5 verzorgingstips voor kantoorplanten

Staan de planten in je kantoortuin er maar zielig bij? Een verlepte pannenkoekplant op je bureau en een verdronken ficus in de vensterbank. Of een monstera met bruine randen in de hoek van de kantoortuin. Ai, kun je dat nog wel een ‘kantoortuin’ noemen? Lees deze 5 verzorgingstips voor kantoorplanten en je groen ziet er straks weer fris uit.
Op een kantoor staat een krulvaren in een schaduwrijk hoekje

1. Kies de juiste plek voor je kantoorplanten

 
Om je kantoorplanten goed te verzorgen is het belangrijk op welke plek kantoorplanten in de ruimte staan. In een werkomgeving ontbreekt soms voldoende daglicht voor planten die een grote lichtbehoefte hebben. En licht is voor planten essentieel voor fotosynthese. Verder kunnen sommige planten ook letterlijk beter tegen een stootje dan andere. Welke planten zet je waar?
 

Op iets zonnige plaatsen, maar niet in de volle zon, doen de ficus, bonte dracaena’s, arecapalm, dieffenbachia, clusia en Strelitzia nicolai het goed. Op plekken met volle zon vinden de euphorbia, yucca, sansevieria en vele soorten cactussen en vetplanten het prima toeven. Wist je dat hoe dichter je de sansevieria bij het raam zet, hoe meer tekening op de bladeren komt? Voor plekken met weinig licht zijn er genoeg kamerplanten die goed gedijen in donkere hoeken.
 

Staat de plant op een plek waar mensen vaak langslopen? Kies dan een stevige plant met sterke en grote bladeren. De clusia en sansevieria kunnen bijvoorbeeld goed tegen een stootje, ook letterlijk.

2. Maak iemand chef plant

 

Laat één persoon voor de kantoorplanten verzorgen. Zo voorkom je dat iedereen de planten water geeft en dat ze langzaam verdrinken. Of dat juist niemand de planten verzorgt. Dan krijg je het haast nog voor elkaar om een cactus te laten uitdrogen.

3. Geef je kantoorplanten op het goede moment de juiste hoeveelheid water 

 

Voor de verzorging van je kantoorplanten is water essentieel. Wanneer je water geeft en hoeveel, verschilt per soort kamerplant. Én per seizoen. In de lente en zomer geef je in het algemeen wat vaker water dan in de herfst en winter. Als het lukt, geef de planten dan regenwater, daar zit minder kalk en magnesium in dan in kraanwater. Maar welk water je ook geeft, zorg dat het op kamertemperatuur is.

 

Niet alleen van een gietbeurt maar ook van een sproeibeurt met lauwwarm water knappen de meeste planten op. Je houdt hiermee de vochtigheid op peil en je sproeit het stof van de bladeren. Hierdoor nemen ze zonlicht makkelijker op, wat belangrijk is voor hun groei. Lukt een sproeibeurt niet? Haal het stof dan zo nu en dan met een zachte doek van de bladeren.  

 
Bang dat je per ongeluk toch te veel water geeft? Zet de planten in een pot met een gat erin en een schoteltje eronder. Zo vloeit het eventuele teveel aan water af. Als de plant te nat staat, dan kunnen de wortels gaan rotten. Hydrokorrels of potscherven onder in de pot helpen ook om dit te voorkomen.

Kantoorplanten tafel op kamerplanten afdeling van tuincentrum Steck in Utrecht Overvecht
Sommige planten kun je zelfs zien bewegen. Planten als de Marantha (bidplant), Calathea en Oxalis klappen ‘s nachts hun blaadjes op en klappen ze overdag weer open.

4. Geef je kantoorplanten voeding

 

Voor alle kamerplanten geldt: geef van maart tot oktober wat plantenvoeding. Volg hierbij de aanwijzingen op het pak. Met vloeibare voeding vertroetel je ze om de twee weken. Als je langwerkende voeding wilt geven, doe dit dan maar één keer per groeiseizoen.

5. Zorg voor een goede pot en verse potgrond

 

De grootte van een pot en voldoende voedingsstoffen in de potgrond zijn belangrijk om een kamerplant gezond en mooi te houden. De kweekpot waarin je een plant koopt, is meestal iets te klein. Zet de plant in een pot waarvan de diameter 15% tot 25% groter is dan de kweekpot. Dan heeft de plant weer ruimte voor zijn wortels. Onderwerp je plant af en toe aan een inspectie. Is de plant erg gegroeid? Duwen de wortels de grond omhoog? Of wordt de grond wel erg snel droog? Dan is ‘ie toe aan een grotere pot en verse aarde.

Geniet!

 

Je hoeft de kantoorplanten echt niet per se een naam te geven of tegen ze te praten. Het mág wel, al kijken sommige collega’s je dan misschien verrast aan. Maar geef je planten wat aandacht en liefde, dan merk je dat meteen: planten op kantoor doen veel voor je terug. Dat ontdekte Wageningen University & Research in hun onderzoek naar de effecten van planten op de werkvloer en in zorginstellingen. Zo zorgen planten op het werk zelfs voor een positievere gemoedstoestand én minder ziekteverzuim!

 
Hoeveel redenen heb je nog meer nodig om van je kantoor een groene oase te maken? We kozen 5 oersterke kantoorplanten uit, je vindt ze bij elkaar in de Kamerkas.

Close-up van feloranje bloemen tegen een heldere blauwe hemel. De bloemen staan trots op lange stelen, omringd door groene bladeren en enkele rode bloemknoppen die nog moeten uitkomen. De kleuren van de bloemen contrasteren mooi met de lucht, wat een levendig en zomers gevoel geeft.

Blijf op de hoogte

Er gebeurt ontzettend veel bij Steck. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zo mis je niets van onze transitie van tuincentrum naar groene stadsoase.

Openingstijden

Maandag
09:00 – 18:00
Dinsdag
09:00 – 18:00
Woensdag
09:00 – 18:00
Donderdag
09:00 – 18:00
Vrijdag
09:00 – 18:00
Zaterdag
09:00 – 17:00
Zondag
10:00 – 17:00

Contact

Heb je een vraag of suggestie? We horen graag van je!
Telefoon: 030 782 0680
Email: info@steckutrecht.nl

Volg je ons al?

© 2024 Steck Utrecht | Steck is onderdeel van Overvecht Vastgoed | Vacatures | Bezorging | Retourbeleid | Bedrijfsgegevens | Privacyverklaring.| Algemene Voorwaarden

Giftcard van tuincentrum Steck uit Utrecht Overvecht wordt overhandigd aan klant

Steck Giftcard

Zoek je een groen cadeau voor je vader, moeder, buurman, leraar of wie dan ook? De Steck Giftcard besteed je in ons hele tuincentrum in Utrecht Overvecht. Wat denk je van een mooie kamerplant of tuinplant, stuk tuingereedschap of accessoire voor je huisdier?