Noorderpark ruigenhoek

Noorderpark Ruigenhoek is een bijzonder natuur- en recreatiegebied ten noorden van Utrecht dat absoluut het ontdekken waard is. In het open landschap vind je veel weidegebieden, water, bos en cultuur. Je kunt er uren wandelen, fietsen en voor kinderen is er Speelbos Gagelbos en speeltuin De Ruigenhoekse Polder.

Nieuwe hollandse waterlinie

Het gebied was onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die van 1870 tot 1945 in gebruik was. In 2021 is deze toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. De linie van forten, batterijen en vestingsteden werd ingezet om het westen te verdedigen tegen de vijand. Als die kwam, dan kon het hele gebied ten oosten van Utrecht onder water gezet worden. Bij Fort Ruigenhoek en Fort De Gagel kun je te weten komen hoe dit te werk ging. Of lees verder op de website van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

WANDELEN

Als je er nog nooit geweest bent, raden we je aan Het Rondje Ruigenhoek te wandelen. Dat is een 8 kilometer lange wandeling, die begint op de parkeerplaats van Fort Blauwkapel (ca. 1 km van Steck vandaan). De route gaat door het Gagelbos en open polderlandschap, langs verschillende groepsschuilplaatsen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en Fort Ruigenhoek. Vanaf de parkeerplaats van Steck, ga je linksaf om bij de parkeerplaats van Fort Blauwkapel te komen.

Bekijk de route

FIETSEN

Wil je het gebied verkennen per fiets? We hebben een leuke route voor je gemaakt. Voor de variatie hebben we er drie verschillende versies: de standaardroute is ca. 24 km, en daarnaast hebben we een korte versie van ca. 17 km en een lange van ca. 31 km.

Alle routes beginnen bij knooppunt 91 en voeren eerst door het verrassende, weidse landschap van Recreatiegebied Ruigenhoek, waar je aantrekkelijke watertjes en vele bunkers (groepsschuilplaatsen) passeert.

Om bij knooppunt 91 te komen, fiets je vanuit de parkeerplaats van Steck linksaf naar de parkeerplaats van Fort Blauwkapel. Daar vind je het eerste knooppuntenbordje dat je naar knp 91 leidt. Veel fietsplezier!

KORT

17 km

NORMAAL

24 km

LANG

31 km