heilige grond

Regenwormen, duizendpoten en pissebedden: we hebben er meer aan dan je misschien denkt. Samen met andere bodemdieren, bacteriën en schimmels zetten ze afvalstoffen om in voedingsstoffen voor planten. Goed bodemleven is de basis voor een gezonde tuin! Maar hoe zorg je voor zo’n gezonde bodem? Gebruik bij de aanleg van een border goede tuinaarde. Daarna is niets doen vaak al genoeg. Laat bijvoorbeeld afgevallen blad in de winter liggen, spit je tuin zo min mogelijk om en gebruik geen chemische middelen. Heeft de grond een zetje nodig? Strooi dan compost om de bodem luchtiger en voedzamer te maken.

Compost kan je makkelijk zelf maken: op een hoop of met een wormenhotel. Ook kamerplanten hebben vruchtbare grond nodig. Bij gebrek aan al dat bodemleven hebben ze regelmatig behoefte aan nieuwe potgrond. De meeste planten zijn daarnaast gebaat bij wat extra voeding tussendoor. Als ze wat groter zijn, willen ze ook nog eens een grotere pot. Als je aandacht besteedt aan de grond, bloeien je planten vaak letterlijk op!

Meer over dit thema

Organisch, bio of eco?

Wat is het nu allemaal? | Als je verantwoord wilt tuinieren, dan krijg je te maken met allerlei producten met een label. Biologische planten, potten van organisch materiaal, ecologische potgrond,

Lees verder »

IN HET KORT

Heilige grond

Bodemdieren, bacteriën en schimmels zetten afvalstoffen om in voedingsstoffen voor een gezonde bodem.

Met zelfgemaakte compost, de juiste voeding en het niet te netjes houden van de tuin kun je zelf zorgen voor een ideale voedingsbodem voor je planten.