Op zaterdag 18 november zal gedurende de dag een gratis proeverij plaatsvinden van fruitkenners Schulp, een ambachtelijke sapmakerij waarbij lokaliteit, kwaliteit en duurzaamheid hoog in het vaandel staan bij het produceren van sappen.
Want wie Schulp drinkt, proeft fruit. Jaarrond wordt in Breukelen sinds 1995 het puurste sap geperst, maar de Schulp-boomgaard bestaat al sinds 1861. Het sap gaat rechtstreeks de fles in; er wordt nooit iets toegevoegd. Schulp wekt daarbij zelf groene energie dat ingezet kan worden bij de productie van deze sappen. Fruitafval wordt hergebruikt als veevoer bij buurman-boeren van Schulp. Het volledige persproces vindt dichtbij huis plaats: zo wordt de fruitteeltsector in eigen land ondersteund.
Kom op zaterdag 18 november lekker proeven, ontdekken en laat je verrassen door Schulp.
Hoeveel sap komt er eigenlijk uit een appel?
Maar liefst 90% van een appel bestaat uit sap. Uit het persen van 1 kilo appels ontstaat ongeveer 700-750 ml. sap. In een fles van 750 ml. appelsap zit dus minstens 1 kilo appels.
Schulp en groene stroom?
Het dak van de perserij ligt vol zonnepanelen waardoor er genoeg stroom opgewekt wordt om een jaar vol te maken. Mede door een aantal energiebesparende investeringen is de sapmakerij CO2-neutraal.
De sapmakerij, Schulp
Als pachtboer begint Albertus Schulp in 1861 op één hectare grond in Breukelen langs de rivier de Vecht. Vijf generaties Schulp groeien op als fruittelers, op diezelfde grond en langs diezelfde rivier. In 1995 besluit Albert Schulp om zich naast het fruittelen ook toe te leggen op het maken van sap.
Schulp is zuinig op de omgeving en de natuur, wekt zelf groene energie op en brengt het restproduct van uitgeperst fruit naar de nabijgelegen boeren als voeding voor hun vee. Het overige afval wordt zorgvuldig gescheiden, waardoor er nagenoeg geen restafval is. Ook gebruiken ze bij Schulp voornamelijk Hollands fruit, veelal van fruittelers uit de regio. Het volledige proces van persen tot en met bottelen vindt plaats in eigen huis.
Binnenkort bij Steck