De voordelen van biologische zaden. Een interview met De Bolster  

Ken je de bio-zaden van De Bolster? Je vindt hun biologische zaden bij Steck. Maar wat zijn nou precies de voordelen van biologische zaden? Waarom zou je daarvoor kiezen? Annemarie Kruize van De Bolster vertelt er alles over. ‘We willen naar een toekomstbestendige landbouw, zodat de grond ook nog voor onze achterkleinkinderen bruikbaar is.’

Biologische zaden voor een gezonde planeet

De Bolster heeft een duidelijk doel. Annemarie: ‘We zouden allemaal anders met de bodem moeten omgaan. We moeten naar een andere manier van landbouw toe. Want met biologische landbouw zorgen we ervoor dat de grond waarop we telen, óók nog voor onze (achter)kleinkinderen bruikbaar is. Wij geloven écht dat biologisch de toekomst heeft. Die manier van voedselproductie is gezond voor de makers, de eters en de planeet. Om de beweging naar bio te stimuleren produceert De Bolster daarom 100% biologische zaden voor professionele tuinders en voor iedere moestuinier.’

Annemarie Kruize van De Bolster in Epe poseert voor een foto en legt de voordelen van biologische zaden uit

Impact op je eigen tuin én op grotere schaal 

Bio is beter voor de planeet en voor jezelf, maar hoe zit dat precies? Annemarie: ‘Als je biologisch werkt in je moestuin, dus zonder kunstmest en chemie, dan passen onbespoten zaden daar bij. Normaal worden chemische middelen gebruikt bij het produceren van zaden. Die moeten schimmels en onkruid tegengaan. Maar die chemische stoffen komen dan óók terecht in de omgeving van de zaadteelt. En in de zaden die je koopt. Als je in plaats daarvan biologische zaden plant, werk je aan gezondheid in je eigen moestuin. En op grotere schaal draag je zo ook bij aan de biodiversiteit.’

Kerstomaten aan een plant

Zorgvuldige selectie van zaden

De bio-zaden van De Bolster hebben nog meer voordelen. Annemarie: ‘Ze hebben een hoge kiemkracht en je krijgt ook precies wat je verwacht als je de zaadjes zaait. Dat komt doordat we zorgvuldig selecteren. De butternutpompoen bijvoorbeeld, splitst van nature uit in verschillende vormen en groottes. Maar klanten willen meestal geen pompoen in een afwijkende vorm. We controleren daarom nauwkeurig en selecteren alleen de butternuts die een goede afmeting en vorm hebben. Dus wat je wilt en bestelt, zit in het zakje.’

Medewerker van De Bolster demonstreert het zaadverwerkingsproces

Veredelen van nieuwe rassen

De Bolster veredelt ook nieuwe rassen. Veredelen is een manier om gewassen sterker, productiever én lekkerder te maken. Hoe dat veredelen werkt, legt Annemarie uit met voorbeelden.

‘Telers vertelden ons dat de opbrengst van hun pompoenen lager was dan die van hun uien en peen. We gingen ermee aan de slag en verhoogden via veredeling de opbrengst van de pompoenen. Ook ontwikkelen we nu een rucola die resistent is tegen meeldauw, een schimmelziekte. Verder werken we aan een paprika waarvan de onderstam de hoeveelheid aaltjes in de bodem vermindert. Ook veredelen we nu nieuwe tomaten die onder alle weersomstandigheden buiten kunnen blijven en resistent zijn tegen de schimmelziekte Phytophthora.’

Medewerker van De Bolster staat met met een snoeitang te werken in een kas met tomatenplanten, waarin nieuwe tomatensoorten veredeld worden

Het verschil tussen zaadvast en hybride rassen

Van bijna alle gewassen bestaan zaadvaste én hybride rassen. Staat op het zakje ‘F1’, dan is het hybride. Staat er niks op, dan is het zaadvast. 

Wat is het verschil precies? Annemarie: ‘Als je de zaadjes die in een zaadvaste tomaat zitten plant, komt daar precies dezelfde tomaat uit. Maar bij een hybride ras werkt dat anders. Er is dan als het ware een vaderlijn en een moederlijn gecombineerd of gekruist. De vaderlijn brengt bijvoorbeeld meer opbrengst op en de moederlijn zorgt voor een betere smaak.’ 

‘Die combinatie van de ‘vader’ en ‘moeder’ zorgt voor de ‘baby’. Dit is het zaadje dat je plant in je tuin. Die heeft dus de eigenschappen van de ‘vader’ én de ‘moeder’. Het voordeel van hybriderassen is dat ze uniformer, sterker en productiever zijn, in vergelijking met zaadvaste rassen. Maar als je vervolgens die plant gaat reproduceren, kan het zijn dat de nakomeling daarvan alléén de groeikracht erft. Of juist alléén de smaak. Je krijgt dus meer variatie. Dat komt omdat je elke keer de vader én de moeder nodig hebt om alle eigenschappen bij elkaar te krijgen. Dus, wil je eigen zaad kunnen oogsten, kies dan voor zaadvast.’ 

Elk zaadje op de beste plek ter wereld   

De Bolster teelt zaden op verschillende plekken in de wereld. Annemarie: ‘Voor elk ras zoeken we de plek waar de zaden het best groeien. De plek met het beste klimaat en de beste grond. Sommige zaden laten zich goed produceren in Nederland, bij andere soorten gaat dat beter in het warmere Italië.’

‘We hebben ook een biologische boerderij in Moldavië. Daar telen we tomaten, erwten en kruiden, zoals salie en citroenmelisse. Het warme klimaat daar is ideaal om zaden te produceren. Ook houdt de bodem in die streek water goed vast, waardoor een plant zich blijft voeden. Je hoeft dan maar weinig water te geven. En dat is handig, want als je water geeft, verhoogt de kans op schimmels. En omdat het onze eigen boerderij is, is de lijn korter en hebben we meer zicht op wat er gebeurt. Daardoor kunnen we nog beter aan de kwaliteit werken. We vinden het ook fijn dat we aan werkgelegenheid kunnen bijdragen.’

Advies voor beginnende tuiniers

Eerder kon je al lezen over zaaien voor beginners. Welke adviezen heeft Annemarie voor beginnende tuiniers? ‘Lees je in en begin met goede zaden. Dat scheelt echt in groeikracht. Lees op het zakje wanneer je moet zaaien, maar kijk ook naar de weersverwachting. Zaai bijvoorbeeld niet als het koud en nat is, want dan is de kans groot dat er niks opkomt. Begin met makkelijke gewassen als tuinbonen, wortels, sla, radijs, pompoen en courgette. En bouw het dan verder op. Het kan ook op je balkon. Plant dan wel in grote potten en geef zorgvuldig water.’ 

‘En de belangrijkste tip: geniet niet alleen van het oogsten, maar ook van de weg ernaartoe, als je het zaadje ziet kiemen.’

Kun je niet wachten om straks te kunnen zaaien? En wil je je vast inlezen in wat je vanaf het begin de lente kunt zaaien in je tuin of op je balkon? We zetten 10 groenten en kruiden voor je op een rij.

Het zaadverwerkingsproces van De Bolster in Epe in beeld, met verschillende machines
Zaadverwerking in Epe