Mest strooien in de tuin: extra voeding voor je planten

Een mooie tuin begint met een gezonde bodem. Dat is de basis. Met bladeren laten liggen en compost strooien kom je al een heel eind. Wil je je planten een extra zetje geven, dan kun je meststoffen gebruiken. Maar let op: bemesten heeft alleen zin als de structuur van je bodem al in balans is. Waarop je moet letten als je je tuin gaat bemesten, lees je hieronder. 

Wat is het verschil tussen kunstmest en organische mest?

Er bestaan twee soorten mest: kunstmest en organische mest. Organische mest bestaat uit verteerde dierlijke uitwerpselen, zoals koemest, paardenmest of beendermest, gemengd met plantaardige resten, zoals stro of compost. Deze koop je in de vorm van gedroogde korrels. Deze organische mest heeft meer voedingsstoffen dan alleen compost. Het is duurzamer dan kunstmest, omdat dit type mest naast het stimuleren van de plantengroei ook het bodemleven aan het werk zet. Dit zorgt voor meer evenwicht in de bodem. 

Kunstmest is gemaakt van niet-organische stoffen en bevat hogere concentraties van stikstof, fosfaat en kalium. Op de verpakking worden deze aangeduid als NPK (Nitrogenium (stikstof), Phosphorus (fosfor), Kalium): voedingsstoffen waar planten dol op zijn! Kunstmest werkt snel, maar kan je planten ook te veel opjagen en slap en slungelig maken. Bovendien haal je bij veelvuldig gebruik het bodemleven uit balans. Pas kunstmest dus met mate toe. Houd je aan de voorgeschreven hoeveelheid op de verpakking.

Een persoon in een tuin knielt neer en strooit zorgvuldig grijze meststofkorrels rond de basis van een jonge boom. De boom is net geplant, zoals te zien is aan de verse aarde en het steunstokje dat vastzit met een witte bindstrip. De tuinier houdt een doorzichtige plastic pot met meer meststof in de ene hand, terwijl ze met de andere hand de korrels rond de boom verdeelt. Het beeld vangt een moment van tuinonderhoud waarbij de nadruk ligt op het bevorderen van de gezonde groei van de plant.

Wat is de beste mest voor je tuin?

Welke mest het beste is, hangt af van de staat van je tuin en van je planten. Zandgrond heeft bijvoorbeeld meer voeding nodig dan kleigrond. Lees hier hoe je de grondsoort in je tuin herkent. Kunstmest kan handig zijn om je planten even een snelle boost te geven, maar organische mest is op de lange termijn beter voor je planten en de bodem.  

Welke planten hebben speciale mest nodig?

De standaard tuinmest (kunstmest) heeft een bepaalde verhouding stikstof, fosfor en kalium, die goed werkt voor het merendeel van de planten. Sommige planten hebben een andere verhouding voedingselementen nodig. Daar bestaat aparte mest voor. Voorbeelden hiervan zijn mest voor rozen, beuken en hagen, kleinfruit en mest voor de moestuin. Ook voor zuurminnende planten, zoals rhododendrons en heide bestaat speciale mest.  

Een weelderige verzameling rhododendronstruiken in volle bloei, met een scala aan kleuren van diep paars en lila tot zachtgeel en wit. De bloemen zijn dicht opeengepakt en vormen een levendig, kleurrijk tafereel. Ze worden verlicht door de zachte stralen van de zon, die door de bladeren van de bomen erachter schijnen, waardoor sommige bloemen lijken op te lichten. De diversiteit aan kleuren en de overvloed aan bloemen maken de afbeelding tot een feest voor het oog en stralen de rijkdom uit van een zure bodem tuin in het late voorjaar of de vroege zomer.

In welke maand bemesten?

De meeste planten hebben voldoende aan één bemesting per jaar. Als je organische mest geeft, doe dit dan liefst in de winter of in het vroege voorjaar. Dan komen de voedingsstoffen vrij op het moment dat de planten gaan groeien. Kunstmest strooi je in maart of april. Rozen en eenjarige planten doen het goed op een tweede keer mest in juni. Geef nooit te veel mest, want je planten worden juist kwetsbaarder als de bodem niet structureel is aangepast op hun snelle groei.

Hoe strooi je mest in de tuin?

Mest strooien is niet ingewikkeld. Je strooit de aangegeven hoeveelheid over de grond en werkt het daarna een beetje in de grond met een hark. 

Bij Steck vind je de organische mestcompost van Bio Kultura en een divers assortiment van (biologische) tuinmest van Pokon. Vraag gerust een medewerker om advies als je twijfelt welke mest je moet kiezen. 

Een heldere, zonnige afbeelding van een tuinbed met een hand in een gele tuinhandschoen die een kleine witte handhark vasthoudt. De hark wordt gebruikt om de rijke, donkerbruine aarde rond een bloeiend aardbeienplantje te cultiveren. De aardbeienplant heeft verse groene bladeren en witte bloemen met gele centra. Het beeld legt een moment van tuinonderhoud vast en toont een zorgzame interactie met de groeiende plant. Het tuinbed wordt begrensd door houten planken, wat duidt op een georganiseerde en verzorgde moestuin.