Tuinkalender: deze tuinklusjes doe je in september

Voor de meeste mensen is de vakantie voorbij. In tuin of op je balkon probeer je de zomer nog zo lang mogelijk te rekken. Hoe hou je je tuin zo lang mogelijk in de nazomerstand? Met onderstaande 5 tuinklusjes voor september kom je een heel eind!

 

1. Vaste planten ‘scheuren’

 

September is een uitstekende maand om grote, vaste planten zoals geraniums, vrouwenmantel en phlox te delen en te verjongen. Dit helpt de plant om beter te groeien en zorgt ervoor dat je meer planten in je tuin kunt plaatsen. Graaf de plant op, deel de wortelkluit in kleinere stukken, en plant deze opnieuw op een geschikte plek​. Lees hier hoe het precies werkt.

 

Door vogelhuisjes en voedersilo's op te hangen, help je vogels om de winter door te komen. Dit trekt bovendien veel leven naar je tuin, waar je ook in de koudere maanden nog van geniet.

2. Kale plekken herstellen in het gazon


Vertoont je gazon kale plekken? Die pak je nu aan door graszaad bij te zaaien. De bodem is nog warm genoeg voor de zaadjes om makkelijk te ontkiemen. Ga eerst nog even met een grasmaaier over je gazon, zodat alles lekker kort is. Wil je het écht goed doen, verticuteer de bodem dan voordat je gaat zaaien. Zorg er na het zaaien voor dat de zaadjes dagelijks water krijgen.

3. Voederplekken voor vogels inrichten


Begin in september met het voorbereiden van voederplekken voor tuinvogels. Door vogelhuisjes en voedersilo's op te hangen, help je vogels om de winter door te komen. Dit trekt bovendien veel leven naar je tuin, waar je ook in de koudere maanden nog van geniet. Ook helpen vogels je met het overschot aan slakken en andere ongenode gasten in je tuin. Bonte spechten, zanglijsters, pimpelmezen en nog vele andere vogels komen vaak voor rond Utrecht. Lees hier hoe je ze naar je tuin lokt.

4. Voorjaarsbollen planten:

 

Dit is het perfecte moment om bloembollen zoals tulpen, krokussen en narcissen te planten. Die bloeien lekker vroeg in het voorjaar, waardoor je al snel geniet van kleur in je tuin. Plant de bollen op een diepte van twee keer de bolgrootte, en zorg voor een goede afwatering om rotten te voorkomen​. Lees hier waarop je moet letten.

Een persoon houdt bloembollen in beide handen boven een tuinbed, klaar om in de grond geplant te worden. Naast de handen liggen meerdere bloembollen op de grond, met een houten kratje op de achtergrond.
Close-up van een tuinier met werkhandschoenen die een snoeischaar gebruikt om een groene struik te snoeien tijdens de herfst, te zien bij Steck Utrecht.

5. Licht snoeien


Een aantal plantensoorten kunnen nu wel een (lichte) snoeibeurt gebruiken. Dahlia’s snoei je bijvoorbeeld zodat ze hun energie steken in nieuwe bloemen. Lavendel snoei je in september als ze zijn uitgebloeid. Zo voorkom je de vorming van kale, verhoute stukken in je struik. Ook sommige fruitbomen en -struiken mogen deze maand licht gesnoeid worden. In deze blog lees je er meer over.

6. Egels een schuilplaats bieden


Met de herfst in aantocht is het een goed idee om een egelhuisje in je tuin te plaatsen. Egels beginnen nu te zoeken naar een plek om te overwinteren. Plaats het huisje op een rustige plek, bedek het met bladeren en takken, en zorg voor voldoende nestmateriaal binnenin​. 


7. Vaste planten aanplanten

 

September en oktober bieden optimale omstandigheden voor het aanplanten van nieuwe, vaste bomen, struiken, hagen en andere meerjarige planten. Ze zitten niet meer vol met blad en gaan nu een rustperiode in. Hierdoor loop je minder kans om de plant te beschadigen bij het aanplanten. Ook geef je de plant genoeg tijd om te wennen aan een nieuwe standplaats en om sterke wortels te vormen. Vergeet niet om pas aangeplante planten genoeg water te geven en plant niet op dagen met (nacht)vorst. 

Close-up van feloranje bloemen tegen een heldere blauwe hemel. De bloemen staan trots op lange stelen, omringd door groene bladeren en enkele rode bloemknoppen die nog moeten uitkomen. De kleuren van de bloemen contrasteren mooi met de lucht, wat een levendig en zomers gevoel geeft.

Blijf op de hoogte

Er gebeurt ontzettend veel bij Steck. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zo mis je niets van onze transitie van tuincentrum naar groene stadsoase.

Openingstijden

Maandag
09:00 – 18:00
Dinsdag
09:00 – 18:00
Woensdag
09:00 – 18:00
Donderdag
09:00 – 18:00
Vrijdag
09:00 – 18:00
Zaterdag
09:00 – 17:00
Zondag
10:00 – 17:00

Contact

Heb je een vraag of suggestie? We horen graag van je!
Telefoon: 030 782 0680
Email: info@steckutrecht.nl

Volg je ons al?

© 2024 Steck Utrecht | Steck is onderdeel van Overvecht Vastgoed | Vacatures | Bezorging | Retourbeleid | Bedrijfsgegevens | Privacyverklaring.| Algemene Voorwaarden

Giftcard van tuincentrum Steck uit Utrecht Overvecht wordt overhandigd aan klant

Steck Giftcard

Zoek je een groen cadeau voor je vader, moeder, buurman, leraar of wie dan ook? De Steck Giftcard besteed je in ons hele tuincentrum in Utrecht Overvecht. Wat denk je van een mooie kamerplant of tuinplant, stuk tuingereedschap of accessoire voor je huisdier?