6 herfstklusjes voor de voorjaarstuin

Hoor de wind waait door de bomen. We kunnen er niet omheen: het is herfst. Tijd om lekker naar binnen te gaan, toch? Niet helemaal. Wie nu extra aandacht geeft aan tuin of balkon, kan in het vroege voorjaar al genieten van groei en bloei. De herfst is het ideale moment om vaste planten te verjongen, bloembollen te planten en insecten en vogels te verwelkomen in je wintertuin. We zetten een aantal nuttige klusjes voor je op een rij. 

1. Scheuren doet leven

Planten die wat langer meegaan, kunnen na verloop van tijd hun groeikracht verliezen. Ze komen nog wel op in het volgende jaar, maar bloeien minder uitbundig en ogen futloos. Blaas deze planten nieuw leven in door ze voorzichtig op te graven. Vervolgens scheur je de plant in tweeën, waarbij je de wortels zoveel mogelijk in tact probeert te houden. Bij kleine planten doe je dit gemakkelijk met de hand, bij wat grotere planten gebruik je het beste een schoon mes of schep. Voorbeelden van vaste planten die je kunt verjongen door te scheuren zijn hosta, geranium en phlox. In deze blog lees je hoe je planten scheurt. 

2. Vaste planten aanplanten

Het najaar biedt optimale omstandigheden voor het aanplanten van nieuwe, vaste bomen, struiken, hagen en andere meerjarige planten. Ze zitten niet meer vol met blad en gaan nu een rustperiode in. Hierdoor loop je minder kans om de plant te beschadigen bij het aanplanten. Ook geef je de plant genoeg tijd om te wennen aan een nieuwe standplaats en om sterke wortels te vormen. Vergeet niet om pas aangeplante planten genoeg water te geven en plant niet op dagen met (nacht)vorst. 

3. Boenen maar!

Schimmels voelen zich heel goed thuis in dit jaargetijde. Om te voorkomen dat je ongewenste plagen en bacteriën meeneemt het voorjaar in, kun je het beste nu je zaaibakjes, potjes en eventueel je kas(je) grondig schoonmaken. Ga los met een goede borstel, biologische zeep en eventueel wat azijn. Zo begin je het nieuwe groeiseizoen met een schone lei. Vergeet ook vogelhuisjes niet vrij te maken van resten van het afgelopen jaar. Een borstel of sponsje en warm water zijn genoeg om parasieten en ander ongedierte uit de weg te ruimen.

4. Beetje snoeien, maar vooral met rust laten

Uitgebloeide planten hebben ook hun charme. Ze voorkomen een kale vlakte in de winter en hebben een hele nuttige functie in de (winter)tuin. Stengels, zaadhoofden en andere plantenresten vormen een ideale bron voor nestmateriaal voor vogels in het voorjaar en overwinterplekken voor insecten. Flink uitgelopen planten kun je nu prima een beetje in vorm snoeien, maar laat vooral zo veel mogelijk in tact van de plant. Opruimen komt in de lente wel!

Handen met houtsnippers bij een hosta

5. Grond afdekken

Voor zowel de volle grond als planten in pot geldt dat het goed is om kale grond af te dekken. Hierdoor maak je het onkruid moeilijk en houd je belangrijke voedingsstoffen vast in de bodem. De makkelijkste bodembedekking zijn afgevallen bladeren van de bomen. Een laag van zo’n 5 centimeter is voldoende. Geen bladeren voor handen? Gebruik dan stro, boomschorssnippers of fijngesneden of geknipte plantenresten.

6. De grond in

Voordat je (vaste) planten in de lente hun frisgroene blad tonen, kun je vanaf het einde van de winter al genieten van vrolijke kleuren in de tuin. Hoe? Met bloembollen! Je hebt nog tot begin december om je favoriete bollen in de grond te stoppen. In deze blog lees je hoe je te werk gaat en welke bollen je kunt kiezen. 

Steck heeft een uitgebreid assortiment aan (biologische) bloembollen en tuinplanten, waaronder prachtige winterbloeiers