IMG_20211111_141241

Een kamerplantenboom: kerstboom voor de kleine woonruimte

Zeker voor wie in de stad woont, is het best een uitdaging om een beetje kerstboom van formaat kwijt te raken in je vaak toch wat kleine woonkamer. En zo’n kerstboom doe je vaak ook na een aantal weken alweer weg. Zonde en ook niet heel erg duurzaam. De oplossing: tover je favoriete kamerplant om tot kerstboom! In deze blog geven we je inspiratie om zelf aan de slag te kunnen.

Een echte plantenliefhebber weet zijn of haar woonruimte vaak optimaal te benutten als het op planten aankomt. Er is nog net een stukje loopruimte over, maar daar is alles ook wel mee gezegd. Daar past natuurlijk niet ook nog eens een grote kerstboom tussen. Dat hoeft dus ook niet. Veel kamerplanten – zowel grote als kleine – laten zich prima omtoveren tot kerstboom. 

Verrassend materiaalgebruik

Helaas kan niet zomaar alles je kamerplant ingehangen worden. Zo loop je met kerstboomhaakjes het risico om je plant te verwonden en moet je ook oppassen met zwaardere decoraties. Je wilt natuurlijk niet dat je plant hierdoor gaat hangen en zijn mooie vorm verliest. Tijdens Wintergloed kun je dan ook bij Steck terecht voor geschikte versiering voor je kamerplant-transformatie. Wat te denken van de vilten kerstdecoratie van Felt So Good en Winding Road? Of de stalen DIY treehouse-en dierelementen van Another Studio?

Geschikte kamerplanten

Om te bepalen welke van je planten geschikt is om een tweede functie te geven als kerstboom, kun je het beste kijken naar soorten met een dikke(re) stam, stevige bladeren en veel vertakkingen. Symmetrische planten doen het daarbij vooral erg goed. Wij zijn groot fan van een palm, de kamerden en ficussen als kerstboom 2.0. Maar ook met een gatenplant, calathea of polyscias kun je prima uit de voeten. 

Zorg goed voor je kamerplantenboom

Het is ook ‘s winters heel belangrijk om goed voor je – tot kerstboom omgetoverde – kamerplant te blijven zorgen. Zet hem niet in het donkerste hoekje van de kamer (“want dat staat zo gezellig”), maar geef je planten in dit jaargetijde zoveel mogelijk licht. Dit helpt hen bij de fotosynthese, een essentieel proces om de plant in goede gezondheid te houden (en te laten groeien in het voorjaar). Anders tips zijn het wekelijks voelen van de aarde; geef alleen water als deze echt droog is. En zet je plant zo ver mogelijk van de radiator vandaan.

Lookbook

Behoefte aan wat inspiratie voor je zelf aan de slag gaat? Hieronder vind je een aantal voorbeelden die ook terug te zien zijn tijdens Wintergloed bij Steck. Deel je creatie met #steckutrecht. Veel succes!

Volg Steck via de nieuwsbrief of sociale media