Toekomstplannen gebiedsontwikkeling Steck

Steck en het omliggende gebied breiden uit. Het doel van de herontwikkeling? Steck wil een groene schakel worden tussen stad en land. Met andere woorden, de grond en natuur toegankelijker maken voor iedereen. Het Noorderpark bijvoorbeeld. In deze blog nemen we je mee in de gebiedsplannen. 

Een reis door de tijd: van 1969 tot 2029

In 1969 opende Utrechter Wim Scherrenberg het eerste tuinwarenhuis van Nederland: Tuincentrum Overvecht. In 2019 nam zoon Bob het roer over. Hij veranderde van naam: die werd Steck. Én van koers. Er kwam bij Steck bijvoorbeeld meer aandacht voor duurzaamheid en biodiversiteit. Bob betrok meer groene ondernemers bij het bedrijf. Zo groeide Steck uit tot een geliefde plek waar van alles te doen is.

Maar we zijn er nog niet: in 2029 wil Steck een groene stadsoase zijn die een doorgang is tussen stad en land. 

Dat gebeurt niet van de ene op de andere dag. Om alle gebiedsplannen uit te kunnen voeren, moet rekening gehouden worden met verschillende dingen. Een voorbeeld? Steck valt binnen een groen en beschermd gebied. Daarom hebben we uitgangspunten voor het ontwerpen geformuleerd, die lees je hieronder.

Steck Tuincentrum Overvecht 1969
De vader van Bob opende in 1969 het eerste tuinwarenhuis van Nederland.
De entree van Steck in 2023
De entree van Steck in 2023
Ringslang in het Noorderpark achter Steck

Groen en beschermd gebied en UNESCO werelderfgoedstatus

Steck ligt midden in het groen. Het terrein is een bijzonder en beschermd gebied: hier leven ijsvogels, ransuilen, ringslangen en nog veel meer andere dieren. Daar gaan we zorgvuldig mee om: Steck wil in harmonie zijn met de natuur. 

Steck is ook onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie dat UNESCO werelderfgoedstatus is. Het is een belangrijk stuk militair-historische geschiedenis van Nederland. 

De plannen van Steck bevinden zich voor een deel buiten de ‘rode contouren’ die de gemeente en provincie hebben aangegeven. Bouwen buiten deze rode contouren mag alleen bij hoge uitzondering. De gemeente heeft positief gereageerd op het idee van Steck om ook buiten de rode contouren lage bebouwing toe te staan. Dat komt omdat er in de plannen van Steck veel groen bij komt. En omdat de natuur toegankelijk wordt gemaakt.

Ontwerpprincipes

Bij het ontwerpen van de lage bebouwing horen wél speciale ontwerpprincipes. De architectuur van de bebouwing zal bijvoorbeeld een verbinding aangaan met het landschap. Verder moeten we rekening houden met de toekomstige Noordelijke Randweg Utrecht (NRU). En met de huidige natuurwaarden in het gebied.

Impressie van het gebied rondom Steck dat in de toekomstplannen van Steck is opgenomen

In beeld: huidige situatie en concept Steck in 2029

Zo pakken we het aan: onderzoek

Voordat het gebied rondom Steck herontwikkeld kan worden, horen daar bepaalde stappen bij. Er moeten bijvoorbeeld onderzoeken worden gedaan. En gesprekken gevoerd worden met omwonenden op de informatieavonden bij Steck. 

Tot nu toe heeft Steck al verschillende onderzoeken laten doen rondom natuur, water en infrastructuur. En onderzoeken die te maken hebben met bebouwing en het uitzicht. Denk bijvoorbeeld aan: wat zie je als je door het toekomstige Steck loopt? En hoe past dat bij de omgeving? We zijn er nog niet: er komen nog meer onderzoeken aan. 

Ook: ontwerpen en herinrichten

Verder moet Steck rekening houden met regelgevingen. Want je mag niet zomaar op elke plek bouwen. Of zomaar de inrichting van een terrein veranderen. Steck moet nog andere stappen doorlopen voordat er een stedenbouwkundig plan gemaakt kan worden. Mensen die in de buurt van Steck wonen en andere belanghebbenden worden bij de plannen betrokken, bijvoorbeeld tijdens bijeenkomsten. Om op de hoogte gehouden te worden van de ontwikkelingen kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief.

Impressie van de toekomstplannen van Steck voor 2029

Voorbeelden van onze plannen

Je merkt, voordat het zover is, moet nog veel gebeuren. Die nieuwe groene stadsoase en de schakel tussen stad en land, worden we niet zomaar. Maar we hopen dat we in 2029 ver zijn gekomen. We geven je hier een inkijk in de plannen zoals we die nu voor ons zien.

Boetiekhotel

Stel je voor: je bent dol op fietsen en de natuur. En je moet in Utrecht zijn voor familie, vrienden of zaken. Hoe fijn zou het dan zijn om te verblijven in een klein hotel van waaruit je zó het Noorderpark inloopt? Of fietst? Na een fijne wandeling, fietstocht of vergadering geniet je van lokale en kakelverse lekkernijen in het hotel.

Impressie van het hotel dat in de toekomstplannen van Steck is opgenomen

Amfitheater

Het is een heerlijke avond en je hebt zin in een gezellig uitje. Gewoon in je eigen buurt. Met of zonder kinderen. Dan bezoek je straks het amfitheater. Bij het mini theater op het terrein van Steck is dan van alles te beleven. Een vrolijke voorstelling van theatermakers uit Overvecht bijvoorbeeld. Of een inspirerende lezing over duurzamer leven.

Bamboebos

Vanuit het maïsdoolhof bij Steck (dat is open tussen juni en oktober) loop je zo het bamboebos in. Je gaat een bruggetje over en je stapt het landschap in. Hier leven kinderen zich naar hartelust uit. Ze ontdekken de natuur. Van klimmen over torens tot klauteren door tunneltjes. Vies worden mag. Na dit avontuur plof je neer bij Tuincafé Noordertuin voor limonade en wat lekkers.

In het maisdoolhof van Steck in Utrecht Overvecht loopt een moeder met haar zoon

Wildopvang Stichting Snorhaar

Stichting Snorhaar vangt wilde zoogdieren op als ze ziek of gewond zijn. Van egels tot hazen en van konijnen tot eekhoorns. De vrijwilligers van de stichting verzorgen de dieren. En dat is hard nodig: het aantal wilde dieren neemt in Nederland snel af. Daar moet verandering in komen. Daarom krijgt Stichting Snorhaar een mooie plek op het terrein van Steck. Zo zorgen we samen voor onze stadsnatuur.

Broedplaats

Ben je een duurzame ondernemer? Een groene maker? Dan wordt de broedplaats die Steck wil bouwen een inspirerende plek voor je. Hier broed je mét en tussen andere ondernemers op vernieuwende ideeën. Advies nodig of een duurzaam product? Of een kop koffie? Je loopt hiervoor gewoon even bij je buur binnen. Circulair bouwen en maatschappelijke betrokkenheid staan op deze kweekplekken centraal.

Ontdekhal

De naam zegt het al: de ontdekhal is een plek waar kinderen, jongeren en volwassenen ontdekken. Uitpluizen, bedenken, doen en maken. De makers van de toekomst leren hier spelenderwijs van alles over techniek, innovatie en creativiteit. Van timmeren tot zagen en meer.

Heb je vragen? Ideeën? Wil je meedenken? Mail ons op info@steckutrecht.nl