Een kerstboom heb je maar een paar weken in huis. Omdat heel veel mensen een boom in huis halen, heeft deze kersttraditie een behoorlijke impact op het klimaat. Bij het kiezen van een boom, kun je hier rekening mee houden. Lees hier onze 5 tips voor een duurzame kerstboom in Utrecht!
1. Echt of nep?
Koop je een echte kerstboom of ga je voor een kunstboom? Het is nog niet duidelijk wat duurzamer is: elk jaar een nieuwe boom uit het bos of een goede kunstboom die 15 tot 20 jaar meegaat. De milieubelasting is moeilijk te vergelijken met elkaar, volgens Milieucentraal. Wel is duidelijk dat áls je voor een kunstboom gaat, je voor een kwalitatief goede boom moet kiezen die lang meegaat. Als je je boom na vijf jaar al weg moet gooien, dan is het zéker niet goed voor het milieu. Lees hier waar je nog meer op kunt letten bij de aanschaf van een kunstboom.
2. Haal je boom dichtbij
Een verre autorit heeft meer impact op het milieu dan het verschil tussen een duurzame of een gewone kerstboom. Als je een gehuurde of geadopteerde boom een paar dorpen verderop gaat halen, dan is die boom dus al niet duurzamer dan de boom die je in je buurt koopt. Moet je wat verder de stad in voor een betere boom, dan is een bakfiets een goed alternatief. In Utrecht vind je op veel plekken de elektrische bakfietsen van Cargoroo: heel handig om een kerstboom in te vervoeren! Maak hem wel weer even schoon als je hem terug op zijn plek zet. Bij Steck vind je een enorme selectie aan Nordmannen, in allerlei groottes, met en zonder kluit. Die passen prima in zo’n bakfiets. De bomen staan ook mooi uitgestald, dus je ziet wat je in huis haalt.
3. Adopteer of huur een boom
Wil je er zeker van zijn dat je boom na de kerst weer terug de grond in gaat? Dan kun je op verschillende plekken in Utrecht een boom huren of adopteren. Dit kun je meestal online regelen. Via Duurzame Kerstbomen kun je een boom ophalen en terugbrengen bij Steck. De mensen van Duurzame Kerstbomen zorgen ervoor dat de Servische sparren na de feestdagen in het bos op een landgoed worden geplant.
4. Plant je boom in de tuin of voer hem goed af
Een boom met kluit blijft relatief lang vers, omdat de boom nog via zijn wortels water op kan nemen. Hierdoor vallen zijn naalden minder snel uit. Ook kan een boom met kluit na de kerst de tuin in. Als je dat van plan bent, kies dan een boom met een flinke kluit. De wortels moeten voldoende intact zijn, zodat de boom kan aanslaan. Plant de boom als het niet vriest en zorg dat hij het hele jaar door voldoende water krijgt. In droge periodes betekent dat minstens twee keer per week een hele emmer water. Wil je de boom opnieuw als kerstboom in je huis zetten? Doe dat dan na twee jaar. Zo geef je je boom de meeste overlevingskans.
Heb je een boom zonder kluit, of geen tuin om hem in te planten? De gemeente haalt de boom in januari gratis bij je op en er zijn verschillende inleverpunten in de stad waar je hem kwijt kunt. De opgehaalde bomen worden verwerkt tot een speciale compost die als bodembedekker wordt gebruikt. Kijk eind december of begin januari in de Afvalwijzer om te zien waar de inleverpunten zijn en op welke dagen de bomen aan huis worden opgehaald.
5. Alternatieve kerstboom
Je hóeft natuurlijk niet per se een boom te kopen. Met een beetje creativiteit haal je de Kerst in huis zonder een boom te plaatsen. Versier bijvoorbeeld een grote kamerplant. Dat is makkelijk, goedkoop en geeft een superleuk effect. Steck heeft allerlei versiersels speciaal voor kamerplanten. Maar ook standaard kerstballen of lichtjes brengen je kamerplanten helemaal in de sfeer. Zelf een alternatieve boom knutselen kan ook. Op dit Pinterestbord vind je heel veel ideeën!
Kom je langs bij Steck in Overvecht? Tot en met 7 januari staat het tuincentrum in het teken van Wintergloed. Met een uitgebreid Kerstassortiment én andere producten om de donkere dagen lichter te maken.