UTRECHT DOWN UNDER

Kunst op volle grond

Van
2 september

Tot
2 oktober

Toegang
Gratis

Locatie
Tuinkas

De hele maand september kun je bij Steck terecht voor een grote pop-up tentoonstelling over de verhouding tussen mens en natuur. Onder de naam ‘Kunst op volle grond’ presenteert UtrechtDownUnder de werken van 24 kunstenaars in de kassen, de tuinen en op de parkeerplaats.

Installaties tussen het groen
Zien hoe een kunstwerk uit zichzelf groeit? De levensgeschiedenis van een kamerplant horen en soep slurpen uit de kelk van een vleesetende plant? Bij Kunst op volle grond kom je allerlei bijzondere installaties, objecten, performances, tekeningen, wandkleden, fotografie en video’s tegen tussen het plantgoed, het tuingereedschap en het winkelend publiek.  

Relatie met de natuur
De 24 kunstenaars hebben zich allemaal verdiept in de (verstoorde) relatie tussen mens en natuur. In het licht van de dreigende klimaatcrisis is dit thema actueler dan ooit. De kunstenaars onderzochten wat hun relatie is met de natuurlijke orde. Hieruit zijn 30 werken geselecteerd, die het thema met humor en verbeeldingskracht benaderen. Bijna alle werken zijn gemaakt met duurzame of hergebruikte materialen, of vanuit een circulair proces. 

UtrechtDownUnder
UtrechtDownUnder is onderdeel van kunstenaarsvereniging Kunstliefde. Met tweejaarlijkse tentoonstellingen presenteert ze actuele kunst van spraakmakende Utrechtse kunstenaars op bijzondere locaties voor een breed publiek. Kunst op volle grond is de 5e editie van UtrechtDownUnder. Het is de eerste keer dat de tentoonstelling in een tuincentrum plaatsvindt.

De hangende sculptuurlamp van Kim van den Belt blijkt een onderzoek te zijn. De lamp is ontwikkeld met een nieuwe duurzame en levende CO2-filter gemaakt van de steensoort olivijn, het mineraal struviet en fotosynthetische algen. Haar werk onderzoekt de mogelijkheid om met natuurlijke, lokale ingrediënten nieuwe bicarbonaat oplossingen te creëren in een energie-neutraal system.

Programma
Kunst op volle grond is te zien van 2 september tot en met 2 oktober tijdens onze reguliere openingstijden:

ma-vr 9.30 – 18.00 uur
za: 9.30 – 17.00 uur
zo: 11.00 – 17.00 uur

Toegang
De meeste kunstwerken zijn vrij toegankelijk. Voor een aantal heb je een toegangsbewijs nodig:
voor € 2,50 kun je alle werken zien (kinderen tot 12 jaar gratis). Naast de tentoonstelling is er een programma van lezingen, kunstenaarsfilms, verdwaaltochten en workshops.

Beeld bovenaan pagina: met een aantrekkelijke ingenieuze constructie laat Egied Simons zien wat er zich boven en onder de grond afspeelt. Door toepassing van spiegels in een aantrekkelijke ingenieuze constructie worden de wortelgangen van planten zichtbaar. Verschillende soorten , verschillende structuren. Langzaam groeiende composities, die normaal aan het oog onttrokken zijn, legt hij bloot.