Terugblik tweede informatieavond toekomstplannen Steck

Op 12 maart 2024 was de tweede informatieavond bij Steck over de transformatie van het tuincentrum naar een publiek park en ontmoetingsplek. Er was een mooie opkomst. De droom van eigenaar Bob Scherrenberg? Een groene, levendige ontmoetingsplek waar je kunt verblijven, winkelen, verwonderen en ondernemen. 

Het enthousiasme van de sprekers spatte eraf op deze avond onder leiding van Lara Simons van Bureau Brick. Bob Scherrenberg, Gabrielle Muris, Zecc architecten, Flux landschapsarchitecten, Raumkultur en Bureau Brick namen de aanwezigen mee in de ontwikkelingen sinds de eerste informatieavond op 20 september 2023: een terugblik, de onderzoeken, de ontwerpen en het vervolg. 

Verder uitgewerkte plannen 

Op basis van onderzoeken en de feedback van Overvechters en bewoners uit andere stadsdelen en gemeente De Bilt zijn de ontwerpen verder uitgewerkt en aangepast. Hieronder lees je een greep uit de plannen. 

Bereikbaar voor iedereen 

We vinden het belangrijk dat iedereen het gehele gebied goed kan bereiken. Of je nu met de fiets, de auto, lopend of met het OV komt. Ook komen er bijvoorbeeld leen(bak)fietsen, een bezorgservice en meer. De bestaande ontwerpen voor het parkeren zijn aangepast. We zorgen er ook voor dat het extra verkeer geen extra druk in de omgeving oplevert. 

De historie van het landschap

Het unieke landschap ligt midden in de Hollandse Waterlinie en heeft Unesco Werelderfgoed status. We willen het zo inrichten dat je de historie ervan nog beter kunt beleven en ervaren. Je vindt de historie bijvoorbeeld terug in de forten, maar ook in het uitzicht en de ‚Äėlange lijnen.‚Äô We laten de openheid van het landschap terugkomen in een nieuw aan te leggen park rond Steck. We laten de natuur floreren en het landschap beter aansluiten op de open structuur van het Noorderpark. Zo min mogelijk hekwerken dus.

Zo komen de gebouwen eruit te zien

De gebouwen zoals het tuincentrum, de groene broedplaats, het hotel en het restaurant zijn zo ontworpen dat ze passen in het landschap. Ze worden gebouwd met groene en duurzame materialen. Het tuincentrum krijgt een lichte en transparante uitstraling. Straks winkel je in het groen! De broedplaats wordt een plek waar groene denkers en makers werken aan een duurzame toekomst. Dit gebouw wordt verscholen in het groen. Het hotel zal een groene gevel hebben die als huis dient voor vogels. Dit gebouw krijgt een carr√©vorm met een centrale binnentuin. En het restaurant? Dat wordt aanpasbaar aan de seizoenen: opener in de lente en zomer, dichter in de herfst en winter. 

Wanneer begint de bouw? 

Wanneer we beginnen met bouwen is afhankelijk van de toetsing van de plannen en de besluitvorming door de gemeente. Wat ons betreft kunnen we hopelijk in 2026 beginnen met de eerste nieuwbouw. Intussen zitten we niet stil en blijven we mensen bij de ontwikkeling betrekken. Spreek ons vooral aan of stuur een bericht op info@steckutrecht.nl.

Meer informatie

Kon je niet bij de informatieavond zijn? Of wil je alles rustig nalezen? Bekijk hier de presentatie of lees hier het volledige verslag.