Van Tuincentrum Overvecht naar stadsoase Steck: het verhaal van Bob Scherrenberg

Steck is eindelijk weer heropend. We zijn er nog niet, maar het wordt een ontzettend gave plek voor iedereen in Utrecht die groen denkt en doet. Of beter gezegd: die dat wil doen! Eigenaar Bob Scherrenberg vertelt welke super toffe dromen, maar vooral concrete ontwikkelingen er zijn voor de plek waar ooit het concept tuincentrum werd geboren.

Overvecht, de wijk waar mijn vader in 1969 zijn eerste tuinwinkel startte. Een winkel waar de hele familie meewerkte aan zijn vooruitziende blik. Toen al de pionier die hij zijn hele leven is gebleven. Overvecht is ook de wijk waar ik opgroeide en waar ik mij zo thuis voel. 

Maar op dit moment voel ik een gezonde spanning. Die bijzondere plek uit mijn jeugd wordt namelijk nieuw leven ingeblazen. Want na meer dan 50 jaar treed ik voor een deel in mijn vaders voetsporen. Tuincentrum Overvecht heropent eindelijk zijn deuren als Steck. 

Steck_Verbouwing

Met vele anderen bouwen we sinds vorig jaar achter de schermen aan een stadsoase waar de groene detailhandel, horeca, innovatie en kunst en cultuur samenkomen. We dromen niet alleen van een groenere stad, van verticale tuinen, van een kippenren en een natuurspeelplaats voor kinderen, maar we willen deze ook daadwerkelijk realiseren. We spreken over een plek waar we de producten soms van ver, maar steeds vaker van zo dichtbij mogelijk willen halen. Waar diensten, producten en de prijs toegankelijk blijven voor jong en oud, voor zowel hipsters als voor oudgedienden zoals het een goed tuincentrum betaamt, maar waar we tegelijkertijd ook kiezen voor het duurzame alternatief wanneer dat zich aandient. Een plek waar wanneer het verantwoorder, biologisch of lokaal kan, we daarvoor zullen gaan. Net zolang totdat duurzaam niet meer ‘duur’ is, maar de ‘nieuwe standaard’ voor zo veel mogelijk mensen uit verschillende milieus, diverse culturen, met uiteenlopende perspectieven. 

We hebben een geweldig team met wie we ons hard gaan maken om heel Utrecht meer en meer groen te laten denken én vooral te doen! We kijken uit naar de samenwerking met De Clique. Zij vestigen zich binnenkort op het terrein van Steck. Bikeflip, een circulair fietsenabonnement voor kinderen, is al vol enthousiasme begonnen. De Voedelstuin Overvecht begint op 12 april met het inrichten van onze eetbare tuin. Met Timmermans Tuinmeubelen hebben we een geweldige partner gevonden voor ons assortiment tuinmeubelen. Met mijn nieuwe kompanen van Triomf (Joop, Rinke, Thijs en Jasper) werken we op dit moment hard aan de komst van de Noordertuin, een supergave horecaplek als kloppend hart van Steck. Hier kun je straks proeven hoeveel lekkers en gezonds er uit de directe omgeving komt. We zijn dus nog volop in aanbouw en ontwikkeling, maar ontzettend trots op deze partners van het eerste uur.

Steck zijkant

We gaan ons inspannen voor een plek voor groen experiment, een kweekvijver voor spannend nieuw (jong) ondernemerschap én een podium voor Utrechtse creatieve en ambachtelijke makers. En net als bij onze eigen ontwikkeling hoeft het allemaal niet meteen 100% goed te zijn, maar zetten we die stappen samen met gezonde durf, al onderzoekend en lerend. Gedreven door goede hoop en gedragen door enthousiasme. 

Maar we zijn er nog lang niet en gelukkig maar, zou ik haast willen zeggen. Dit avontuur wordt namelijk veel te mooi om al een eindpunt van iets te zijn. Ondanks of dankzij mijn gezonde spanning. We beginnen gewoon met het zetten van de eerste stap. En zien dan wat en wie er volgt. Dus heb jij een bijzonder idee of product dat goed bij Steck past? Wil jij ook bijdragen, meedoen, inspireren? En durf je net als wij ook soms de minder gebaande paden te betreden? Neem dan contact met ons op. Tips en suggesties zijn zeer welkom. Schroom bovendien niet om je eerlijke mening te geven. Want van gezonde feedback is nooit iemand slechter geworden, wél beter. En dat is wat we uiteindelijk allemaal willen. Een betere wereld voor ons allemaal. 

Meer informatie vind je bij onze plannen, maar beter nog:

Kom dit voorjaar eens langs!