5 tips om je tuin hittebestendig te maken

Zonnebrand, een boekje, een hangmat of luie stoel. Veel meer heb je deze zomer niet nodig om van je tuin een privé hotspot te maken. Figuurlijk dan. Want letterlijk? Liever niet. Loop je op blote voeten door je tuin, maak je van schrik een sprongetje. Wat zijn die tegels heet! De zomers worden steeds warmer en droger. Hoog tijd om je eigen buitenplek hitteproof te maken. Fijn voor jou, het dierenleven en voor je planten. Én voor de stad. Hoe je dat doet? Lees onze 5 tips. 

1. Plant warmtebestendige planten

Stond die buitenplant eerder zo te shinen, na een paar warme dagen staat ze er maar dor bij. Gelukkig zijn er genoeg vaste planten die wél van felle zon houden. Lavendel, salie, en rozemarijn bijvoorbeeld. Bij een vleugje wind ruik je hun heerlijke geuren door je hele tuin of op je balkon. Ook veel vetplanten (of in Latijn: succulenten) zijn echte zonaanbidders. Hoe ze zo goed bestand zijn tegen droogte en hitte? Een van de redenen is dat hun blaadjes, wortels en stengels vocht opslaan. Dankzij dit ‘reservoir’ overleven ze goed in de woestijn. Én in je tuin. Wil je vetplanten die lokaal en duurzaam gekweekt zijn? Kies dan bijvoorbeeld voor planten van ympa, te koop bij Steck. Deze staan in turfvrije aarde en zijn geteeld zonder chemische bestrijdings- en voedingsmiddelen.   

2. Leg een vijver aan

Een vijver, of die nu klein of groot is, heeft verschillende voordelen voor mens en dier. Met zo’n waterplek maak je van je tuin een kleine oase en je trekt er dierenleven mee aan. Voor dorstige vogels en insecten is een vijver een levendige ontmoetingsplek. Ga er eens lekker voor zitten en geniet mee van het theekransje van blauwgroene libelles en waterkevers. Een ander voordeel: een vijver houdt waardevol regenwater vast. Via je regenton laat je dit zo je vijver inlopen. Maar wist je dat een vijver ook je buitenplek verkoelt? Het water verdampt, waardoor de luchtvochtigheid in je tuin toeneemt. Welke klimaatvoordelen een vijver heeft, lees je hier.  Ook met een kleine vijver maak je al impact. Ga je voor een oude speciekuip, een zinken teil of een mini vijverbak?

3. Wip tegels eruit 

De temperatuur in een stad loopt sneller op dan in groene gebieden. Dat komt onder andere doordat een stad uit meer stenen en beton bestaat. Die vangen de warmte van de zon op en houden deze vast. Zomers is dat niet erg hitteproof. Nog een nadeel van tegels: kostbaar regenwater zakt niet de grond in. In plaats daarvan komt het in het riool terecht. Zonde toch? Genoeg reden om een paar (of alle) tegels uit je terras te wippen. Zet er fleurige bloemen of planten in. Je geeft je tuin zo meer kleur en hoe minder tegels, hoe koeler. Via deze 5 stappen maak je van je tegeltuin een groene stadsoase.

4. Plaats een regenton 

Dorstige planten en bloemen help je de zomerse droogte door als je ze voldoende water geeft. Dat is logisch. Doe dit het liefst in de ochtend of avond, als de zon niet zo sterk is. Wat is er handiger dan hiervoor gratis regenwater te gebruiken? Fijn voor je portemonnee, en omdat het geen kalk bevat, is regenwater gezonder voor je planten dan kraanwater. Ook omdat het water in de regenton meteen al op de juiste temperatuur is. Vang dus het kostbare hemelwater op in een regenton en je hebt altijd een waterbuffer. Regentonnen zijn er in alle soorten en maten, zodat er altijd een is die perfect bij je groene stekkie past. Wist je dat er een regenton in de vorm van een regendruppel bestaat? Meer over de voordelen van het plaatsen van een regenton lees je hier.

5. Maak een groene muur

Net als tegels houden ook stenen muren de warmte in je tuin vast. Vooral muren die op het zuiden staan. Een oplossing met mediterraans tintje? Laat je tuinmuren begroeien met weelderige klimplanten. Je kunt ook hangplanten of klimplanten in bakken aan je stenen schutting hangen. Hallo, verkoeling! Twee vliegen in één klap: ook insecten en vlinders zullen je dankbaar zijn. Let op dat je kiest voor klimmers die goed tegen de zon bestand zijn. De trompetbloem (Campsis) met haar gele, oranje of rode bloemen bijvoorbeeld. Deze klimplant heeft wel wat ondersteuning nodig, want ze is topzwaar. Nog een zomerbloeier die het goed doet op een kurkdroge plek: de stokroos (Alcea rosea). Ook de heerlijk geurende blauwe regen (Wisteria) doet het goed in de volle zon. Pas wel op: de langwerpige vruchten zijn giftig voor mens en dier.

Zie je jezelf al op een lazy sunday een koele ijsthee drinken in je hangmat? Je kunt nog veel meer doen om je tuin hittebestendig te maken. Van het planten van bomen voor een natuurlijke schaduw, tot het plaatsen van parasols, schaduwdoeken en pergola’s. Meer tips voor een klimaatbestendige inrichting van je tuin? De medewerkers van Steck denken graag met je mee.