Een stukje Domtoren

Dit jaar viert Utrecht zijn 900e verjaardag. Steck viert graag mee! Dat doen we op een wel heel bijzondere manier: in de winkel en op het buitenterrein vind je een enorme verzameling originele ornamenten van de Domtoren. Die kun je bekijken én kopen.

Domtoren
De Domtoren is het meest bekende symbool van Utrecht. Zeg je Utrecht, dan zeg je Domtoren. Nadat de huidige versie in de veertiende eeuw werd gebouwd, was het lang de hoogste toren van de Lage Landen en Utrechters waren er maar wat trots op. De toren overleefde een tornado, een beeldenstorm en verschillende grote opknapbeurten. In de negentiende eeuw werd de toren bijna gesloopt, omdat deze er zo slecht aan toe was. Gelukkig is dat niet gebeurd! Nog altijd is de Domtoren met 112,32 meter de hoogste kerktoren van Nederland. 

In de steigers
Inmiddels staat de Domtoren alweer een hele tijd in de steigers voor een grondige restauratie. Als het goed is, kan ie er daarna weer minstens vijftig jaar tegenaan. De verwachting is dat de toren eind 2024 klaar is. Waarschijnlijk kan elke Utrechter niet wachten tot het zover is. De Domtoren voelt als een toren van iedereen. Vanaf de zolders van Rijnsweerd tot aan de flats in Overvecht: als je de Domtoren ziet, dan weet je dat je thuis bent.

 

De Dom bij je thuis
Tijdens de restauratie van de Domtoren worden er stukken die niet nog jarenlang meekunnen, vervangen. Van ruwe blokken tot prachtige sculpturale ornamenten. Die restmaterialen vertegenwoordigen een enorme symbolische waarde. En om die waarde te verzilveren zijn Stichting Utrecht Marketing en Brokkenmákers in opdracht van Stichting Utrechts eigendom begonnen met de herbestemming van deze stukken. Van producten gemaakt van restmateriaal tot blokken die jij dus via Steck in huis kunt halen (of in je tuin kunt zetten!).

Van Dom tot steengoed
Als je een stuk koopt, dan draag je bij aan het terugbrengen van de aanlichting van de Dom. Nu is zo’n waardevol stuk Dom best kostbaar. Op de website vandomtotsteengoed.nl worden er ook elementen verloot. Voor € 2,50 heb je al een lot. Op de website kun je meteen zien wat ze nog meer doen met het restmateriaal van de Dom. Zo worden er mooie kunstobjecten van gemaakt en bakstenen voor huizen in de nieuwe stadswijk Merwede. Op deze manier gaat er geen stukje Domtoren verloren. 

Heb je interesse in een stuk Domtoren in je tuin of in je huis? Kom gerust langs!

 

 

 

Naast de domstukken hebben we nog andere unieke producten die met de domtoren te maken hebben. Kom je eens kijken bij Steck?