Tuinkalender mei: deze tuinklussen doe je nu

Welkom mei, met je ontluikende kleuren en geuren! Zin om aan de slag te gaan in de tuin of op je balkon? Lees hier welke tuinklussen en balkonklussen je nu kunt doen (of juist beter kunt laten).

 

1. Verbeter je bodem in mei

 

Een tuin vol bloemen, planten en fladderende en zoemende beestjes? Dat begint bij een vruchtbare bodem: een plek waar talloze bodemdiertjes werken. Ze zetten afval om in voedingsstoffen voor planten en houden de aarde luchtig. Help deze diertjes om de bodem gezond te houden. Hoe? Tuinier zo natuurlijk mogelijk. En met bodemverbeteraars als mest, compost of kalk van Bio-Kultura bijvoorbeeld, geef je de grond een boost. Hier lees je alle ins en outs over hoe je dit doet

Diverse wilde bloemen en ongemaaid gras in een stadslandschap met tuincentrum Steck en kassen op de achtergrond, onder een blauwe hemel met witte wolken in Utrecht Overvecht.

2. Maaien of niet maaien?

 

To maai or not to maai, that’s the question. Doe je - net als Steck - mee met Maai Mei Niet?  Laat de grasmaaier lekker in de schuur staan. Zo groeit er vanzelf een smakelijk feestmaal voor hongerige bijen, vlinders en andere waardevolle bestuivers. Van paardenbloemen tot madeliefjes. Fladderende en zoemende beestjes vinden zo meer nectar en stuifmeel en dat is van groot belang voor de biodiversiteit! En is dit niet de makkelijkste tuinklus die er is?

3. Zaai bloemen voor waardevolle bestuivers

 

Help bijen, hommels en vlinders ook door gemengde soorten te zaaien. De vliegende bestuivende diertjes zijn cruciaal voor onze voedselvoorziening en biodiversiteit. Ze worden met uitsterven bedreigd. Kies het liefst inheemse en onbespoten zaadjes en zadenmengsels. Houd de bodem in het begin vochtig. Welke planten je het beste kunt planten? Lathyrusbijen zijn dol op rolklaver en, je raadt het al, de (bos)lathyrus. Deze zien er ook nog eens kleurrijk uit. In de tuinkas van Steck heb je volop keuze aan verantwoorde bijen- en vlinderverleiders en biologische zaden, zoals die van De Bolster. Wil je meer informatie of advies? Onze medewerkers adviseren je graag.

4. Plant zomerbloeiers en kruiden

 

Na IJsheiligen (11 t/m 14 mei) is de kans op nachtvorst klein. Zet vanaf nu zomerbloeiers zoals petunia’s, begonia’s en zinnia’s in de volle grond. Of zet potten of bakken met verse kruiden op je balkon of terras. Denk aan citroenverbena, rozemarijn, tijm, salie, laurier en munt. In de tuin woekert munt nogal, in een pot houd je hem binnen de perken. Zorg er wel voor dat overtollig water wegloopt. Leg daarom onderin de pot wat grove scherven of stenen of boor gaten in de teil of bak.

Verschillende kruidenplantjes van Kwekerij Stekkers in pot

5. Zaai groenten in mei

 

Heb of wil je een (mini)moestuin? In mei kun je nog groenten direct buiten in de volle grond zaaien. Denk aan pompoen, tomaten, courgette en komkommers. Even geduld en dan word je over een paar maanden beloond met een overvloedige oogst.

De tuinklussen in mei op een rij

 
  1. Verbeter de bodem in je tuin
  2. Laat de grasmaaier staan
  3. Zaai bloemen bomvol nectar
  4. Plant zomerbloeiers en kruiden
  5. Zaai groenten
Close-up van feloranje bloemen tegen een heldere blauwe hemel. De bloemen staan trots op lange stelen, omringd door groene bladeren en enkele rode bloemknoppen die nog moeten uitkomen. De kleuren van de bloemen contrasteren mooi met de lucht, wat een levendig en zomers gevoel geeft.

Blijf op de hoogte

Er gebeurt ontzettend veel bij Steck. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zo mis je niets van onze transitie van tuincentrum naar groene stadsoase.

Openingstijden

Maandag
09:00 – 18:00
Dinsdag
09:00 – 18:00
Woensdag
09:00 – 18:00
Donderdag
09:00 – 18:00
Vrijdag
09:00 – 18:00
Zaterdag
09:00 – 17:00
Zondag
10:00 – 17:00

Contact

Heb je een vraag of suggestie? We horen graag van je!
Telefoon: 030 782 0680
Email: info@steckutrecht.nl

Volg je ons al?

© 2024 Steck Utrecht | Steck is onderdeel van Overvecht Vastgoed | Vacatures | Bezorging | Retourbeleid | Bedrijfsgegevens | Privacyverklaring.| Algemene Voorwaarden

Giftcard van tuincentrum Steck uit Utrecht Overvecht wordt overhandigd aan klant

Steck Giftcard

Zoek je een groen cadeau voor je vader, moeder, buurman, leraar of wie dan ook? De Steck Giftcard besteed je in ons hele tuincentrum in Utrecht Overvecht. Wat denk je van een mooie kamerplant of tuinplant, stuk tuingereedschap of accessoire voor je huisdier?