5 Oersterke planten die het goed doen op kantoor

Zelfs het saaiste kantoor met systeemplafond en grijze vloerbedekking tover je met planten om in een groene oase. Dat vergadert toch een stuk lekkerder. Maar wat zijn geschikte kantoorplanten? Je leest het in deze blog.

1. Clusia 

De clusia of varkensboom met haar stevige, glanzende ovale bladeren kan veel hebben. Ideaal voor op de werkplek dus. Ze stelt weinig eisen aan de standplaats en kan goed tegen weinig licht en droge lucht. De plant groeit snel. Ook fijn: ze hoeft niet vaak met ziekteverlof: als je haar goed verzorgt, heeft ze nauwelijks last van ongedierte of ziektes. 

Verzorgingstip: wanneer geef je de clusia water? Steek je vinger in de aarde en geef water als de grond droog aanvoelt. In de lente en zomer vindt deze plant het fijn als de grond licht vochtig is. In de winter mag de grond wel een klein beetje uitdrogen, dan heeft ze minder water nodig.

Clusia op de kamerplantenafdeling van tuincentrum Steck in Utrecht Overvecht

2. Monstera

Ook de monstera, of gatenplant, is een populaire plant voor op kantoor. Logisch, want ze is weelderig en sterk. Wil je in een ruimte wat afscherming creëren? Een forse, volle monstera kan hier goed voor zorgen. Met haar luchtwortels en grote bladeren geeft ze je werkplek óók wat jungle vibes. De plant gedijt goed op zowel lichtere als donkere plekken, maar zet ‘r niet in de volle zon. Droge lucht op kantoor? Kan ze ook prima hebben. 

Verzorgingstip: in de lente en zomer houd je de grond licht vochtig. In de herfst en winter geef je de monstera pas weer water als de grond is opgedroogd.

Monstera Deliciosa op de kamerplantenafdeling van tuincentrum Steck in Utrecht Overvecht

3. Strelitzia nicolaï

Deze oersterke plant, ook wel paradijsvogelplant genoemd, mag op je kantoor eigenlijk niet ontbreken. In ‘t wild krijgt ze zwart witte bloemen, maar op kantoor (of in huis) meestal niet. Toch is deze strelitzia nicolaï een echte blikvanger. Ze wordt gelukkig van vochtige lucht. Maar met haar stevige, harde bladeren en dikke steel is ze ook opgewassen tegen drogere lucht. Ze voelt zich goed op een lichte plek, maar niet in de volle zon. En omdat ze zo sterk is, kan ze wel tegen een stootje. Ook letterlijk. Handig als ze op een plek staat waar je vaak langsloopt.  

Verzorgingstip: de strelitzia nicolaï heeft weinig water nodig. Geef water als de potgrond bijna is uitgedroogd. ‘s Zomers is dat een keer per week, ‘s winters een keer per twee weken. Besproei de bladeren af en toe met de plantenspuit met wat water. Zo houd je de vochtigheid op peil.

Stelitzia Nicolai op de kamerplantenafdeling van tuincentrum Steck in Utrecht Overvecht

4. Sansevieria

Ook de sansevieria of vrouwentong is megasterk en makkelijk. Ideaal voor luie plantenverzorgers. Ze heeft weinig water of voeding nodig. En ze kan goed tegen droge lucht op kantoor. Verder kan deze kamerplant overal staan, zelfs in de volle zon. Het is dan ook een woestijnplant. Wist je dat hoe dichterbij ze bij het raam staat, hoe meer tekening op de bladeren komt?  

Verzorgingstip: geef de sansevieria pas water als de aarde in de pot droog is. Zo voorkom je wortelrot. In de lente en zomer geef je één keer in de twee weken water. In de herfst en winter is één keer per 3 weken voldoende.

Sansevieria kamerplant in tuincentrum Steck in Utrecht

5. Kentiapalm

Nog zo’n kantoorkanjer: de kentiapalm (Howea Forsteriana). Deze palm kan best een beetje in ‘t donker staan. Op een plekkie in de (half)schaduw voelt ze zich prima thuis. Ze kan met weinig water toe. En is ze daarnaast niet gewoon erg mooi?     

Verzorgingstip: Zorg voor een licht vochtige grond. In de zomer geef je om de vijf dagen een klein scheutje water. In de winter geef je minder, ongeveer om de tien dagen. Bruine randen rondom het blad? Die knip je weg. Zijn de bladeren helemaal bruin? Dan krijgt de palm te veel of te weinig water. En worden de bladeren geel, dan staat de kentia waarschijnlijk op een te lichte plek. 

Kentia palm kamerplant in tuincentrum Steck in Utrecht

Wie wordt de plantenbaas?

Tenslotte een gouden tip: laat één persoon voor de planten zorgen. Vergeet ‘t zoeken naar degene met de ‘groenste vingers’. Laat gewoon iemand die planten liefde en aandacht wil geven de chef van de kantoorplanten zijn. Zo voorkom je dat iederéén de planten water geeft en dat ze langzaam verdrinken. Of dat juist niemand de planten verzorgt. Dan krijg je het haast voor elkaar om een cactus te laten uitdrogen. 

Bij Steck vind je deze vijf kantoorplanten gezellig bij elkaar op een tafel. Samen met een oude typemachine, voor een knipoog naar het kantoor in vroeger tijden. Natuurlijk is er ook volop keuze in andere soorten kamerplanten. Loop je in de winkel en wil je meer weten over welke planten geschikt zijn op je werkplek en hoe je ze verzorgt? Vraag het onze medewerkers, ze helpen graag.