Tillandsia’s, luchtplantjes: hoe verzorg je ze?

Waarschijnlijk ken je ze onder de naam luchtplantjes, maar officieel heten ze Tillandsia’s. Die grillig gevormde, exotische plantjes die geen aarde nodig hebben om te leven. In het wild groeien ze op rotsen en muren. Of op planten en bomen. Ze hebben amper wortels. Vocht en voedsel nemen ze op via de schubben op hun blad. In huis kun je ze ophangen aan een touwtje of los neerleggen op een bord of een stuk hout. Maar hoe zit het met hun verzorging? En moet je luchtplantjes water geven?

Er zijn meer dan 700 verschillende soorten Tillandsia’s. Ze behoren tot de Bromeliafamilie. Ze groeien in Midden- en Zuid-Amerika en in het zuiden van de Verenigde Staten. Veruit de meeste luchtplantjes die je in Nederland koopt, zijn epifyten. Deze groeien in het wild in regenwouden op andere bomen of planten, zonder dat ze zich eraan voeden. Sommige soorten krijgen prachtige bloemen. Hoe verzorg je deze buitenaards mooie plantjes? 

Licht en lucht

Tillandsia’s houden van licht, maar ze kunnen niet zo goed tegen direct zonlicht. Zeker niet in de zomer. Zet of hang ze bij een raam waar de zon niet de hele dag op staat. Ventilatie is ook belangrijk voor luchtplantjes. In de zomer kun je ze prima buiten neerzetten of hangen, zo lang ze maar niet in de volle zon staan.

Tillandsia verzorging: sproeien

Omdat de Tillandsia’s in onze huizen normaal gesproken in het regenwoud groeien, hebben ze behoefte aan een hoge luchtvochtigheid. Hang ze in de winter daarom niet dicht bij de verwarming. Als je badkamer voldoende daglicht heeft, dan is dat een perfecte plek voor een luchtplant. Besproei ze in de winter een keer in de twee weken met water. In de lente en de zomer doe je dit wekelijks. Regenwater is het beste water. Hier zitten weinig mineralen in die op het blad achter kunnen blijven. Dat in tegenstelling tot ‘hard’ kraanwater. 

Luchtplantjes water geven: dompelbadje

Geef je Tillandsia af en toe ook eens een badje in plaats van een sproeibeurt. Dat vinden ze heerlijk. Dompel ze zo’n tien tot vijftien minuten onder in een badje met regenwater. Daarna hang je ze op een plek met lekker veel ventilatie. Zo drogen ze goed op. Natte oksels vinden luchtplantjes helemaal niet fijn. Daar kunnen ze van gaan rotten.

Stekken

De meeste Tillandsia’s groeien niet zo snel. Als je ze hun gang laat gaan, krijgen ze steeds mooiere vormen. Wil je je luchtplantje vermeerderen? Haal dan een van de stekjes die aan de plant groeien eraf. Doe dat wel pas als deze minstens half zo groot is als de rest van je plantje. Dan heeft ‘ie de grootste overlevingskans. 

Bij Steck zijn veel verschillende soorten Tillandsia’s te koop. Laat je inspireren door al het moois!