Planten waar slakken niet van houden

Slakken zijn over het algemeen erg nuttige dieren voor je tuin. Ze ruimen dode plantenresten op en ploegen de bodem om. Maar door de vele regen zijn er dit jaar wel erg veel slakken! Met veel geruïneerde planten als gevolg. Milieu Centraal geeft verschillende manieren om de slakken in je tuin weg te krijgen. Maar wat als je ze niet weg krijgt en je wil tóch nieuwe plantjes in je tuin? Kies dan voor planten waar slakken niet van houden. 

 

Slakken vermijden over het algemeen planten met harde, dikke of harige bladeren. Ze eten het liefst jonge, malse blaadjes. Planten die je als jonge scheuten in je tuin zet, hebben de grootste kans om te verdwijnen in de malende kaken van de eetgrage slak. Tip: Je hebt meer kans dat je plant het overleeft als je een wat groter exemplaar plant. Gelukkig zijn er planten die slakken niet lekker vinden. Hieronder vind je 10 planten waar slakken niet van houden

Krulvaren

 

1. Varens

 

Voor schaduwrijke plekken in je tuin zijn varens een veilige én een mooie keuze. Afhankelijk van de soort worden ze 30 cm tot meer dan een meter hoog. Slakken houden er niet van vanwege hun taaie en vezelige bladeren. Die bladeren voegen juist zo’n mooie, weelderige uitstraling toe aan je tuin.

 

 

2. Lavendel

 

Wie houdt er niet van de mediterrane geur van lavendel? Nou, slakken dus. Ook van de olieachtige bladeren moeten ze niets hebben. Deze zonminnende plant gedijt het best in goed doorlatende grond en bereikt een hoogte van 30 tot 60 cm. Je kunt lavendel ook gebruiken in de keuken. Stel je voor, je kunt lavendel gebruiken om heerlijke gerechten te maken en tegelijkertijd slakken op afstand houden.

Bloeiende lavendelplanten (Lavandula) met paarse bloemen in de zon, in een groene tuinomgeving.
Een groepje salieplantjes

 

3. Salie (Salvia officinalis)

 

Deze zonaanbidder combineert goed met lavendel en wordt ongeveer even hoog. De sterke geur en smaak van salie houdt slakken op afstand. Het is een eetbaar kruid dat voor ons populair is in diverse gerechten. Een win-win situatie, toch?

 

4. Rozemarijn

 

Ook dit – voor mensen – populaire keukenkruid heeft vergelijkbare eigenschappen als lavendel en salie. Rozemarijn heeft prachtige paarse bloemetjes en geurt heerlijk op een zonnig plekje in je tuin. Slakken vinden die geur maar niets en laten de plant links liggen.

Bij een rozemarijnplant vliegt een bij

 

5. Gele dovenetel (Lamium galeobdolon)

 

Deze bodembedekker, die 20 tot 40 cm hoog wordt, heeft harige bladeren die slakken vermijden. De lieflijke gele bloemen, die bloeien in het voorjaar, zitten boordevol nektar voor bijen. Deze inheemse plant is ideaal voor schaduwrijke tot halfschaduwrijke plekken.

 

6. Siergrassen

 

Je hebt de keuze uit heel veel soorten siergrassen. En ze staan allemaal niet op de menukaart van de slak. Hun stugge, scherpe bladeren zijn onaantrekkelijk voor slakken, maar geven je tuin een prachtige structuur. Siergrassen variëren in hoogte van 30 cm tot 2 meter, afhankelijk van de soort. Ze staan graag op een zonnige tot halfschaduwrijke plek.

 

7. Klimop (Hedera helix)

 

Deze veelzijdige klimplant groeit zowel in de schaduw als in de zon. Het is een mooie bodem- of muurbedekker. De inheemse plant is een belangrijke voedselbron voor vogels, vlinders en bijen. Maar niet voor slakken, want die vinden de taaie, leerachtige bladeren niet lekker.

Een naaktslak kruipt over een weg, met veel groen in de achtergrond

 

8. Sieruien (Allium)

 

De scherpe geur en smaak van sieruien werken als een natuurlijke afweer tegen slakken. Handig dus! De bolgewassen zijn ook nog eens een prachtige aanvulling voor je border met hun sierlijk lange stelen en bolvormige bloem. Sieruien houden van zonnige plekken en kunnen 30 tot 90 cm hoog worden.

 

9. Geraniums

 

Slakken worden niet blij van de textuur en de geur van geraniums. Dus jij des te meer! Je hebt veel keuze in kleuren en soorten. En het zijn ook nog eens heel gemakkelijke planten. Zo zijn ze niet gevoelig voor ziektes of plagen en ze zijn megasterk. Ze doen het goed op zowel zonnige als halfschaduwrijke plekken. 

Bloeiende geranium plant, met allerlei fel roze bloemen

 

10. Bieslook (Allium schoenoprasum)

 

Nog een alliumsoort die slakken op afstand houdt met zijn sterke geur en smaak. En wat is er nu beter dan vers bieslook uit je eigen tuin? Het is een heerlijke toevoeging aan allerhande gerechten in de keuken. Bieslook wordt zo’n 30 tot 50 cm hoog en bloeit met kleine paarse bolletjes. Je plant bieslook op een zonnige plek. 

De planten in deze blog zijn allemaal te koop bij Steck. Er zijn nog veel meer planten waar slakken niet van houden. Vraag het gerust aan een van onze medewerkers!

Close-up van feloranje bloemen tegen een heldere blauwe hemel. De bloemen staan trots op lange stelen, omringd door groene bladeren en enkele rode bloemknoppen die nog moeten uitkomen. De kleuren van de bloemen contrasteren mooi met de lucht, wat een levendig en zomers gevoel geeft.

Blijf op de hoogte

Er gebeurt ontzettend veel bij Steck. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zo mis je niets van onze transitie van tuincentrum naar groene stadsoase.

Openingstijden

Maandag
09:00 – 18:00
Dinsdag
09:00 – 18:00
Woensdag
09:00 – 18:00
Donderdag
09:00 – 18:00
Vrijdag
09:00 – 18:00
Zaterdag
09:00 – 17:00
Zondag
10:00 – 17:00

Contact

Heb je een vraag of suggestie? We horen graag van je!
Telefoon: 030 782 0680
Email: info@steckutrecht.nl

Adres

Steck Utrecht
Gageldijk 3, 3566 ME Utrecht

Volg je ons al?

© 2024 Steck Utrecht | Steck is onderdeel van Overvecht Vastgoed | Vacatures | Bezorging | Retourbeleid | Bedrijfsgegevens | Privacyverklaring.| Algemene Voorwaarden

Steck Cadeaukaart

Zoek je een groen cadeau voor je vader, moeder, buurman, leraar of wie dan ook? De Steck Giftcard besteed je in ons hele tuincentrum in Utrecht Overvecht. Wat denk je van een mooie kamerplant of tuinplant, stuk tuingereedschap of accessoire voor je huisdier?