Wat doet kalk in je tuin?

Kalk neutraliseert zure grond, verbetert de structuur van zware kleigrond en levert calcium en magnesium. Dit helpt planten om beter te groeien. Dat wil zeggen: veel planten, maar niet alle planten. Welke planten kalk nodig hebben, wat pH-waarden ermee te maken hebben en wanneer je overgaat tot het strooien van kalk, lees je hieronder.

Welke planten hebben kalk nodig?

De meeste planten houden van een neutrale, licht zure grond. Planten die van een zure grond houden, zijn bijvoorbeeld heide, azalea, rhododendron, skimmia en conifeer. Bij deze planten strooi je juist geen kalk, want op een met kalk verrijkte grond nemen ze voedingsstoffen minder goed op. Dan heb je ook nog planten die het het best doen op kalkrijke grond. Bijvoorbeeld clematis, rozemarijn, blauwe regen, lavendel en vlinderstruiken. Die hebben kalk echt nodig om goed te groeien.

Tegen de achtergrond van een blauwe hemel met sierlijke witte wolken, steken de donkerpaarse bloempluimen van een vlinderstruik (Buddleja) omhoog. Sommige bloemen zijn in volle bloei met een rijke paarse kleur, terwijl andere zijn uitgebloeid en bruine tinten vertonen. De groene bladeren en de levendige bloemen contrasteren mooi met de lucht en creëren een gevoel van hoogte en groei. Dit type bloeiende struik is bekend om het aantrekken van vlinders, waardoor het een ecologisch waardevolle en esthetisch aangename toevoeging is aan de tuin.

Waarom heeft mijn gazon kalk nodig?

Heb je veel mos in je grasmat? Dan helpt het om kalk te strooien. Mos houdt van zuurdere grond dan gras en kalk neutraliseert die grond. Ook als je je gazon wil bijmesten om je gras een boost te geven, dan is het slim om vooraf kalk te strooien. Dat geldt ook voor je siertuin. Door de kalk nemen planten de voedingsstoffen beter op. Over het algemeen is het beter om na het strooien van kalk drie weken te wachten voor je meststoffen gebruikt. Kalk kan reageren met de stikstof in de meststoffen, wat kan leiden tot de vorming van ammoniak. En dat is schadelijk voor je gras en je planten. Overigens vind je bij Steck ook kalkmestof: een combinatie van kalk en meststoffen, waarbij geen ammoniak wordt gevormd.

Een uitgestrekt gazon strekt zich uit naar een levendige border vol met diverse tuinplanten en bloemen. De tuin toont een rijke variëteit aan texturen en kleuren, van het donkergroen van dicht blad tot het heldergeel en paars van bloeiende planten. Verschillende hoogtes en soorten vegetatie creëren een natuurlijk, gelaagd uiterlijk, van lage struiken tot hoge siergrassen en bloemen op stevige stelen.

Hoe meet ik de pH-waarde van de grond in mijn tuin?

Maar hoe weet je nu hoe zuur de grond is in je tuin? Daar kom je achter door de pH-waarde te meten. Die loopt van 1 tot 14, waarbij geldt: hoe lager het getal hoe zuurder de grond. Een neutrale grond heeft een pH-waarde van 7. De zuurgraad in Nederland ligt over het algemeen tussen 3 en 8. Van nature is de grond hier dus vrij zuur. Daarbij zijn zand- en veengronden meestal wat zuurder dan kleigrond. Onder invloed van het weer heeft de grond de neiging nog verder te verzuren.

De pH-waarde van de grond in je tuin meet je bijvoorbeeld met een pH-bodemtest van Ecostyle (ook te koop bij Steck). 

Een digitale pH-meter met een geel-zwarte behuizing is in de grond gestoken, waarbij het LCD-scherm een waarde van 5.8 aangeeft, wat duidt op de zuurtegraad van de bodem. De achtergrond is onscherp, maar je kunt een oude metalen tuinvork herkennen, wat suggereert dat de grond recent bewerkt is. Deze afbeelding illustreert het gebruik van technologie in tuinieren om de grondcondities te monitoren, wat essentieel is voor het succesvol kweken van diverse plantensoorten.
Digitale pH-meter in de grond

Wanneer strooi ik kalk in de tuin?

Als je de pH-waarde van de grond in je tuin weet, dan kun je inschatten in hoeverre het nodig is om kalk te strooien. Hieronder zie je welke pH-waarden optimaal zijn:

– Zuurminnende planten (o.a. rhododendrons, azalea’s en heide): pH-waarde: 4,0 – 5,5
– Lichtzuurminnende planten (o.a. hortensia’s en skimmia’s): pH-waarde: 5,0 – 6,0
– Kalkminnende planten (o.a. blauwe regen, lavendel en vlinderstruiken): pH-waarde: 6,0 – 7,0
– Gazon: pH-waarde: 5,5 – 6,5
– Moestuin: pH-waarde: 5,5 – 7,0.

Waarom is kalk goed voor zware kleigrond?

Zware kleigrond heeft een dichte structuur, omdat er zo weinig lucht tussen de deeltjes zit. In de zomer droogt deze grond vaak helemaal uit. Kalk helpt de structuur van kleigrond te verbeteren, omdat calciummoleculen relatief groot zijn. Ze zorgen ervoor dat de kleideeltjes wat minder aan elkaar plakken. Met meer lucht in de bodem zakt het water beter weg en krijgen planten meer zuurstof bij hun wortels.

Een close-up beeld van een met modder bedekte schop die in natte, kleiachtige grond steekt, met een voet in een groene rubberlaars die druk uitoefent op de rand van de schop om dieper te graven. De klei is donkerbruin en plakkerig, wat suggereert dat de grond zwaar en vochtig is, wat typisch is voor kleigrond. Dit beeld toont het zware werk dat komt kijken bij het bewerken van dergelijke bodem, vaak ervaren in tuinieren en landschapsarchitectuur na regenval of in natte omgevingen.

Welke maand is het beste om kalk te strooien?

De beste periode voor het strooien van kalk is in de late winter of het vroege voorjaar, idealiter in januari of februari. Dit zorgt ervoor dat de kalk voldoende tijd heeft om in de bodem op te lossen voordat het groeiseizoen begint. Het is belangrijk om de aanbevolen hoeveelheden op de verpakking te volgen, aangezien deze per kalksoort kunnen variëren.

Bij Steck vind je onder andere kalk van Ecostyle. Heb je er vragen over? Onze medewerkers helpen je graag!