Toekomstplannen gebiedsontwikkeling Steck

Steck en het omliggende gebied breiden uit. Het doel van de herontwikkeling? Steck wil een groene schakel worden tussen stad en land. Met andere woorden, de grond en natuur toegankelijker maken voor iedereen. Het Noorderpark bijvoorbeeld. In deze blog nemen we je mee in de gebiedsplannen.

Een reis door de tijd: van 1969 tot 2029

 

In 1969 opende Utrechter Wim Scherrenberg het eerste tuinwarenhuis van Nederland: Tuincentrum Overvecht. In 2019 nam zoon Bob het roer over. Hij veranderde van naam: die werd Steck. Én van koers. Er kwam bij Steck bijvoorbeeld meer aandacht voor duurzaamheid en biodiversiteit. Bob betrok meer groene ondernemers bij het bedrijf. Zo groeide Steck uit tot een geliefde plek waar van alles te doen is.

 

Maar we zijn er nog niet: in 2029 wil Steck een groene stadsoase zijn die een doorgang is tussen stad en land.

 

Dat gebeurt niet van de ene op de andere dag. Om alle gebiedsplannen uit te kunnen voeren, moet rekening gehouden worden met verschillende dingen. Een voorbeeld? Steck valt binnen een groen en beschermd gebied. Daarom hebben we uitgangspunten voor het ontwerpen geformuleerd, die lees je hieronder.

Ringslang in het Noorderpark achter Steck

Groen en beschermd gebied en UNESCO werelderfgoedstatus

 

Steck ligt midden in het groen. Het terrein is een bijzonder en beschermd gebied: hier leven ijsvogels, ransuilen, ringslangen en nog veel meer andere dieren. Daar gaan we zorgvuldig mee om: Steck wil in harmonie zijn met de natuur.

 

Steck is ook onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie dat UNESCO werelderfgoedstatus is. Het is een belangrijk stuk militair-historische geschiedenis van Nederland. De plannen van Steck bevinden zich voor een deel buiten de ‘rode contouren’ die de gemeente en provincie hebben aangegeven. Bouwen buiten deze rode contouren mag alleen bij hoge uitzondering. De gemeente heeft positief gereageerd op het idee van Steck om ook buiten de rode contouren lage bebouwing toe te staan. Dat komt omdat er in de plannen van Steck veel groen bij komt. En omdat de natuur toegankelijk wordt gemaakt.

Ontwerpprincipes

 

Bij het ontwerpen van de lage bebouwing horen wél speciale ontwerpprincipes. De architectuur van de bebouwing zal bijvoorbeeld een verbinding aangaan met het landschap. Verder moeten we rekening houden met de toekomstige Noordelijke Randweg Utrecht (NRU). En met de huidige natuurwaarden in het gebied.

Mensen die in de buurt van Steck wonen en andere belanghebbenden worden bij de plannen betrokken, bijvoorbeeld tijdens bijeenkomsten. Om op de hoogte gehouden te worden van de ontwikkelingen kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief.

 

Zo pakken we het aan: onderzoek

 

Voordat het gebied rondom Steck herontwikkeld kan worden, horen daar bepaalde stappen bij. Er moeten bijvoorbeeld onderzoeken worden gedaan. En gesprekken gevoerd worden met omwonenden op de informatieavonden bij Steck. Tot nu toe heeft Steck al verschillende onderzoeken laten doen rondom natuur, water en infrastructuur. En onderzoeken die te maken hebben met bebouwing en het uitzicht. Denk bijvoorbeeld aan: wat zie je als je door het toekomstige Steck loopt? En hoe past dat bij de omgeving? We zijn er nog niet: er komen nog meer onderzoeken aan.

 

Ook: ontwerpen en herinrichten

 

Verder moet Steck rekening houden met regelgevingen. Want je mag niet zomaar op elke plek bouwen. Of zomaar de inrichting van een terrein veranderen. Steck moet nog andere stappen doorlopen voordat er een stedenbouwkundig plan gemaakt kan worden. Mensen die in de buurt van Steck wonen en andere belanghebbenden worden bij de plannen betrokken, bijvoorbeeld tijdens bijeenkomsten. Om op de hoogte gehouden te worden van de ontwikkelingen kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief.

Voorbeelden van onze plannen

Je merkt, voordat het zover is, moet nog veel gebeuren. Die nieuwe groene stadsoase en de schakel tussen stad en land, worden we niet zomaar. Maar we hopen dat we in 2029 ver zijn gekomen. We geven je hier een inkijk in de plannen zoals we die nu voor ons zien.

Amfitheater

Bij het mini theater op het terrein van Steck is straks van alles te beleven.

Boetiekhotel

Na een fijne wandeling, fietstocht of vergadering geniet je van lokale en kakelverse lekkernijen in het hotel.

Bamboebos

In het Bamboebos ontdekken kinderen de natuur en leven ze zich naar hartelust uit. Van klimmen over torens tot klauteren door tunneltjes.
Gagelgriezel in het bamboebos bij Steck in Utrecht Overvecht

Stichting Snorhaar

Stichting Snorhaar vangt wilde zoogdieren op als ze ziek of gewond zijn. Van egels tot hazen en van konijnen tot eekhoorns.

Verzorgde baby egel wordt vastgehouden in handen met blauwe handschoenen aan, bij wildopvang Stichting Snorhaar

Creatieve Broedplaats

Hier broed je mét en tussen andere ondernemers op vernieuwende ideeën. Circulair bouwen en maatschappelijke betrokkenheid staan op deze kweekplekken centraal.

Ontdekhal

De ontdekhal is een plek waar kinderen, jongeren en volwassenen ontdekken. Uitpluizen, bedenken, doen en maken. De makers van de toekomst leren hier spelenderwijs van alles over techniek, innovatie en creativiteit. 

Openingstijden

Maandag
09:00 – 18:00
Dinsdag
09:00 – 18:00
Woensdag
09:00 – 18:00
Donderdag
09:00 – 18:00
Vrijdag
09:00 – 18:00
Zaterdag
09:00 – 17:00
Zondag
10:00 – 17:00

Contact

Heb je een vraag of suggestie? We horen graag van je!
Telefoon: 030 782 0680
Email: info@steckutrecht.nl

Volg je ons al?

© 2024 Steck Utrecht | Steck is onderdeel van Overvecht Vastgoed | Vacatures | Bezorging | Retourbeleid | Bedrijfsgegevens | Privacyverklaring.| Algemene Voorwaarden

Giftcard van tuincentrum Steck uit Utrecht Overvecht wordt overhandigd aan klant

Steck Giftcard

Zoek je een groen cadeau voor je vader, moeder, buurman, leraar of wie dan ook? De Steck Giftcard besteed je in ons hele tuincentrum in Utrecht Overvecht. Wat denk je van een mooie kamerplant of tuinplant, stuk tuingereedschap of accessoire voor je huisdier?