5 kamerplanten voor donkere hoekjes

Alle planten hebben licht nodig om te groeien. Groeien doen ze door middel van fotosynthese. Licht is superbelangrijk voor een blije plant. Maar welke plant moet je kiezen als er niet zo veel licht beschikbaar is?

 

Gelukkig voor ons zijn er veel soorten kamerplanten die genoegen nemen met weinig licht. Planten die in de natuur ook al op een schaduwrijke bosgrond groeien, voelen zich in een donker hoekje prima thuis. Hieronder stellen we 5 kamerplanten aan je voor die maar weinig licht nodig hebben. Maar let op: ze hebben wel licht nodig. In een badkamer zonder ramen groeit geen enkele plant. 

ZZ-plant in een pot

1. ZZ-plant

 

De Zamioculcas Zamiifolia - ZZ-plant voor vrienden en bekenden - kan het allemaal hebben: donkere hoekjes en vergeten waterbeurten. In het wild vind je de ZZ-plant in Oost Afrika onder hele diverse omstandigheden: van schaduwrijke bossen tot rotsachtige bergen. Daarom kan ze ook goed tegen verschillende omstandigheden, waaronder schaduw en droogte.

 

Mochten de bladeren van de ZZ-plant een beetje dof beginnen te worden, spoel haar dan even af onder de douche. Daarna kan je weer lang genieten van de mooie, glimmende bladeren. De ZZ-plant is normaal gesproken diepgroen, maar als je iets speciaals zoekt: er bestaat ook een zwarte variant (echt!). 

2. Sansevieria

 

Sansevieria’s zijn makkelijke planten. Ze vinden het niet erg om in een donker hoekje te groeien. Ze leven in het wild op droge, steenachtige grond. In hun vlezige bladeren slaan ze water op. Ze vergeven je als je ze per ongeluk een keertje overslaat bij het watergeven. Sterker nog, als je Sansevieria op een donker plekje staat, heeft deze echt maar weinig water nodig. Op het moment dat de bladeren een beetje beginnen te rimpelen, en de grond helemaal droog is, voeg je weer een scheutje toe. 

 

Sansevieria’s bestaan in verschillende patronen en kleuren. Van melkachtig wit tot fel gestreepte bladeren. Als je er eenmaal eentje hebt, wil je ze allemaal sparen!

Aglaonema kamerplant bij tuincentrum Steck in Utrecht Overvecht

3. Aglaonema

 

Mooie patronen vind je ook bij de Aglaonema. Met strepen of vlekken in groen, grijs of zelfs roze en paars, zijn de grote bladeren een aanwinst voor je huiskamer. Aglaonema’s groeien van origine in tropische wouden, in de schaduw van andere begroeiing. Het blad komt direct uit de grond en wordt niet hoger dan een meter. In huis groeien ze dus ook prima in een donkerder hoekje. Zelfs op vier à vijf meter afstand van een raam op het zuiden doen ze het goed. Dat geldt vooral voor de groen-grijze soorten. De echt kleurrijke exemplaren hebben meer zonlicht nodig om hun kleur te behouden. 

 

Aglaonema’s doen niet moeilijk over wat meer of minder water. Zolang ze maar niet te lang met hun wortels in het water staan. In de zomer zijn ze op hun best in een licht vochtige grond. In de winter laat je de grond even opdrogen tussen twee gietbeurten in.

4. Scindapsus (Epipremnum)

 

Zoek je een hangende plant voor een schaduwrijk plekje? Dan is de Scindapsus jouw plant. Of wil je juist een klimmende plant? Dat kan de Scindapsus ook! Als je jouw Scindapsus laat hangen, blijven de blaadjes wat kleiner. En als de Scindapsus ergens tegenaan kan klimmen, worden haar bladeren juist groter. In het wild groeien ze vaak in vochtige bossen tegen een boomstam aan, op weg naar het licht. De Scindapsus houdt niet van natte voeten, beter iets te droog dan te nat. Geef pas water als de blaadjes een beetje beginnen te krullen, dan zit je goed.

 
Er zijn verschillende soorten Scindapsus. De meest voorkomende zijn de Scindapsus Pictus, Scindapsus Trebie en Scindapsus Moonlight. Die hebben allemaal net even een andere zilveren tekening op hun bladeren. De Scindapsus Aureum is de sterkste en meest verkochte hang- en klimplant.

 

5. Kentia

 
Deze weelderige palm gedijt heel goed op een donker plekje in je huis. De Kentia (Howea forsteriana) groeit van nature alleen op Lord Howe eiland, dat ligt tussen Australië en Nieuw-Zeeland. Door de geïsoleerde ligging zijn hier bijzondere plantensoorten ontstaan, waaronder dit prachtige exemplaar. De frisgroene bladeren waaieren als een paraplu uit in de ruimte. Daardoor krijg je al snel een jungle-gevoel in huis.

 

Vergeleken met andere palmen kan de Kentia vrij donker staan. Heb je het idee dat de plant na een tijdje geen nieuw blad meer aanmaakt? Plaats hem dan iets dichter naar het raam toe. Wordt het blad geel, zet hem dan wat donkerder. Op een licht vochtige grond gedijt de Kentiapalm het best. En in de winter krijgt ‘ie graag af en toe een sproeibeurt als de lucht binnen erg droog is.

 

Bovenstaande planten vind je bij Steck samen op één tafel in de Kamerkas. Lekker makkelijk! Er zijn nog veel meer planten die minder licht nodig hebben. Vraag gerust een medewerker om advies. En lees hier hoe je je nieuwe planten het beste verzorgt in de winter.

Close-up van feloranje bloemen tegen een heldere blauwe hemel. De bloemen staan trots op lange stelen, omringd door groene bladeren en enkele rode bloemknoppen die nog moeten uitkomen. De kleuren van de bloemen contrasteren mooi met de lucht, wat een levendig en zomers gevoel geeft.

Blijf op de hoogte

Er gebeurt ontzettend veel bij Steck. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zo mis je niets van onze transitie van tuincentrum naar groene stadsoase.

Openingstijden

Maandag
09:00 – 18:00
Dinsdag
09:00 – 18:00
Woensdag
09:00 – 18:00
Donderdag
09:00 – 18:00
Vrijdag
09:00 – 18:00
Zaterdag
09:00 – 17:00
Zondag
10:00 – 17:00

Contact

Heb je een vraag of suggestie? We horen graag van je!
Telefoon: 030 782 0680
Email: info@steckutrecht.nl

Adres

Steck Utrecht
Gageldijk 3, 3566 ME Utrecht

Volg je ons al?

© 2024 Steck Utrecht | Steck is onderdeel van Overvecht Vastgoed | Vacatures | Bezorging | Retourbeleid | Bedrijfsgegevens | Privacyverklaring.| Algemene Voorwaarden

Steck Cadeaukaart

Zoek je een groen cadeau voor je vader, moeder, buurman, leraar of wie dan ook? De Steck Giftcard besteed je in ons hele tuincentrum in Utrecht Overvecht. Wat denk je van een mooie kamerplant of tuinplant, stuk tuingereedschap of accessoire voor je huisdier?