Tuinkalender november: klusjes voor tuin en balkon

In november keert de rust terug in de tuin. Kun je nog iets doen in de tuin? Zeker wel! Mulchen bijvoorbeeld! Door je tuin niet al te netjes op te ruimen, help je bodem, planten en dieren om de koude maanden door te komen. En je legt meteen de basis voor een bloeiende start in het voorjaar. Met onderstaande klusjes zorg je voor een biodiverse, gezonde tuin die klaar is voor de winter.
Uitgebloeide, stekelige zaadhoofden van vaste planten die in de winter blijven staan als schuilplaats voor insecten.

1. Laat vaste planten staan voor biodiversiteit

 

Door vaste planten en hagen niet terug te snoeien, bied je een veilige overwinterplek voor insecten en vogels. Zaaddozen van bloemen als zonnehoed en lavendel zijn aantrekkelijk als voedselbron en voegen mooie vormen toe aan je wintertuin. Haal de dode delen pas weg in het vroege voorjaar, als het warmer wordt.

Oktober is een goede tijd om bloembollen zoals tulpen, narcissen en krokussen te planten.

2. Bedek en voed de bodem

 

Het bedekken van de bodem met mulch beschermt de grond tegen vorst en voorkomt uitdroging door de winterwind. Het organisch materiaal breekt langzaam af en voedt de bodem, wat zorgt voor een vruchtbare basis in het nieuwe groeiseizoen. Dit is ideaal voor moestuinen én siertuinen. In deze blog legt Mark Verhoef van de Voedseltuin bij Steck uit hoe mulchen werkt.

3. Composteer herfstbladeren

 

Verzamel gevallen bladeren om bladcompost te maken. Dit is goede voeding en een structuurverbeteraar voor je tuin. Stop (liefst vochtige) bladeren van loofbomen in een vuilniszak en prik er gaatjes in en zet hem achter in je tuin in de zon. Let op, het duurt wel minstens een jaar (en vaak langer) voordat je compost hebt. In deze blog van Gardners’ Worldmagazine lees je hoe het precies werkt. Geen zin om zo lang te wachten? Leg dan het blad als mulchlaag tussen de planten in je borders. 

4. Haal zomerbollen op tijd uit de grond

 

Niet-winterharde zomerbollen zoals dahlia’s en gladiolen moeten voor de eerste vorst uit de grond. Graaf ze voorzichtig op, spoel de grond eraf, en laat ze goed drogen. Bewaar ze op een donkere, droge plek, bijvoorbeeld in een kist met krantenpapier, zodat ze niet beschimmelen. Zo ben je er zeker van dat ze volgend jaar opnieuw kunnen bloeien. 


Plant gerust voorjaarsbollen op de plek van de zomerbollen. Dan geniet je in het vroege voorjaar al van kleurrijke bloemen! Steck heeft een uitgebreid assortiment aan voorjaarsbollen. Je kunt ook bloembollen scheppen. Hier lees je er meer over.

Diverse soorten zomerbollen, zoals dahlia’s en gladiolen, die worden bewaard voor de wintermaanden om later opnieuw te planten.
Planten in potten ingepakt met jute om wortels te beschermen tegen de winterkou op een balkon.

5. Bescherm vorstgevoelige planten

 


Heb je planten in een pot op je balkon of in je tuin? Zorg ervoor dat ze zijn voorbereid op de winter. Sommige planten moeten echt naar binnen voordat er nachtvorst komt. Olijfbomen, Citrus en Oleander mogen langer buiten blijven. Grote potten wikkel je in met noppenfolie of jute om te voorkomen dat de wortels bevriezen. Zo blijven ze in goede conditie tot het voorjaar. Lees hier alle tips van Frans van de Tuinkas van Steck over het overwinteren van potplanten.

6. Maak voederplekken voor vogels

 

Vogels hebben in de winter een extra energiebron nodig om warm te blijven. Tegelijkertijd is het lastiger voor ze om insecten te vinden. Help ze een handje door allerlei lekkernijen op te hangen, zoals graansilo’s of vetbollen. Je tuin of balkon wordt er ook nog eens levendig van, met al die aan- en afvliegende vogels. Bij Steck vind je veel producten van de Vogelbescherming. 

7. Plant knoflook en winteruien in de moestuin

 

Knoflook en winteruien kunnen goed tegen de kou en kunnen nu nog de grond in. Plant ze op een zonnige plek in goed doorlatende grond. Ze ontwikkelen zich langzaam door de winter heen en zijn klaar voor een vroege oogst in het voorjaar. Zo geniet je van een extra vroege oogst van je eigen groenten. Kom eens kijken bij kwekerij Stekkers achter Steck – zij hebben een heel groot assortiment aan eetbare planten, ook in de winter.

Met deze klussen help je je tuin én haar bewoners de winter door. Veel plezier met het verzorgen van je tuin deze maand! 

Close-up van feloranje bloemen tegen een heldere blauwe hemel. De bloemen staan trots op lange stelen, omringd door groene bladeren en enkele rode bloemknoppen die nog moeten uitkomen. De kleuren van de bloemen contrasteren mooi met de lucht, wat een levendig en zomers gevoel geeft.

Blijf op de hoogte

Er gebeurt ontzettend veel bij Steck. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zo mis je niets van onze transitie van tuincentrum naar groene stadsoase.

Openingstijden

Maandag
09:00 – 18:00
Dinsdag
09:00 – 18:00
Woensdag
09:00 – 18:00
Donderdag
09:00 – 18:00
Vrijdag
09:00 – 18:00
Zaterdag
09:00 – 17:00
Zondag
10:00 – 17:00

Contact

Heb je een vraag of suggestie? We horen graag van je!
Telefoon: 030 782 0680
Email: info@steckutrecht.nl

Adres

Steck Utrecht
Gageldijk 3, 3566 ME Utrecht

Volg je ons al?

© 2024 Steck Utrecht | Steck is onderdeel van Overvecht Vastgoed | Vacatures | Bezorging | Retourbeleid | Bedrijfsgegevens | Privacyverklaring.| Algemene Voorwaarden

Steck Cadeaukaart

Zoek je een groen cadeau voor je vader, moeder, buurman, leraar of wie dan ook? De Steck Giftcard besteed je in ons hele tuincentrum in Utrecht Overvecht. Wat denk je van een mooie kamerplant of tuinplant, stuk tuingereedschap of accessoire voor je huisdier?