Een voedselbos op je balkon

‘s Ochtends stap je je balkon op, je plukt verse kruiden voor in je thee en zelf geteeld fruit voor bij je ontbijt. Zie je het al voor je? Héérlijk toch? Het planten van een mini-voedselbos en groenten verbouwen op je balkon lijkt een hele uitdaging, maar het kan prima! In deze blog leer je wat je nodig hebt voor een voedselbos op postzegelformaat.

voedselbos op een balkon

Wat is een voedselbos?

 

Een voedselbos is een ecosysteem van (deels) eetbare planten en gewassen, dat bestaat uit zeven tot negen lagen van kruiden en groenten, klimplanten, struiken, lagere en hogere fruitbomen. Als je de zeven lagen van een voedselbos goed inzet, beschermen de planten elkaar tegen de zon, bespaar je ruimte en zorgen de planten voor een natuurlijke airco op je balkon. Bovenal zorgt je voedselbos voor heerlijke oogst.

 

Hoe je zo’n eetbare tuin in de volle grond inricht, lees je in deze blog. Maar op een balkon heb je natuurlijk geen volle grond om de verschillende lagen groen in te zetten. Je maakt dan beter gebruik van bakken en potten. Op deze manier benut je de beperkte ruimte optimaal. Op een balkon kun je bovendien ook goed de hoogte in. Je planten hang je bijvoorbeeld op aan een pallet. Hieronder lees je nog meer tips om voluit te genieten van een voedselbosje op postzegelformaat.

Wat kan ik planten in mijn ‘balkonbos’?

Allereerst is het belangrijk om te kijken hoeveel zon je op je balkon krijgt. In de (half)schaduw groeien andere planten dan in de volle zon. Bij weinig zon of ruimte kun je de bovenste lagen overslaan. Het is ook belangrijk dat de planten die je uitkiest goed gedijen in een pot. Laten we per laag eens bekijken wie zich thuis voelt op een balkon:

 

Laag 1 - Wortels en knollen

De aardpeer is zo’n knol die het in een ruime pot erg goed doet. Je plant aardperen in de winter of het voorjaar. In de herfst kun je deze nootachtige knol oogsten. In de tussentijd siert deze plant je balkon met kleine, gele zonnebloemachtige bloemen.

 

Laag 2 - Klimplanten

De exotische kiwi groeit gestaag in een pot. Daarbij heeft hij de volle zon nodig. Er is wel ondersteuning nodig om de kiwi in de juiste banen te leiden. Snoei deze woekeraar af en toe om de groei in te perken. De druif is ook een goede gegadigde als klimmer. Het is weliswaar een wat grotere uitdaging qua onderhoud, maar de druif voelt zich zeker net zo thuis op jouw balkon, mits je zon kan bieden.

 

Laag 3 - Bodembedekkers (0 tot 20 cm )

Spinaziezuring is een makkelijke bodembedekker die het goed doet in een pot. Hij groeit goed in de zon en ook in de halfschaduw heeft hij het naar zijn zin. Je kunt het jonge blad het hele jaar door oogsten. Ook postelein met zijn ondiepe wortels kan goed vertoeven op je balkon.

 

Laag 4 - Kruidlaag ( 20 - 100 cm)

Bij de kruidlaag heb je ruime keus. Bieslook, chocolademunt, citroenmelisse, citroenverbena en krulpeterselie doen het goed. Kies wel voor een plek in halfschaduw. Basilicum, oregano, rozemarijn, tijm, kerriekruid en salie gaan ook lekker in een pot, maar zij zien wel graag wat meer zon. Salie heeft een bijkomend voordeel: het is niet alleen voedzaam voor jou, maar bloeit ook lang en rijkelijk. Bovendien lokt dit kruid hommels en bijen.

 

Laag 5 - Struiklaag (kleine heesters, 1 tot 3 m)

Aan struiken voor op het balkon geen gebrek: (bos)aardbeien, vossebes, framboos en blauwe bes. Ze gedijen allen even goed. Houd ze in potten in de zon. De (doornloze) braam groeit graag tegen de muur voor nog wat extra warmte. Het enige nadeel aan braam is dat hij het vaak snel en goed naar zijn zin heeft, waardoor hij de rest kan overwoekeren.

 

Laag 6 - Tussenlaag (kleine bomen, grote heesters, 3 tot 8 m)

Een kleine boom op je balkon? Past dat wel? Jazeker! De eerder beschreven ‘patioboompjes’ zijn steeds meer verkrijgbaar. Denk aan kleine appelbomen en kersenbomen. Ook perzikbomen kunnen in een pot verder groeien. In de winter staan ze wel liever op een warm plekje. Dan moet je ze tijdelijk naar binnen halen of beschermen tegen het koude weer. Kwekerij Fruithof biedt mooie gezonde exemplaren aan. Je vindt ze in het buitenplantenassortiment van Steck.

 

Laag 7 - Kruinlaag (grote bomen groter dan 8 m)

Bij de kruinlaag gaat het om bomen die hoger dan acht meter worden. Deze laag kun je op je (kleine) balkon beter overslaan. Want deze ooit kleine kruinlaag is op een dag ineens best groot.

 

Stekkers

 

Bij Steck vind je een heel assortiment aan eetbare planten. Hier kun je met gemak je mini voedselbos komen vullen. Extra leuk is dat stadskwekerij Stekkers op het achterterrein zit. Je koopt hun eetbare planten rechtstreeks bij hen. Hun doel? ‘Planten zelf vermeerderen is onze missie. Zelf stekken en opkweken zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen en met biologische potgrond.’

Kom langs bij Steck en Stekkers voor inspiratie, advies en de beste planten en materialen!

Close-up van feloranje bloemen tegen een heldere blauwe hemel. De bloemen staan trots op lange stelen, omringd door groene bladeren en enkele rode bloemknoppen die nog moeten uitkomen. De kleuren van de bloemen contrasteren mooi met de lucht, wat een levendig en zomers gevoel geeft.

Blijf op de hoogte

Er gebeurt ontzettend veel bij Steck. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zo mis je niets van onze transitie van tuincentrum naar groene stadsoase.

Openingstijden

Maandag
09:00 – 18:00
Dinsdag
09:00 – 18:00
Woensdag
09:00 – 18:00
Donderdag
09:00 – 18:00
Vrijdag
09:00 – 18:00
Zaterdag
09:00 – 17:00
Zondag
10:00 – 17:00

Contact

Heb je een vraag of suggestie? We horen graag van je!
Telefoon: 030 782 0680
Email: info@steckutrecht.nl

Adres

Steck Utrecht
Gageldijk 3, 3566 ME Utrecht

Volg je ons al?

© 2024 Steck Utrecht | Steck is onderdeel van Overvecht Vastgoed | Vacatures | Bezorging | Retourbeleid | Bedrijfsgegevens | Privacyverklaring.| Algemene Voorwaarden

Steck Cadeaukaart

Zoek je een groen cadeau voor je vader, moeder, buurman, leraar of wie dan ook? De Steck Giftcard besteed je in ons hele tuincentrum in Utrecht Overvecht. Wat denk je van een mooie kamerplant of tuinplant, stuk tuingereedschap of accessoire voor je huisdier?