Waarom kamerplanten? 5 voordelen van groen in huis

Er zijn zo veel mooie planten op de wereld! Een deel daarvan doet het goed in je huiskamer. Planten zijn niet alleen mooi, ze hebben ook veel andere bijzondere eigenschappen waar je je voordeel mee doet. Lees hier waarom het een goed idee is om kamerplanten in huis te halen.

1. Planten maken je blij

Dat (zo goed als) iedereen blij wordt van planten, is aangeboren. Biophilia heet dat. Een groene omgeving, daar worden we blij van. De variatie in patronen vinden we aantrekkelijk, in de natuur, en ook in ons eigen huis. Diepgroen, wijnrood, gespikkeld of gestreept: met hun prachtige bladeren, stengels en stelen geven planten je huis net dat extra’s. Door je planten te combineren met een mooie pot laat je je persoonlijkheid spreken. Je kunt alle kanten op.

2. Planten dragen bij aan gezonde lucht

Planten maken zuurstof, essentieel voor alle levende wezens op aarde. Dat doen ze ook nog eens op basis van een gas waar wij niks aan hebben: CO2. Kan het nog geweldiger? Ja! Planten kunnen ook nog eens schadelijke stoffen uit de lucht halen, ontdekte NASA. Planten zuiveren onder andere benzeen of formaldehyde uit de lucht, stoffen die bijvoorbeeld uit de lijm van meubilair kunnen ontsnappen.

Toegegeven, om de lucht in je huis te zuiveren heb je behoorlijk veel planten nodig, blijkt uit onderzoek van de Keuringsdienst van waarde. Het ventileren van je huis heeft meer effect op de luchtkwaliteit in je huis. Veel planten én je raam dagelijks even openzetten is een mooie combinatie.


3. Planten laten je verwonderen 

Je hebt een tijdje je planten niet goed bekeken, en wat blijkt? Je plant is opeens twee keer zo groot geworden, is tegen de muur op gaan klimmen of heeft een prachtig nieuw blad gemaakt. Verrassing!

Ook als je planten schijnbaar stil lijken te staan, kan het goed zijn dat er in de pot van alles gebeurt, zoals de aanmaak van nieuwe wortels. Planten zijn levende wezens die continu in beweging zijn. In de winter doen de meeste planten het wat rustiger aan. Zodra de dagen weer langer worden, zie je dat planten ook langzaam weer wakker worden. Opeens zit er een knop aan je orchidee of een nieuwe scheut aan je gatenplant.

Sommige planten kun je zelfs zien bewegen. Planten als de Marantha (bidplant), Calathea en Oxalis klappen ‘s nachts hun blaadjes op en klappen ze overdag weer open. Bekijk dit filmpje maar eens.

4. Planten leren je van alles over de natuur

Planten zijn een weerspiegeling van hun natuurlijke habitat. Haal je een plant in huis, dan komt ook de natuurlijke habitat van die plant mee. Zo zijn de scherpe stekels van de cactus bedoeld om zijn waardevolle wateropslag te beschermen tegen dorstige dieren in een droge woestijn. En kunnen behaarde blaadjes van planten een teken zijn dat ze in het wild op winderige plekken groeien. De haartjes vormen een barrière waardoor water minder snel uit het blad verdampt.

En ken je de gaten in het blad van de gatenplant Monstera Deliciosa? In een dichtbegroeid oerwoud waar het vochtig en warm is, is er een constante strijd tussen planten om genoeg licht op te vangen. De gaten van de Monstera zijn er waarschijnlijk zodat de plant optimaal licht kan opvangen zónder daarvoor een groter bladoppervlak te hoeven maken (wat veel energie kost en kwetsbaar is). 

5. Planten kun je delen

Van de meeste planten kun je er makkelijk meer maken door het nemen van stekjes, of het opdelen van de plant. Op die manier kun je je favoriete plant ruilen of weggeven. Zo maak je ook een ander blij, zonder dat je je hele plant weggeeft. En daarna groeit ‘ie gewoon weer door!

De graslelie is bij uitstek geschikt om te delen: ze maken super snel nieuwe stekjes, zijn makkelijk te verzorgen én groeien als een tierelier.

Benieuwd welke plant het beste bij jou past? Kom langs bij Steck voor uitgebreid plantenadvies. In onze Kamerkas vind je heel veel mooie, bijzondere kamerplanten.