Tuinkalender oktober: klusjes voor tuin en balkon

De herfst is inmiddels toch echt begonnen en oktober is de perfecte maand om je tuin en balkon klaar te maken voor de winter. Het afgevallen blad, de afnemende groei en de laatste bloei van het seizoen zijn een mooi vertrekpunt voor het aanpakken van een paar belangrijke klussen. Van het beschermen van je planten tot het schoonmaken van nestkastjes: met deze tips zorg je ervoor dat je tuin er in het voorjaar weer tiptop uitziet!

Een hand met groene tuinhandschoenen houdt een jonge plant vast met een kluit aarde. De achtergrond is zachtgroen, wat de nadruk legt op de handeling van het planten en de gezonde staat van de plant.

1. Vaste planten planten

 

De herfst is een perfecte tijd voor het in de grond zetten van nieuwe vaste planten, struiken en bomen. De temperatuur is lekker koel en de grond nog lekker warm. Bovendien valt er voldoende regen om de nieuwe aanplant van water te voorzien. Alles wat je nu al plant, kan alvast wortelen om in het voorjaar met een voorsprong van start te gaan. 

Oktober is een goede tijd om bloembollen zoals tulpen, narcissen en krokussen te planten.

2. Herfstbladeren gebruiken als mulchlaag

 

Laat afgevallen bladeren als een mulchlaag liggen in de border tussen je planten. Dit zorgt voor een natuurlijke beschermlaag die de grond voedt, onkruid onderdrukt en de wortels van je planten beschermt tegen kou. Haal wél de blaadjes van het gras en paden. Deze kun je toevoegen aan de mulchlaag in je borders, of op je composthoop gooien. 

3. Voorjaarsbollen planten

 

Oktober is een goede tijd om bloembollen zoals tulpen, narcissen en krokussen te planten. Zorg voor goed doorlatende grond, zodat je in de lente kunt genieten van kleur in de tuin. Lees hier meer tips over het planten van bloembollen. Bekijk het uitgebreide assortiment bollen bij Steck.

4. Dahlia’s uit de grond halen

 

Dahlia’s zijn niet winterhard en moeten vóór de eerste vorst worden opgegraven. Knip de stelen tot ongeveer 10 cm boven de grond af, graaf de knollen voorzichtig uit, schud de aarde eraf, en laat ze drogen. Bewaar de knollen vervolgens op een koele, droge plek, bijvoorbeeld in een doos met zand of zaagsel, om ze te beschermen tegen vorst.

Dahlia's uitgraven: Een tuinier met rode handschoenen die dahlia's uitgraaft met een schop. De grond is donker en vochtig, en de wortels van de plant zijn zichtbaar. Het is herfst en op de achtergrond zijn groene planten en gevallen bladeren te zien.
Een close-up van een hand die zaadjes in de aarde plant. De hand houdt de kleine zaadjes boven een vers gegraven geultje in de grond. De achtergrond toont een weelderige, groene tuin met enkele planten en bloemen. De zon schijnt zachtjes op de scène, wat een rustige en natuurlijke sfeer creëert.

5. Potplanten voorbereiden op de winter

 

Breng vorstgevoelige potplanten naar binnen of naar een beschutte plek met daglicht. Controleer de potten op ongedierte voordat je ze binnen zet. Tijdens de winterrust hoef je veel minder water te gieten. Let op met Citrus, oleander en olijfbomen: deze staan het liefste buiten tot er overdag vorst is en niet alleen nachtvorst. Laat ze overwinteren op een koele plek , zoals een garage, zolder of kruipruimte. De beste temperatuur is 5-10°C. De woonkamer is te warm. Vanuit de kou de woonkamer in is vaak net zo erg als de planten laten bevriezen. Als de vorst overdag voorbij is, zet je deze planten meteen weer buiten.

6. Nestkastjes schoonmaken

 

Oktober is het ideale moment om je nestkastjes schoon te maken. Verwijder oude nesten en vuil om de kastjes te desinfecteren en klaar te maken voor nieuwe bewoners in het voorjaar. Gebruik lauw water en eventueel een zachte borstel, maar vermijd chemische schoonmaakmiddelen.

7. Gras maaien (voor de laatste keer)

 

Maai het gras voor de laatste keer dit jaar, maar stel de maaier iets hoger in. Dit helpt het gras sterker de winter in te gaan.

Met deze klusjes bereid je je tuin en balkon alvast goed voor op het voorjaar. Aan de slag dus! Heb je vragen over tuinieren in de herfst? Stel ze gerust aan onze medewerkers in het tuincentrum.
Close-up van feloranje bloemen tegen een heldere blauwe hemel. De bloemen staan trots op lange stelen, omringd door groene bladeren en enkele rode bloemknoppen die nog moeten uitkomen. De kleuren van de bloemen contrasteren mooi met de lucht, wat een levendig en zomers gevoel geeft.

Blijf op de hoogte

Er gebeurt ontzettend veel bij Steck. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zo mis je niets van onze transitie van tuincentrum naar groene stadsoase.

Openingstijden

Maandag
09:00 – 18:00
Dinsdag
09:00 – 18:00
Woensdag
09:00 – 18:00
Donderdag
09:00 – 18:00
Vrijdag
09:00 – 18:00
Zaterdag
09:00 – 17:00
Zondag
10:00 – 17:00

Contact

Heb je een vraag of suggestie? We horen graag van je!
Telefoon: 030 782 0680
Email: info@steckutrecht.nl

Volg je ons al?

© 2024 Steck Utrecht | Steck is onderdeel van Overvecht Vastgoed | Vacatures | Bezorging | Retourbeleid | Bedrijfsgegevens | Privacyverklaring.| Algemene Voorwaarden

Giftcard van tuincentrum Steck uit Utrecht Overvecht wordt overhandigd aan klant

Steck Giftcard

Zoek je een groen cadeau voor je vader, moeder, buurman, leraar of wie dan ook? De Steck Giftcard besteed je in ons hele tuincentrum in Utrecht Overvecht. Wat denk je van een mooie kamerplant of tuinplant, stuk tuingereedschap of accessoire voor je huisdier?