Naar buiten met kinderen: zintuigen aan! 

Aaah, zomer: fladderende vlinders, zoemende bijen, geurende bloemen. Jonge kinderen verwonderen zich van nature over de ‘kleine’ dingen in de natuur. Ze bestuderen rustig minutenlang een uitgebloeide paardenbloem. Hoe vaak neem je echt de tijd om de schoonheid in de tuin te ervaren? Sta eens samen met je kind, kleinkind, nichtje, neefje of buurkind stil -letterlijk- bij alles wat je in je buitenplek ziet, ruikt, proeft, voelt en hoort. Hieronder vind je wat tips.

Horen: luister naar de symfonie aan geluiden

Buiten hoor je allerlei geluiden, zeker in de stad. Van een blaffende hond en kwetterende vogels tot spelende kinderen en startende auto’s. Maar wat hoor je in de tuin aan zachte, subtiele geluiden? Ga op je rug in het gras liggen en spits je oren: hoe klinken zoemende bijen nu eigenlijk precíes? En hoe klinkt de wind? Kun je verschillende soorten tuinvogels onderscheiden door hun zang? In dit filmpje van Oerrr hoor het gezang van de bekendste tuinvogels in Nederland.

Zien: bekijk de kleurenpracht

Blauwgroene torretjes, citroengele vlinders en knalroze bloemen. De tuin in de zomer is een waar kleurenwalhalla. Geef je kind een vergrootglas en ontdek. Hoe zien bloemen, planten, vlinders, kevertjes en andere insecten er van heel dichtbij uit? Hoeveel blaadjes heeft de paardenbloem die in het looppaadje omhoog piept? En zoom eens in op de pluisjes van een uitgebloeide paardenbloem (wegblazen mag, nee, móet!). Is het geen kunstwerkje? Teken de mooiste tuinvondsten na en hang de tekeningen in een lijstje aan de muur.  

Ruiken: ervaar de geuren

De geur van pas gemaaid gras? Grote kans dat je die zo in gedachten oproept. Uit onderzoeken komt naar voren dat gemaaid gras een favoriete geur is van veel mensen. Maar hoe ruikt het andere groen in je tuin? Ga met je kind op aromaonderzoek. Heeft óngemaaid gras een geur? Hoe ruiken de verschillende kruiden en bloemen? Ontdek of het een verschil maakt als je met je ogen dicht ruikt. Liefhebber van raadspelletjes? Laat elkaar kruiden, bloemen en fruitsoorten met gesloten ogen ruiken en raad wat de ander je voorschotelt. Maak elk een geuren top 5.

Proeven: proef de smaken

Bij het proeven een kleine waarschuwing. Let goed op dat je alleen eetbare planten proeft. De proefexperimenten zijn mogelijk minder geschikt voor jonge kinderen: je wilt voorkomen dat ze op eigen houtje giftige besjes proeven. Leer jonge kinderen dat sommige planten giftig zijn. Heb je kruiden of eetbare planten in de tuin(kas) staan?  Of ben je in het bezit van een moestuin tjokvol smaakmakers? Proef de smaken alsof je een chef bent. Een dropplant (Agastache foeniculum) is misschien wel bij ieder kind een succes: het smaakt naar anijs en het ruikt naar drop. En proef eens een eetbaar viooltje, dat kleurige bloemetje dat je soms in een restaurant of bar als garnering krijgt. Smaakt het kruidig, pittig, radijsachtig of nog anders? Ben je in voor een spannender smaakonderzoek? Pluk een takje koriander en ontdek: ben je ‘team-zeep’ of ‘team-smaakvol’? Wil je het nog avontuurlijker maken, proef dan met een blinddoek voor.

Voelen: ervaar de texturen

Prikkelig, zacht, ribbelig, glad… Een greep uit de texturen die je in de meeste tuinen vindt. Onderzoek hoe zacht mos is, hoe een boombast aanvoelt en hoe glad een kiezelsteentje is. Hoe voelt het als je met blote voeten over grassprieten of kiezelpaadjes loopt? En kun je de nerven op een blad voelen? Ga op zoek naar een veertje, strijk er eens met je vinger over. Hoe voelt het? Je tastzin aanspreken gebeurt bijna als vanzelf bij tuinklusjes. Laat de tuinhandschoenen in de kast en zet met blote handen plantjes in de border. Graaf een gat en zet een plantje in de grond. Hoe voelt dat?

Met kinderen de tuin mindful ontdekken is leuk én leerzaam. Je beleeft ook zelf de natuur met andere ogen (en met je andere zintuigen). Heb je je eigen tuin al helemaal ontdekt? Bezoek een ontdektuin in Nederland, bijvoorbeeld de Botanische Tuinen van de Universiteit van Utrecht. Andere tips en programma’s voor kinderen in de natuur? Check de websites van OERRR, IVN en Utrechts Landschap. Meer inspiratie over mindful de natuur beleven? Lees het boek Het Groene Geluk van Eline van Lancker (te koop bij Oogst). Maar nu eerst: naar buiten!