Hoe krijg je een vruchtbare bodem in je tuin?

Een mooie, gezonde tuin begint bij een vruchtbare grond. Dat betekent vooral: een bodem vol leven. In een goede bodem leven ontelbare bodemorganismen, die afval omzetten in voedingsstoffen voor planten. Deze organismen houden ook de aarde luchtig. Hierdoor kan deze beter water opnemen en kunnen planten goed met hun wortels bij de voedingsstoffen. Wil je ook dit jaar genieten van een stralende tuin, zorg er dan voor dat al die bodemdiertjes hun werk kunnen doen.

 

Ecosysteem

 

Bij het tuinieren is het belangrijk om je het volgende te realiseren: als je de natuur gewoon haar werk laat doen, dan ontstaat er een systeem dat in balans is. Op braakliggende terreinen groeien vanzelf bepaalde typen wilde planten (die wij meestal onkruid noemen) die kúnnen groeien op die plek. Wanneer er een tekort is aan voedingsstoffen, dan zijn dit type planten in staat om zich toch te voeden. Met hun lange wortels halen ze diep gelegen voedingsstoffen alsnog naar boven, waardoor er vervolgens ook andere planten kunnen groeien. Deze ontwikkeling stimuleert weer een actiever bodemleven. Ofwel: als je niks doet, groeit er tóch iets. En een weinig vruchtbare grond wordt (tenzij heel ernstig vervuild) op deze manier uiteindelijk alsnog weer vruchtbaar.

Een aantal regenwormen kruipt door natte aarde
Regenwormen helpen op een natuurlijke manier om afwatering te verbeteren. Op het buitenterrein van Steck worden meer dan 10.000 wormen ingezet om te helpen met het verwerken van extreme regenval!

 

Natuurlijk tuinieren

 

De kunst is om de manier waarop je tuiniert zo dicht mogelijk bij het natuurlijke proces van plantengroei te houden. Hoe meer jouw tuin lijkt op een natuurlijk ecosysteem, des te minder werk je eraan hebt. Dat kun je onder andere bereiken door planten te kiezen die bij je bodemsoort passen en ze op de juiste standplaats te zetten, zodat ze de juiste hoeveelheid zonlicht krijgen. Werken via de principes van permacultuur, waarbij je rekening houdt met de verschillende plantlagen die voorkomen in de natuur, helpt ook. Verder is het belangrijk om zo weinig mogelijk te spitten, omdat dat het bodemleven verstoort. Liever help je de bodem een handje door bodemverbeteraars toe te voegen aan je aarde. Hieronder leggen we je uit wat je opties zijn. 

 

Bodemverbeteraars

 

Voordat je aan de slag gaat, wil je eerst weten op welke grondsoort je tuiniert. Op basis daarvan kun je beter begrijpen wat je grond nodig heeft. Dat is voor elke tuin anders. Wat je uiteindelijk wil, is een luchtige bodem met een rijk bodemleven en met de juiste voedingsstoffen voor je planten. De volgende bodemverbeteraars kunnen je daarbij helpen:

 

Compost
 

Dit is de meest natuurlijke en milieuvriendelijke bodemverbeteraar. Compost bestaat uit plantenresten die op een gecontroleerde manier worden afgebroken. Het verbetert alle soorten grond die een niet zo ideale structuur hebben. Compost kun je zelf maken, of kant-en-klaar kopen. Lees hier meer over het toevoegen van compost aan je bodem.

Een grote compostbak van donkergroene kleur, gevuld met lagen organisch afval, staat in een achtertuin. Het materiaal in de bak bevat een mix van aarde, plantenresten, en keukenafval zoals groenteschillen. Een deel van de compost is al afgebroken tot donkere, rijke aarde. Naast de compostbak staat een tuinvork met een houten steel en groene tanden, waarschijnlijk gebruikt om het compostmateriaal om te keren. De bak is omgeven door een weelderige groene tuin en een hek op de achtergrond, wat suggereert dat dit een actief gebruikt en goed onderhouden compostsysteem is in een huiselijke omgeving.
Met een compostbak maak je eenvoudig je eigen compost!
Een tuinier in actie, vastgelegd vanaf de taille naar beneden, terwijl ze zittend op de hielen geconcentreerd werken met kleurrijke, bloemenprint tuinhandschoenen aan. Ze houden een open zak met meststof vast, en strooit het uit op de donkere aarde. Een tuinschepje met een houten handvat is geplant in de grond naast hen. De achtergrond is onscherp, met hints van een weelderige tuin. De scène benadrukt tuinverzorging en de introductie van voedingsstoffen in de bodem, waarbij de aandacht uitgaat naar de handen en de taak die wordt uitgevoerd.

 

Meststoffen

 

Wil je je planten nog een extra zetje geven, dan kun je meststoffen strooien. Maar let op: bemesten heeft alleen zin als de structuur van je bodem al in balans is. Geef nooit te veel mest, want je planten worden kwetsbaarder als de bodem niet structureel is aangepast op hun snelle groei. De meeste planten hebben voldoende aan één keer bemest te worden, in het vroege voorjaar. Hier lees je hoe je mest het beste toevoegt.

