Compost gebruiken in de tuin: zo geef je je planten een biologische boost

Met compost verbeter je de grond in je tuin op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier. Compost is een voedzame grondstof gemaakt van organisch (tuin)afval. Het houdt je bodem luchtig, zorgt voor voedingsstoffen en stimuleert het bodemleven. Maar hoe gebruik je compost? Wat is het verschil tussen compost en humus? Hoe kom je eraan? Antwoorden op deze en andere vragen lees je hier.

Wat is het verschil tussen compost en humus?

Humus ontstaat als organisch materiaal, zoals afgestorven planten, bladeren, vruchten en uitwerpselen, wordt afgebroken door het bodemleven. Het vormt de vruchtbare laag op de bodem. In een bos gaat dit vanzelf. Door tuinafval zo min mogelijk op te ruimen, ontstaat er in jouw tuin ook een humuslaag. Een goede humuslaag heeft een lekkere bosgeur en is te herkennen aan een bijna zwarte kleur. Hoe zwarter, des te gezonder je bodem.

Compost bestaat ook uit afgebroken organisch materiaal, maar dan gestuurd door de mens. Door tuinafval en groente- en fruitafval gecontroleerd te laten afbreken, krijg je een soort voorstadium van humus. In compost zie je vaak nog wel wat takjes en blaadjes zitten, terwijl humus eruit ziet als aarde.

Een close-up van een paar handen die compost vasthouden. De grond lijkt vochtig en vruchtbaar, met kleine plantenresten en organisch materiaal zichtbaar tussen de vingers. De handen zijn vuil, wat aangeeft dat er in de grond gewerkt wordt. Op de achtergrond is vaag de contouren van een tuin zichtbaar, waardoor de context van tuinieren of landbouw wordt

Heeft je tuin compost nodig?

Een goede humuslaag herken je dus aan een donkere, luchtige bovenlaag, die een beetje naar bos ruikt. Heeft je tuin dit? Dan hoef je geen compost te strooien. Herken je niet echt een humuslaag? Verrijk dan je bodem met compost. Hiermee breng je lucht in de bodem, zorg je voor voedingsstoffen en stimuleer je het bodemleven.

Welke planten hebben compost nodig?

Alle planten zijn gebaat bij een gezonde, vruchtbare bodem met veel bodemleven en een luchtige structuur, waarbij het water gemakkelijk in de grond zakt. Compost is vooral een structuurverbeteraar, die de basis van de bodem op orde helpt te brengen. Dat kan bij alle soorten planten. Let er wel dat planten soms ook nog moeten worden bijgemest. In compost zitten vooral veel organische elementen, maar niet altijd voldoende voedingsstoffen.

Een gedetailleerde close-up van oranje daglelies die schitteren in het zonlicht, met een zachtfocusachtergrond die meer bloeiende daglelies laat zien. De voorste bloem staat centraal met prominente gele en roodbruine tinten en uitgespreide bloemblaadjes die de complexe structuren binnenin onthullen, zoals de lange, donkere meeldraden die boven het levendige centrum uitsteken. De foto straalt een zomerse sfeer uit en legt de schoonheid vast van deze opvallende bloemen die vaak in tuinen te vinden zijn.

Wanneer strooi je compost? En hoeveel?

Het is voldoende als je één keer per jaar een laagje compost door de bovenste grondlaag van je borders mengt. Een laag van 1 of 2 centimeter compost is genoeg, tenzij de grond erg arm is. In dat geval raden we 4 tot 6 centimeter aan. Je kunt ook een dun laagje uitstrooien over je gazon. De meeste mensen strooien compost in het vroege voorjaar, maar in de herfst kan het ook prima. Wanneer je het in de herfst doet, kan de vorst ook nog zijn positieve invloed uitoefenen op de bodemstructuur.

Wat is de beste compost?

Compost kun je zelf maken of kant-en-klaar kopen. Het voordeel van zelfgemaakte compost is dat je het proces helemaal zelf in de hand hebt. Je bespaart er ook nog eens energie mee, want er komen bijvoorbeeld geen transportkosten bij kijken. Geen ruimte om zelf compost te maken? Bij Steck koop je onder andere de biologische tuinaarde-compost en de biologische mestcompost van Bio Kultura. De eerste is zeer geschikt voor kleigrond. De tweede soort is handig als je je planten van extra voeding wil voorzien. Dat geldt ook voor de bio bemeste tuincompost van Pokon.