nog moeten uitkomen. De kleuren van de bloemen contrasteren mooi met de lucht, wat een levendig en zomers gevoel geeft.

Blijf op de hoogte

Er gebeurt ontzettend veel bij Steck. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zo mis je niets van onze transitie van tuincentrum naar groene stadsoase.

Openingstijden

Maandag
09:00 – 18:00
Dinsdag
09:00 – 18:00
Woensdag
09:00 – 18:00
Donderdag
09:00 – 18:00
Vrijdag
09:00 – 18:00
Zaterdag
09:00 – 17:00
Zondag
10:00 – 17:00

Contact

Heb je een vraag of suggestie? We horen graag van je!
Telefoon: 030 782 0680
Email: info@steckutrecht.nl

Volg je ons al?

© 2024 Steck Utrecht | Steck is onderdeel van Overvecht Vastgoed | Vacatures | Bezorging | Retourbeleid | Bedrijfsgegevens | Privacyverklaring.| Algemene Voorwaarden

Giftcard van tuincentrum Steck uit Utrecht Overvecht wordt overhandigd aan klant

Steck Giftcard

Zoek je een groen cadeau voor je vader, moeder, buurman, leraar of wie dan ook? De Steck Giftcard besteed je in ons hele tuincentrum in Utrecht Overvecht. Wat denk je van een mooie kamerplant of tuinplant, stuk tuingereedschap of accessoire voor je huisdier?