 

Kalk

 

Zand- en veengronden zijn over het algemeen zuurder dan kleigrond. En daar houden de meeste planten niet van. Om een zure grond te neutraliseren kun je jaarlijks kalk strooien in je tuin. Dit doe je het beste in het najaar of in het vroege voorjaar. Lees hier alles over het gebruik van kalk in je tuin.

Jonge, groene zaailingen met levendige bladeren ontkiemen in donkerbruine, voedingsrijke bodem die bezaaid is met kleine, witte korrels van kalk. De zaailingen zijn gelijkmatig verdeeld over de linkerhelft van de afbeelding, terwijl de rechterhelft onbebouwde aarde toont, wat een contrast creëert tussen het begin van plantengroei en de potentie voor toekomstige beplanting. De textuur van de aarde en de planten geeft een natuurlijk en gezond ecosysteem weer, klaar voor tuinieren en landbouw.

Tuinturf

 

Tuinturf is een veensoort en dus een relatief zure grondstof. Je kunt het gebruiken om de bodem voor zuurminnende planten te verbeteren. Tuinturf wordt helaas ook op grote schaal verwerkt in tuinaarde en potgrond. Dat is jammer, want tuinturf is een behoorlijk milieubelastend product. Door het opgraven van veen komt er onnodig veel CO2 vrij. In Europees verband wordt nu gekeken hoe het op grote schaal afgraven van veen in Europa tegengegaan kan worden. Hier staat goed uitgelegd waarom het precies zo schadelijk is. Intussen komen er langzaamaan steeds meer alternatieven op de markt voor tuinaarde en potgrond met tuinturf. Bij Steck vind je de turfvrije tuinaarde en potgrond van Bio Kultura.

 

Tuinaarde

 

Voor de aanleg van een nieuwe tuin of voor het ophogen van borders gebruik je tuinaarde. De meeste tuinaarde bestaat uit een samenstelling van tuinturf en compost. Vaak zijn er ook meststoffen doorheen gemengd. Door de aanwezige tuinturf is tuinaarde een nogal zwaar product. Je moet het daarom echt mengen met de grond die al in je tuin aanwezig is. Je kunt ook kiezen voor tuinaarde zónder tuinturf, zoals de tuinaarde van Bio Kultura. Ook goed om te weten: Goedkope soorten tuinaarde bevatten over het algemeen nauwelijks extra voedingsstoffen.

 

Potgrond

 

Als je tuiniert in potten en bakken, dan heb je potgrond nodig. Dit is een luchtiger variant van tuinaarde. Ook zijn de voedingsstoffen speciaal uitgebalanceerd voor potplanten. Tegenwoordig bestaat er ook potgrond op basis van kokos, wat milieuvriendelijker is dan de gebruikelijke potgrond met turf. Daarnaast stelt het MPS-keurmerk bij potgrond voorwaarden aan de hoeveelheid turf die gebruikt mag worden en die grens is behoorlijk streng. Zowel Pokon als Ecostyle bieden een variant aan met dit keurmerk. De potgrond van Bio Kultura bevat een heel klein percentage tuinturf. Ze werken nog aan een variant zónder.

 

Als het goed is, weet je nu beter wat je moet kiezen als je weer eens in het tuincentrum voor al die zakken bodemverbeteraars staat. We wensen je een zeer vruchtbare grond toe.

 

Steck heeft een uitgebreid assortiment aan tuin- en potgrond en ook een grote keus aan bodembedekkers- en verbeteraars. Onze medewerkers geven je graag advies!

Close-up van feloranje bloemen tegen een heldere blauwe hemel. De bloemen staan trots op lange stelen, omringd door groene bladeren en enkele rode bloemknoppen die nog moeten uitkomen. De kleuren van de bloemen contrasteren mooi met de lucht, wat een levendig en zomers gevoel geeft.

Blijf op de hoogte

Er gebeurt ontzettend veel bij Steck. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zo mis je niets van onze transitie van tuincentrum naar groene stadsoase.

Openingstijden

Maandag
09:00 – 18:00
Dinsdag
09:00 – 18:00
Woensdag
09:00 – 18:00
Donderdag
09:00 – 18:00
Vrijdag
09:00 – 18:00
Zaterdag
09:00 – 17:00
Zondag
10:00 – 17:00

Contact

Heb je een vraag of suggestie? We horen graag van je!
Telefoon: 030 782 0680
Email: info@steckutrecht.nl

Volg je ons al?

© 2024 Steck Utrecht | Steck is onderdeel van Overvecht Vastgoed | Vacatures | Bezorging | Retourbeleid | Bedrijfsgegevens | Privacyverklaring.| Algemene Voorwaarden

Giftcard van tuincentrum Steck uit Utrecht Overvecht wordt overhandigd aan klant

Steck Giftcard

Zoek je een groen cadeau voor je vader, moeder, buurman, leraar of wie dan ook? De Steck Giftcard besteed je in ons hele tuincentrum in Utrecht Overvecht. Wat denk je van een mooie kamerplant of tuinplant, stuk tuingereedschap of accessoire voor je huisdier?