ONZE MISSIE

De missie van Steck is om heel Utrecht groen te laten denken én doen. De verbinding met de natuur moet terugkomen in onze drukke levens. Planten zijn niet alleen prachtig om naar te kijken, we voelen ons ook goed bij al dat groen. Planten vertragen, inspireren, behoren tot de belangrijkste basiselementen uit het leven. We kunnen niet zonder.

Daarom willen we graag dat Utrechters (en niet-Utrechters) hun planten beter leren kennen. Niet als leuk decorstuk in huis of in de tuin, maar als een levend iets dat voor ons zorgt. Wij zorgen voor planten, planten zorgen voor ons. Zo simpel is het. In onze tuinen kunnen we dat breder trekken: door bijvoorbeeld regenwater af te vangen en de tuin aantrekkelijk te maken voor insecten kunnen we bijdragen aan het oplossen van het klimaatprobleem.

Via onze makers en partners, blogs, workshops en expo’s hopen we onze plantenliefde en -kennis door te geven. We geven tips over klimaatvriendelijk tuinieren, over de verzorging van planten en de inrichting van je balkon. En dat proberen we zo verantwoord mogelijk te doen, met oog voor lokaal, circulair en biodivers.

verantwoord ondernemen

Voor ons bestaat verantwoord ondernemen uit twee delen: onder verantwoord ecologisch vallen de duurzame producten die we aanbieden, de koffie die we schenken, de materialen waarmee we bouwen en de (lokale) partners met wie we samenwerken. Daarnaast vinden we het belangrijk om verantwoord sociaal bezig te zijn: we willen dat iedereen mee kan doen, zowel klanten als medewerkers. We werken graag samen én we doen graag iets voor een ander. Bij al onze keuzes proberen we met beide punten rekening te houden, zowel in de programmering, het assortiment en in het managen van onze onderneming.

Assortiment

Daarover: ons assortiment is niet 100% biologisch. We breiden ons duurzame assortiment steeds verder uit, met dito leveranciers en lokale makers. Maar we letten ook op de prijs, zodat je ook met een kleine portemonnee terechtkunt bij Steck. Daarbij kiezen we voor producten die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk hebben. Dat is zeker niet altijd volledig biologisch, of ecologisch. Soms kan dat namelijk niet (omdat het bijvoorbeeld nog niet bestaat) en soms kiezen we voor betaalbaar en duurzaam naast elkaar. Want dat vinden we wel zo sociaal. Voor buitenplanten kiezen we zo veel mogelijk voor vaste planten, omdat deze veel langer meegaan dan eenjarige planten.


Wil je tips ontvangen over klimaatvriendelijk tuinieren en op de hoogte blijven van de veranderingen bij Steck? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Wat voorafging

Tuincentrum Overvecht was in de jaren zeventig het eerste tuinwarenhuis van Nederland en bekend tot over de grenzen. Het was opgericht door Utrechter Wim Scherrenberg, die onder andere met zijn befaamde Kerstshows busladingen vol klanten trok. Het tuincentrum groeide uit tot een concern van zeven tuincentra in Nederland. De formule werd verkocht, maar het pand in Overvecht bleef in handen van de familie. Toen in 2019 de toenmalige exploitant vertrok, nam zoon Bob het roer over en veranderde de naam in Steck.

Opening vader moeder Bob Scherrenberg

De vader van Bob opende in 1969 het eerste tuinwarenhuis van Nederland.

Steck_groene oase

Groene stadsoase

En nu? Met een enthousiaste club mensen werken we hard aan de ambities van Bob om van Steck weer een geliefde, groene plek van Utrecht te maken.
Het tuincentrum wordt stap voor stap omgebouwd tot een stadsoase waar lokale ondernemers samenwerken aan het vergroenen van Utrecht met planten, producten en ideeën. Waar je terechtkunt voor het meest complete aanbod van binnen- en buitenplanten en alles om je tuin, balkon of dakterras om te bouwen tot je eigen groene stek. Waar je kunt neerploffen op het fijne terras van Noordertuin voor een bord vol smakelijke, lokale gerechten, waar je van alles kunt ontdekken over biodiversiteit, circulaire processen en andere verrassingen die horen bij werken mét en in de natuur. Er is een exporuimte, en er wordt al van alles georganiseerd. Voor kinderen is er een zand&water-speelplek bij het terras van Noordertuin. 

Transitie

We zijn al aardig op weg! Het tuincentrum wordt stapje voor stapje omgebouwd tot stadsoase met een lokaal en duurzaam aanbod. Partners als de Clique, BikeFlip en Voedseltuin Overvecht zijn al aangesloten. In samenwerking met evenementenbureau Triomf is tuincafé De Noordertuin opgezet bij Steck. En ook de programmering is al op gang komen. Ben je benieuwd hoe dit verdergaat? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Steck_Verbouwing