Groen denken
én doen!

Groeiende stad

Steden worden steeds groter en voller. Door de natuur de ruimte te geven houden we het ecosysteem in balans. Want een stad is ook natuur: het is een bijzondere biotoop waar mensen, dieren en planten samenleven. En jij kunt bijdragen aan dat ecosysteem! Voor jezelf en voor al dat andere kostbare leven. Door in je tuin de tegels door planten te vervangen, je balkons en daken te vergroenen en/of geveltuinen aan te leggen, help jij samen met vele anderen mee aan een leefbare stad. Want groen in de stad verkoelt, voorkomt wateroverlast, stimuleert de biodiversiteit, verbetert de luchtkwaliteit én mensen worden er blij van.

Heilige grond

Regenwormen, duizendpoten en pissebedden: we hebben er meer aan dan je misschien denkt. Samen met andere bodemdieren, bacteriën en schimmels zetten ze afvalstoffen om in voedingsstoffen voor planten. Goed bodemleven is de basis voor een gezonde tuin! Maar hoe zorg je voor zo’n gezonde bodem? Gebruik bij de aanleg van een border goede tuinaarde. Daarna is niets doen vaak al genoeg. Laat bijvoorbeeld afgevallen blad in de winter liggen, spit je tuin zo min mogelijk om en gebruik geen chemische middelen. Heeft de grond een zetje nodig? Strooi dan compost om de bodem luchtiger en voedzamer te maken. Compost kan je makkelijk zelf maken: op een hoop of met een wormenhotel!

Ook kamerplanten hebben vruchtbare grond nodig. Bij gebrek aan al dat bodemleven hebben ze regelmatig behoefte aan nieuwe potgrond.
De meeste planten zijn daarnaast gebaat bij wat extra voeding tussendoor. Als ze wat groter zijn, willen ze ook nog eens een grotere pot. Als je aandacht besteedt aan de grond, bloeien je planten vaak letterlijk op!

Schitterende regen

Water is kostbaar goed, dat vergeten we weleens. Per jaar besproeien we onze tuin met gemiddeld zo’n 1.100 liter drinkwater. Dat is zonde, want door regenwater goed op te vangen en slim te gebruiken is dat helemaal niet nodig. Koppel een regenton aan je regenpijp en geef je tuin één keer per week flink veel water in plaats van elke dag een beetje. Zo leer je je planten omgaan met droogte.

Zet je planten liever in de grond dan in potten: dan hebben ze minder water nodig. Bovendien geef je regen de kans om rustig in de grond te zakken.
Als iedereen helpt met regenwater opvangen, voorkomen we dat rioleringen overstromen bij hoosbuien. Én we verbruiken minder water bij extreme droogte. Regenwater opvangen kan ook door je tuin of je dak te vergroenen of een geveltuin aan te leggen. 

Kostbaar leven

Biodiversiteit betekent diversiteit van het leven. Het gaat over alle planten, dieren, schimmels en bacteriën in ons ecosysteem. Op dit moment neemt de biodiversiteit in hoog tempo af door de manier waarop wij met de aarde omgaan. De afgelopen dertig jaar is bijvoorbeeld driekwart van het aantal insecten in Nederland verdwenen. De bestuiving van planten en bomen wordt hierdoor steeds lastiger. Ook hebben vogels minder te eten. Gelukkig is het nog niet te laat. Ook jij kunt helpen! Zorg voor vlinder- en bijvriendelijke planten in je tuin, gebruik geen pesticiden en zet voer neer voor vogels. En laat onkruid – of beter: wilde planten – lekker staan.

Smakelijk groen

Het eten dat we in de supermarkt kopen, komt uiteindelijk altijd uit de natuur. Het groeit aan bomen, struiken of het is afkomstig van (delen van) planten of dieren. Als je er de tijd voor neemt, kun je prima zelf voor je voedsel zorgen. Bijvoorbeeld door het te verbouwen in je tuin of op je balkon, of door te gaan wildplukken in het bos. Bij dat laatste is het van levensbelang dat je weet wat wel en niet eetbaar is, want je wil niet per ongeluk giftige stoffen binnenkrijgen. Zelf verbouwen is makkelijker: zet wat fruitbomen in je tuin of maak een moestuinbak als je minder ruimte hebt. Van je eigen groente en fruit weet je zeker dat het niet bespoten is. Bovendien proef je zo de liefde en moeite die je er zelf in hebt gestopt!

Natuurlijk binnen

Heel lang geleden (lees: in de prehistorie) woonden we nog niet in huizen. We trokken rond en verbleven af en toe in een grot. Pas rond 4.000 voor Chr. ontstonden de eerste dorpjes. Dat lijkt allemaal ver weg, maar toch bepaalt deze geschiedenis nog altijd onze liefde voor groen. In een natuurlijke omgeving voelen we ons thuis. Dat zit in onze genen. Biophilia heet dat met een mooi woord. Geen wonder dat we graag planten in onze huizen zetten. We worden er blij van! Bovendien helpen ze ook de luchtkwaliteit en de luchtvochtigheid te verhogen. Dat is hard nodig, want de luchtkwaliteit in onze huizen is vaak slechter dan we denken.