Hoe leg je een daktuin aan?

Heb je een plat dak op je keukenaanbouw, op je garage, een schuurtje of een andere plek waar je op uitkijkt? Overweeg dan eens om een daktuin aan te leggen. Dat is een tuin, maar dan een paar meter boven de grond. En een heel stuk mooier dan bitumen, grind of tegels. We vroegen Friso Klapwijk, oprichter van De Dakdokters, wat de voordelen zijn van een daktuin en waarop je moet letten als je er een wil aanleggen.

Waarom zouden mensen een daktuin willen aanleggen?

‘In de eerste plaats omdat je er vrolijk van wordt. Veel mensen kijken uit op een kaal dak of hebben een dakterras met een hekje en wat tegels. Het uitzicht is ongetwijfeld mooi, maar je waait weg of je brandt weg. Zet je er begroeiing op, dan word je er ongetwijfeld vrolijker van. Je kunt schaduw creëren, de wind afvangen en intussen geniet je door de seizoenen heen van je veranderende tuin. Dat laatste geldt natuurlijk ook voor een ontoegankelijk dak: als je erop uitkijkt, dan is een levende tuin veel meer inspirerend dan een kaal vlak. Als je het goed aanlegt, dan heb je er weinig onderhoud aan. De planten zijn een bron van voedsel voor bijen en andere insecten. Je koelt de ruimte die eronder zit én je vangt weer een deel van het regenwater af, zodat dat niet de riolering in hoeft.’

Dat klinkt goed! Wat voor mogelijkheden zijn er?

‘Voor een ontoegankelijk dak is een sedumdak het gemakkelijkst. Daar kun je vaak hele pakketten van kopen en je hebt er bijna geen omkijken naar als het er eenmaal ligt. Wijzelf leggen vaak het grotere werk aan, met complete bomen, moestuinen en laatst zelfs nog een duinlandschap. De Dakdokters werken voor bedrijven, maar ook voor particulieren die het wat serieuzer aan willen pakken. Je krijgt er een compleet ontwerp bij en we bouwen de benodigde constructies. Zo werken we met speciale, lage plantenbakken om tuinborders aan te kunnen aanleggen. Maar je kunt ook zelf aan de slag met vaste planten op je dak.’

Als mensen het zelf willen doen, waar moeten ze dan op letten? Waar beginnen ze?

De twee allerbelangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden bij het maken van een daktuin zijn waterdichtheid en constructie. Als je dakbedekking ouder is dan tien jaar, dan kun je beter eerst nieuwe dakbedekking laten leggen. Je kunt een lokale dakdekker hiervoor een inspectie laten uitvoeren. Daarnaast wil je natuurlijk liever niet dat je dak instort. Daarom moet je de constructie laten controleren. Betrek je buren ook in je plannen, want misschien hebben zij al ervaring met bijvoorbeeld een nieuwe aanbouw en hebben ze nog tekeningen liggen. Als je grind op je dak hebt liggen, dan is de constructie waarschijnlijk stevig genoeg voor een sedumdak. Je vervangt het grind dan door het groen. Maar laat het alsnog voor de zekerheid controleren! En als alles stevig en waterdicht genoeg is, dan kun je beginnen aan je beplantingsplan. Op onze website kun je lezen welke lagen er in elk geval op je dak moeten liggen. Een sedumdak is niet zo moeilijk in aanleg en onderhoud, maar als je met vaste planten gaat werken, dan moet je ook nadenken over een irrigatiesysteem.

Heb je het idee dat daktuinen populairder zijn geworden de laatste jaren?

We zijn ruim tien jaar geleden begonnen met De Dakdokters. Toen konden mensen zich niet goed voorstellen wat een daktuin was. Ze kenden alleen hun dakterras met houten vlonders. Tegenwoordig is dat heel anders. Mensen vinden een groene omgeving écht belangrijker.

Friso Klapwijk De Dakdokters – Foto: www.marcobakker.com