Steck en Utrecht NEx

Groen, duurzaam, eerlijk en sociaal ondernemen in Utrecht

Dat Steck veel meer is dan een winkel waar je terecht kunt voor bloemen, planten en allerhande groene artikelen, dat wist je waarschijnlijk al. Een groene stadsoase worden voor heel Utrecht en omstreken, dat is het doel. Steck sluit daarmee naadloos aan bij Utrecht NEx. Dit is de lokale, Utrechtse doorvertaling van de Nieuwe Economie Index (NEx), ontwikkeld door MVO Nederland. 

Wat is Utrecht NEx?

Utrecht NEx is een uniek instrument waarmee vanaf 2024 elk jaar gemeten en gerapporteerd wordt hoe Utrecht ervoor staat op het gebied van de nieuwe economie. Er wordt bijgehouden hoe Utrechtse bedrijven scoren op het gebied van inclusief ondernemen, echte prijzen, transparante ketens, nieuwe rijkdom, groene energie, biodiversiteit en circulaire economie. Utrecht NEx staat voor samenwerken aan een nieuwe economie met brede welvaart voor iedereen. Een duurzame economie, waarin gelijke kansen worden geboden en gezond stedelijk leven centraal staat en waarin we ondernemen binnen de grenzen van de planeet, de gezonde mens en een eerlijke maatschappij.

De entree van Steck in 2023
De entree van Steck in 2023
In het maisdoolhof van Steck in Utrecht Overvecht loopt een moeder met haar zoon
Het gratis toegankelijke maĂŻsdoolhof is een van de vele voorbeelden van hoe Steck aansluit op Utrecht NEx

Steck x Utrecht NEx

Hoe Steck aansluit bij Utrecht NEx? Naast bijvoorbeeld een – gratis toegankelijke – schaatsbaan in de winterperiode, een maisdoolhof in de zomer en een permanente hondenwasstraat, organiseren we verschillende workshops en events. Daniel van Haren is communitymanager bij Steck en legt uit: “Het programma is afgestemd en draait om alles waar Steck voor staat: groen, duurzaam, natuur en sociaal. Het idee erachter is dat we echt willen laten zien dat Steck veel meer is dan een tuincentrum. En met oog op de toekomst, waar we met z’n allen precies naartoe groeien. Naast het evenementenprogramma liggen er bijvoorbeeld ook zonnepanelen op ons dak, je kan je auto en e-bike opladen op het terrein, gratis je banden oppompen en de bandenspanning meten, hebben alle planten die we verkopen ook een plantenpaspoort en bewateren van alles met grond- of regenwater”, aldus Daniel. 

Partners bij Steck

Niet alleen de verschillende workshops, events en de randprogrammering, werkt Steck ook veel samen met verschillende groene en duurzame partners, in en om het terrein of uit de buurt van de Gageldijk.

Workshop oesterzammen kweken op koffiedik bij De Clique, op het terrein van Steck in Utrecht Overvecht
Vorige slide
Volgende slide

Raumkultur en Triomf

Bij de Noordertuin werkt Steck samen met Triomf. In de zomer van 2020 begonnen zij met het vormgeven van het nieuwe concept voor Steck. Al vrij snel zaten ze met ons team op de koers van een StadsOase: een plek die een groene ‘hub’ is  voor groene denkers en doeners. Utrechts ontwerpbureau Raumkultur helpt ons in onze missie: heel Utrecht groen laten denken en doen. Dit komt op verschillende manieren terug in onze ruimtelijke vormgeving en inrichting. Bij de nieuwe entree is het hergebruik van bestaande materialen leidend voor veel elementen, zo zijn er gebruikte dakpannen en lantaarnpalen terug te vinden in verschillende objecten. Maar ook ornamenten uit de Domtoren.

Visuele weergave van de toekomstplannen van Steck
Visuele weergave van de toekomstplannen van Steck

Toekomstplannen van Steck

“Steck moet naast een tuincentrum echt een groene stadsoase worden. Niet alleen een plek waar je uitstekend terecht kunt voor planten, bloemen en gerelateerde producten. Wij willen dat dit vergeten stukje Utrecht een plek wordt waar je niet meer omheen kunt. Een broedplaats voor creatieve makers, inclusief een volledig duurzaam en circulair kleinschalig boutique hotel. Wellicht kun je er een kano huren om de omgeving te verkennen en dineren in een restaurant dat exclusief werkt met producten van onze eigen grond. Samen met stakeholders uit de omgeving, zoals de gemeente Utrecht, de provincie, de wijk Overvecht en het recreatieschap, zijn we aan het onderzoeken welke plannen de beste aansluiting vinden op het bestaande recreatiegebied en de omgeving. We zijn volop in ontwikkeling. Op naar een toekomst die groen, natuurlijk, creatief en sociaal is!”, aldus Bob Scherrenberg, eigenaar van Steck.

Nieuwsgierig naar alle toekomstplannen van Steck? Op onze socials posten we regelmatig updates. En wil je meer weten over Utrecht NEx? Klik: utrecht-monitor.nl/utrechtse-nex