In 4 simpele stappen verantwoord kerstinkopen doen

Het is weer zover: de december feestdagen staan weer voor de deur. En dus is het voor velen weer winkelen geblazen. Heb je je voorgenomen om het dit jaar anders te doen? Bewuster en met aandacht voor het milieu? Dan ben je bij Steck aan het juiste adres. Verstandig kerstshoppen is bij ons helemaal niet ingewikkeld. In deze blog helpen we je in 4 simpele stappen op weg om bewuste(re) keuzes te maken tijdens het doen van je (kerst)aankopen.

Stap 1: Ga voor een duurzame kerstboom

Tijdens Wintergloed vind je bij Steck een ruime keuze aan producten met een verantwoord, ecologisch of sociaal verhaal, voor jezelf en om cadeau te doen aan een ander. Maar het begint natuurlijk bij de boom. Bij de keuze voor een geschikte boom spelen veel aspecten een rol, zoals de soort, grootte en uitstraling. Maar ook steeds meer mensen zijn inmiddels -terecht- bezig met de milieu-impact van deze traditie. Veel kerstbomen belanden in januari op de brandstapel. Deze verbranding zorgt voor het vrijkomen van veel CO2, wat nadelig is voor het tegengaan van de wereldwijde opwarming.

Duurzame kerstbomen
Dit kan beter dachten wij en daarom slaan we de handen ineen met Duurzame Kerstbomen. Steck is dit jaar een uitgiftepunt (en terugbrenglocatie) voor dit fantastisch initiatief. Duurzame Kerstbomen haalt je boom na de Kerst weer (bij ons) op en probeert zo veel mogelijk sparren terug te planten op een landgoed in Nederland. De andere bomen (Nordmannen) zijn niet geschikt om terug te planten. Deze worden versnipperd, waarna ze op aangesloten landgoederen worden uitgestrooid. Door het organisch materiaal kleiner te maken, composteert het sneller in de natuur. Voor elke versnipperde Nordmann worden twee nieuwe boompjes geplant.

Sommige bomen kunnen, met wat extra verzorging, teruggeplant worden na de Kerst.

Stap 2: Kies voor kerstdecoratie met een goed verhaal

Kerstdecoratie is er ook in allerlei duurzame en niet-duurzame variaties. We hebben dit jaar extra ons best gedaan om een mooi, verantwoord én betaalbaar assortiment samen te stellen. Het gaat hierbij om producten voor ín of onder de boom. Het is nog maar een bescheiden deel van het totaalassortiment, maar het is een begin.

De producten worden met veel aandacht in Europa of in Nederland geproduceerd onder eerlijke werkomstandigheden en met zo veel mogelijk verantwoorde materialen. Zo zijn de vilten kerstboomdecoraties van Sjaal met een Verhaal en Felt So Good gemaakt van biologisch afbreekbare wol en bevatten de glazen ballen van Liever voor Altijd stukjes van de Domtoren. En wat dacht je van de kerstballen Van Dijk? Zij maken onder andere kerstballen met droogbloemen die zijn gekweekt en gedroogd in eigen land.

Het verantwoorde assortiment van Van Dijk bestaat o.a. uit prachtige droogbloemen, gedroogd in speciale ovens met restwarmte

Stap 3: Geef geschenken met een goed gevoel

Niet alleen je kerstboom en decoratie nodigen uit voor het maken van bewuste(re) keuzes, ook voor de cadeaus onder de boom zijn genoeg verantwoorde opties te vinden. Tijdens Wintergloed kan je zowel door onze speciale Kerst-giftshop als onze vaste giftshop struinen voor een cadeautje voor je dierbare. Je vindt er de palmolie-vrije kaarsen van Bolsius, handgemaakte sojawaskaarsen uit Utrecht van Brandt kaarsen, de heerlijke Werfzeep en de kleurrijke gerecyclede potten van Misshandled. En heb je de mooie botanische kaartenreeks van lokale Utrechtse makers al eens goed bekeken? Hier zit ook vast nog wat moois voor je tussen.

Stap 4: Doe een kamerplant cadeau

Wil je binnen en buiten nog wat meer samenbrengen dit seizoen? Doe dan een kamerplant cadeau! Kamerplanten zijn niet alleen leuk om te geven of te krijgen, ze laten je ook gezonder voelen in huis. Niet onwenselijk tijdens deze dagen waarop we vooral binnen zijn. Let er wel op dat veel planten in de winter in rust gaan en prima met wat minder water kunnen. Maar zorg er bovenal voor dat je plant voldoende licht krijgt. Juist aan natuurlijk zonlicht is er schaarste tijdens de donkere dagen. Uiteraard staan we in de winkel klaar om je te helpen met een passend advies, of lees hier alvast even over kamerplanten die wat minder licht ook wel prima vinden.

Geef eens een kamerplant cadeau onder de kerstboom!