Herfst in je tuin: de perfecte planttijd

Herfst! De blaadjes kleuren prachtig geel, oranje en rood. Is het tuinseizoen nu ten einde?  Nee, juist niet: de herfst is het begin van een nieuw hoofdstuk in je tuin. Dit seizoen biedt de perfecte omstandigheden om vaste planten, bomen en struiken en te planten en om bloembollen in de grond te steken. Waarom? Dat lees je hieronder!
Twee felgele vruchten van een kweepeerboom aan een tak, omgeven door groene bladeren in het zonlicht

1. Ideale grondtemperatuur en vochtigheid

 

In de herfst is de grond nog warm van de zomerzon, maar de luchttemperatuur is koeler dan in de zomer. Dit is een fantastische combinatie voor nieuwe planten. Ze hebben geen stress van de zomerhitte. Bovendien valt er vaak een buitje in de herfst waardoor de grond goed vochtig blijft. Je hoeft zelf niet in de weer om je nieuwe aanplant te voorzien van water. Lekker duurzaam dus!

Veel plagen, zoals bladluizen en slakken, zijn minder actief in de herfst. Hierdoor kunnen jouw nieuwe planten zich zonder veel verstoringen ontwikkelen.

2. Minder onkruid en plagen

 

In de herfst hebben veel onkruidzaden hun piek al gehad. Ze beginnen langzaam af te nemen. Dit betekent dat je nieuwe aanplant minder concurrentie heeft van ongewenste planten. Daarnaast zijn veel plagen, zoals bladluizen en slakken, minder actief in de herfst. Hierdoor kunnen jouw nieuwe planten zich zonder veel verstoringen ontwikkelen.

 

3. Een voorsprong voor het volgende seizoen

 

Planten die je in de herfst plant, hebben een enorme voorsprong wanneer het groeiseizoen in het voorjaar weer begint. Terwijl je in het voorjaar druk bezig bent met het voorbereiden van de grond en het zaaien, hebben herfstplanten hun wortels al stevig in de aarde verankerd. Dit zorgt ervoor dat ze sterker en weerbaarder zijn wanneer het warmer wordt.

4. Een mooie wintertuin
 

Er zijn allerlei planten die zelfs in de koudere maanden kleur en structuur aan je tuin geven. Denk bijvoorbeeld aan wintergroene struiken, heide en siergrassen. Hier vind je een paar voorbeelden van prachtige winterbloeiers. Door in de herfst te planten, zorg je ervoor dat je tuin het hele jaar door aantrekkelijk blijft. Ook bloembollen die in het vroege voorjaar al bloeien plant je in de herfst. Hier lees je hoe je dat doet.

Felgele Rudbeckia-bloemen met donkere hartjes in volle bloei, omringd door andere bloemen in een kleurrijke tuinplanten afdeling van Steck Utrecht

5. Kortingen op planten

 

In de herfst krijg je goede deals op bomen, struiken en vaste planten bij Steck. Bovendien zijn bloembollen van voorjaarsbloeiers juist nu volop beschikbaar, klaar om in de grond gezet te worden voor een schitterend voorjaar.

Een hoop van bladeren en mulch ligt verspreid op de grond in een tuin met groenblijvende struiken, perfect voor winterbescherming van planten

Extra tip voor nieuwe aanplant in de herfst

 

Nieuwe planten in de grond zetten in de herfst verschilt niet veel van planten in de lente of zomer. Wél krijgt je nieuwe aanplant sneller te maken met koud weer. Bescherm jonge planten daarom door de bodem eromheen te mulchen. Wat dat betekent? Mulchen is het bedekken van de bodem met natuurlijk materiaal. Het handigst is om hiervoor afgevallen blad uit je tuin te gebruiken, maar houtsnippers kan ook. Breng een laagje aan van een paar centimeter rond al je (nieuwe) planten. Het laagje beschermt de planten tegen plotselinge vorst. Bovendien houdt het vocht vast, waardoor de bodem niet snel uitdroogt. Én het is goed voor het bodemleven. Bodemdiertjes gaan lekker aan de slag met het afbreken van het natuurlijke materiaal. Daar wordt je bodem alleen maar gezonder van. Zoals je ziet, biedt mulchen heel veel voordelen. 

 

Veel succes en plezier in de tuin deze herfst!

Close-up van feloranje bloemen tegen een heldere blauwe hemel. De bloemen staan trots op lange stelen, omringd door groene bladeren en enkele rode bloemknoppen die nog moeten uitkomen. De kleuren van de bloemen contrasteren mooi met de lucht, wat een levendig en zomers gevoel geeft.

Blijf op de hoogte

Er gebeurt ontzettend veel bij Steck. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zo mis je niets van onze transitie van tuincentrum naar groene stadsoase.

Openingstijden

Maandag
09:00 – 18:00
Dinsdag
09:00 – 18:00
Woensdag
09:00 – 18:00
Donderdag
09:00 – 18:00
Vrijdag
09:00 – 18:00
Zaterdag
09:00 – 17:00
Zondag
10:00 – 17:00

Contact

Heb je een vraag of suggestie? We horen graag van je!
Telefoon: 030 782 0680
Email: info@steckutrecht.nl

Volg je ons al?

© 2024 Steck Utrecht | Steck is onderdeel van Overvecht Vastgoed | Vacatures | Bezorging | Retourbeleid | Bedrijfsgegevens | Privacyverklaring.| Algemene Voorwaarden

Giftcard van tuincentrum Steck uit Utrecht Overvecht wordt overhandigd aan klant

Steck Giftcard

Zoek je een groen cadeau voor je vader, moeder, buurman, leraar of wie dan ook? De Steck Giftcard besteed je in ons hele tuincentrum in Utrecht Overvecht. Wat denk je van een mooie kamerplant of tuinplant, stuk tuingereedschap of accessoire voor je huisdier?