Zinderende zomer: 5 tips voor een hitteproof balkon

Met een boek en een drankje op je balkon. Kwetterende vogels, een stralend blauwe lucht. En de zwoele geur van bloemen. Hallo, instant geluksgevoel! Maar met de steeds warmere zomers wordt je balkon – vooral als deze op het zuiden staat-, al snel te warm. Met deze 5 tips maak je van je balkon een walhalla voor jou en je planten.  

1. Kies de juiste planten

Niet ieder mens houdt van zonnebaden. Voor planten geldt hetzelfde. Staat je balkon op het zuiden en wil je daar een groene (of paarse, gele of roze) oase maken? Kies dan voor planten en struiken die goed tegen de zon kunnen. Planten uit mediterrane gebieden bijvoorbeeld. Met potten vol lavendel geef je je buitenplek een Franse ‘ambiance’. Of zet een knalroze bougainvillea neer op een plek uit de wind. Zij staat graag in the spotlight: hoe meer zonlicht op haar bladeren schijnt, hoe intenser haar kleur wordt. Franse chansons op je playlist aan en je waant je in de Provence. 

2. Spice-it-up

Wat is er smaakvoller en verser dan kruiden op je balkon? Kies (bio)kruiden die de zon goed verdragen en niet veel water nodig hebben. Theeliefhebber? Marokkaanse munt woekert nogal snel, dus deze plant is ideaal om in een pot te houden. Houd je van spicy? Een rode peperplant is een warmteminnende smaakmaker. Of ga voor lavendel, salie, tijm, bonenkruid, citroenkruid of hyssop bijvoorbeeld. Ook rozemarijn en oregano doen het goed in de zon. Je plukt meteen de juiste hoeveelheid voor je lasagne. Rood-wit geblokt tafelkleedje op de tafel en buon appetito! 

3. Muurbloempjes voor schaduw en verkoeling

Handig als je weinig ruimte hebt op je balkon: werk verticaal. Hang (kruiden)plantjes aan een rek aan de muur en maak zo een geurige, groene wand. Of hang een paar hangplanten op. Houd je van klimplanten? Zet ze tegen de balkonmuur of tussenwand. Een groene gevel van bijvoorbeeld hedera of ezelsoor verkoelt de buitenlucht en zorgt voor schaduw. Help de klimmers eventueel hun weg omhoog te vinden met een klimplantrek. Bedenk ook goed hoe je de planten op de grond ten opzichte van elkaar neerzet. Laat grote planten die goed tegen de zon kunnen, de kleinere schaduw geven. Zo maak je een natuurlijke schaduwzone. 

4. Houd de grond in bloempotten gezond

In bloempotten droogt de aarde snel uit. Vooral als je balkon op het zuiden staat. Vinden je planten niet fijn. Geef ze daarom elke dag een scheut (regen)water. Liefst in de ochtend, nog voordat de zon schijnt. Zo voorkom je dat het water meteen verdampt door de warmte. Of leg een druppelsysteem aan. Zet de pot in de zomer altijd op een schotel. Hierdoor blijft het water even bewaard en neemt de plant het langzaam op. Pas op met watergeven: doseer en verdrink je planten niet. Kies potten met een gat waaruit overtollig water wegloopt. Ook handig: vertroetel je planten met potgrond speciaal voor terras- en balkonplanten. Deze grond houdt water beter vast én voedt de planten langere tijd. Meer weten? Lees dit blog voor meer tips over tuinieren in potten.

5. In de schaduw staan

Heb je een natuurlijke schaduw gecreëerd met planten en kruiden? En is je balkon nog te warm? Maak het dan nog wat koeler met een parasol, schaduwdoek of balkonscherm. Balkonschermen zijn er in allerlei materialen. Van bamboe tot riet. Je plaatst ze tegen de balkonrand of -als je die hebt- de glazen tussenwand. Sfeervol en je hebt meteen meer privacy. Vlonders op de vloer voelen lekker aan en gaan ook de warmte op je balkon tegen. Hang een lichtslinger op, leg een vloerkleedje neer en je hoeft alleen nog een drankje te pakken voor een heerlijke zomermiddag. 

Je balkon is nu klaar voor de zomer. Jij ook? Pak je zonnebrand en geniet van je kleine buitenplek.