Rouwvliegjes bestrijden

Iedereen met planten in huis krijgt er weleens mee te maken: van die vervelende, kleine vliegjes rond je planten. Ze lijken op fruitvliegjes, maar dan kleiner. Als je niet oplet, worden het er al snel een heleboel! Wat te doen? Hieronder vind je een aantal tips om rouwvliegjes te bestrijden.

Wat is een rouwvliegje?

Een rouwvliegje lijkt dan wel op een vlieg, maar het is eigenlijk een mug. Een mini-mug. Die niet steekt. En hij houdt ook al niet van vliegen. Daarom zie je ze vaak een beetje rondlummelen ergens. Ze wandelen wat en dan vliegen ze een kort stukje. Ze komen niet specifiek op fruitafval af. Vaak zitten ze op of rond je plant. Als je water geeft, vliegen ze op. De officiële naam van deze beestjes is varenrouwmug en ze zijn heel goed in zich voortplanten. Ze leggen wel 200 eitjes per keer. De larven voeden zich voornamelijk met dood organisch materiaal. Over het algemeen hebben gezonde planten daar niet veel last van, behalve als ze nog jong zijn. Maar al die vliegjes in je huis (en in je gezicht) zijn niet bepaald prettig. Bestrijden dus, die rouwvliegjes!

Rouwvliegjes voorkomen

Vaak komen rouwvliegjes of hun larven je huis binnen via nieuwe planten die al geïnfecteerd zijn of via verse potgrond. Aangezien je dit op het eerste oog meestal niet ziet, kun je het niet altijd voorkomen dat de vliegjes ook jouw huis aandoen. Als je vliegjes ontdekt bij een bepaalde plant is het slim om deze plant zo snel mogelijk te isoleren. Rouwvliegjes verspreiden zich maar al te graag over meerdere planten(potten). 

Een vliegje op het blad van een ‘vetblad’ (Pinguicula)

Niet te veel water

Rouwvliegjes leggen hun eitjes in vochtige aarde. Hoe natter je potgrond, des te aantrekkelijker deze is voor rouwvliegjes. Let er dus op dat je je planten niet te veel water geeft. Dat is ook niet goed voor je plant, want daardoor kunnen de wortels gaan rotten. Als je je plant per ongeluk te veel water hebt gegeven, giet er dan zo veel mogelijk water uit (voor zover mogelijk) en laat de aarde uitdrogen. Kijk hoe ver je kunt gaan, zonder dat je plant er te veel last van heeft. De ene plant kan hier beter tegen dan de ander.

Aarde (deels) vervangen

Bij een ernstige infectie kun je ervoor kiezen om de aarde te vervangen door nieuwe potgrond. Wees voorzichtig met de wortels en spoel ze goed af. Let op: deze optie is nogal stressvol voor je plant en de kans dat je larven mist, is aanzienlijk. Omdat de larven in de bovenste laag potgrond zitten, kun je ook de bovenste vijf centimeter aarde tijdelijk vervangen door een laag zand. Doordat zand zo fijn is, komt er geen zuurstof doorheen. Hierdoor sterven de larven af. Bovendien zitten er geen voedingsstoffen in, waardoor het niet aantrekkelijk is voor rouwvliegjes. Haal het zand na een paar weken weer weg, want anders krijgt je plant te weinig zuurstof. Een laag zand is een goede manier om rouwvliegjes te bestrijden.

Aaltjes

De meest beproefde, natuurlijke methode voor het bestrijden van rouwvliegjes is het inzetten van aaltjes. Dit zijn minuscule rondwormen, die de larven van de rouwvliegjes binnendringen en infecteren met een bacterie. De larven gaan hierdoor dood. De aaltjes koop je in een zakje en meng je met je gietwater. Als de aaltjes geen larven meer kunnen vinden, dan gaan ze zelf ook dood. Je plant merkt verder niets van dit proces. In onze winkel vind je formulieren om verse aaltjes te bestellen.

Pinguicula’s inzetten

Aaltjes maken korte metten met de larven, maar intussen vliegen de volwassen rouwvliegjes nog rond. Die kun je bijvoorbeeld vangen door een Pinguicula (of: vetblad) bij de geïnfecteerde plant te zetten. Op de bladeren van deze vleesetende plant zitten kleine, klevende dauwdruppels die lekker ruiken voor insecten. Kleine insecten als de rouwvlieg blijven plakken aan het blad en worden uiteindelijk ‘geconsumeerd’ door de plant. Pinguicula’s krijgen prachtige paarse bloemetjes, waardoor ze niet alleen nuttig maar ook nog eens heel charmant zijn. Pinguicula’s zijn in het voorjaar en in de zomer te koop bij Steck.

Pinguicula in bloei

Plakstrips

Wil je geen pinguicula in huis halen, maar wil je wel graag dat de volwassen rouwvliegjes ergens op blijven plakken? Dan zijn er ook handige plakstrips die je in je planten kan hangen of in de aarde kan steken. Zodra het vliegje daarop landt, plakt ie vast aan de strip (zoals je kan zien op de foto bovenaan deze pagina). Ook deze plakstrips vind je bij Steck.

Gezonde planten

Het beste algemene advies om plantenplagen te voorkomen is om je planten zo gezond mogelijk te houden. Zet ze op de juiste plek, geef ze voldoende water en voeding. Sterke planten zijn beter bestand tegen plagen. En áls ze geïnfecteerd worden, dan kunnen ze beter weerstand bieden. 

Plantchallenge 2024

Doe je dit jaar mee aan de Plantchallenge van Steck? Kies een plant uit je collectie die je dit jaar extra gaat vertroetelen. Dat kan een kneusje zijn dat je wil opknappen, je lievelingsplant of een stekje dat je zo goed mogelijk wil laten groeien. Onze plantendokter voorziet je graag van tips! Kijk hier voor meer informatie over de plantchallenge.