Hoe verzorg je een cactus in de winter?

Net als andere planten heeft een cactus in de winter een andere verzorging nodig dan in het groeiseizoen. Een cactus heeft vooral rust nodig in de koude maanden. Met een goede winterrust zal je cactus – afhankelijk van de soort – je belonen door te bloeien in de lente. Maar wat is dat precies: een goede winterrust? Hieronder vind je 5 verzorgingstips!

1. Zet je cactus op een koelere plek

Vanaf oktober verhuis je je cactus naar een koelere plek in huis. Het beste is een ruimte waar de temperatuur zo’n 10 tot 12 graden blijft. Dat is bijvoorbeeld in een garage of een kamer in huis waar de verwarming niet aangaat. Let erop dat er genoeg daglicht in de ruimte komt. 

Een paar mooie cactussen in aardewerken potjes

2. Laat de potgrond uitdrogen vanaf november

De cactus komt van oorsprong uit Mexico. Inmiddels zijn er meer dan 3000 soorten, die in het wild groeien in heel Amerika. Ook in Europa komen wilde cactussen voor, bijvoorbeeld rond het Middellandse Zeegebied. Ze groeien voornamelijk op plekken waar lange droge periodes zich afwisselen met minder droge periodes. Probeer deze cyclus thuis na te bootsen. Geef in oktober nog één keer een beetje water. Vanaf november geef je geen water meer. Een cactus in rust neemt geen water op, maar spreekt heel langzaam zijn opgeslagen watervoorraad aan.  

Handen die met wat modder uit een emmer een cactus pot vullen

3. Hou je cactus in de gaten

Het is normaal dat je cactus een beetje krimpt in de winter. Dat komt doordat hij het water uit zijn eigen cellen verbruikt en geen nieuw water opneemt. Er zijn erg veel verschillende soorten cactussen en ze doen dit allemaal op een eigen manier. Heb je het idee dat je cactus wel heel erg verschrompeld is, geef dan toch een extra slokje water.

4. Let op met kleine cactusjes

Kleine cactusjes hebben niet zo’n grote watervoorraad. Waarschijnlijk moet je deze af en toe wel een beetje water geven in de winter. Let er bij deze cactusjes extra goed op of ze niet te veel verschrompelen of rimpelen.

Cactussen in een tableau onder de bladeren

5. Verplaats je cactus in de lente

In maart zet je je cactus weer terug op zijn zonnige plek. Door de warme zonnestralen wordt je cactus vanzelf actief. De wortels gaan weer water opnemen. Als je geluk hebt, trakteert je stekelige vriend je in de lente of zomer ook nog eens op prachtige bloemen! Ook dit is afhankelijk van de soort. Vanaf maart begin je weer met water geven. Doe dit eens in de twee tot vier weken met een flinke plens. Tussendoor laat je de grond helemaal opdrogen. Zo heeft je cactus het ‘t liefst.

Cactussen opstelling in de kamerkas van Steck

Wil je je cactuscollectie uitbreiden? Bij Steck vind je de mooiste soorten! Van bolvormige Echino’s en bloeiende Mammillaria tot de statige, zuilvormige Cereus. En nog veel meer!