7 tips voor een geslaagde winterse dag in je tuin met vrienden of familie

In de winter zijn we een stuk minder vaak in onze tuinen te vinden dan in de zomer. Dat is best logisch, maar ook jammer! Je kunt namelijk zo veel leuks doen in je tuin in deze tijd van het jaar. Daarnaast heeft buiten zijn allerlei positieve effecten op je gezondheid, zeker in de winter waarin we nog meer geneigd zijn om binnen te blijven. Hieronder 7 tips voor een topmiddag met vrienden of familie in je tuin. En mooi meegenomen: deze activiteiten zijn behoorlijk coronaproofā€¦ 


#1: Samen vuur maken

Onze gevederde vrienden hebben misschien nog wel het meest te lijden Een goed vuur mag natuurlijk niet ontbreken op een middagje buiten. Niet alleen wil je je ergens aan kunnen opwarmen, maar ook heeft vuur al eeuwenlang een magische aantrekkingskracht op de mens. Mensen gedragen zich anders als ze bij een vuur zitten – gemoedelijker, aandachtiger – let maar eens op! Het is wel belangrijk dat je een vuur goed aanmaakt, in een vuurschaal of -korf. Gebruik bijvoorbeeld geen nat hout, want dat gaat enorm roken. Bovendien brengt het extra veel schadelijke stoffen de lucht in. Tjerk Romkema schreef een blog over hoe je een goed kampvuur bouwt. De blog gaat over het maken van een kampvuur bij je tent, maar de tips gelden natuurlijk ook voor een vuur in je tuin. In je tuin moet je wel extra opletten dat je buren geen last krijgen van de rook.

#2: Marshmallows en broodjes

Als je vuur eenmaal goed brandt, dan is het tijd om allerlei lekkers tevoorschijn te halen. Marshmallows roosteren is natuurlijk een klassieker. Je rijgt een marshmallow aan een stok en houdt hem even boven het vuur om hem zacht te laten worden. Net zo lang totdat dat lekkere korstje eromheen zit. Ben je een zoetekauw en wil je mĆ©Ć©r dan dit, maak er dan sā€™mores van (afkorting van ā€˜some moreā€™). Dat zijn koekjes met chocolade en geroosterde marshmallows ertussen. Om je vingers bij af te likken zo lekker! Hier lees je hoe je sā€™mores maakt. Je kunt ook broodjes maken, door brooddeeg om een stok te kneden. Wil je liever op de gezonde toer? Houd dan allerlei groentenspiezen in het vuur of maak de barbecue aan (zie tip 4).

#3: Gitaar erbij?

In de winter zie je maar weinig insecten, want ze zijn niet goed bestand tegen lage temperaturen. Sommige soorten vertrekken tijdelijk naar warmere oorden, andere wachten op Wie gezegend is met een muzikale vriendengroep heeft helemaal geluk. Niets zo gezellig als samen muziek maken bij het vuur. Het leukst is het als iemand de lead neemt met een gitaar. Print wat teksten uit van typische kampvuurliedjes en ga samen zingen. Enne, voel je vrij: het hoeft niet per se mooi te zijn. šŸ˜‰

#4: Winterbarbecue

Buiten barbecueĆ«n is altijd fijn. OĆ³k in de winter! Bovendien is het een stuk makkelijker om een maaltijd te bereiden op een barbecue dan in een open vuur. In de winter barbecueĆ«n is eigenlijk net als in de zomer. Alleen heb je door de kou waarschijnlijk behoefte aan andersoortig voedsel. Maak dan iets met seizoensgroenten als pastinaak, pompoen, paddenstoelen, prei of wortelen. Je kunt ze lekker grillen of verwerken in een salade. Voorbeelden van fijne recepten vind je op Culy.nl.

#5. Warme dranken

In Nederland is de rode eekhoorn (of gewone eekhoorn) een beschermde diersoort. Eekhoorns houden geen winterslaap, maar gaan in winterrust. Ze schuilen in bomen en komen af en toe tevoorschijn om het eten te zoeken dat Warme chocolademelk en glĆ¼hwein maken je winterse buitendag helemaal compleet. GlĆ¼hwein kun je kant-en-klaar kopen, maar je kunt het ook zelf maken. Hier vind je een eenvoudig recept. Warm de dranken op een kookplaatje buiten op, of gewoon in je keuken als je het simpel wilt houden voor jezelf.

#6 Dekentjes en warme kleding

Behalve bovenstaande top 5-dieren in je tuin is er een hele groep minder Warm blijven is de grootste uitdaging van je winterse bijeenkomst. Zorg dat je gasten weten waar ze aan toe zijn en dat ze zich goed warm aankleden. Warme schoenen met dikke zolen zijn een aanrader. Extra dekentjes neerleggen helpt ook. Let dan alleen op dat deze niet te dicht bij het vuur komen.

#7 Buiten spelen

Met of zonder kinderen: buiten spelen is voor iederƩƩn leuk. Bedenk daarom leuke spelletjes voor je buitenmiddag. Van tikspelletjes of boompje verwisselen krijg je het snel lekker warm. Maar ook leuk (en misschien meer geschikt als je met alleen volwassenen bent) is bijvoorbeeld: Kubbs, jeu-de-boules, frisbeeƫn, balspelletjes of iets met een racket. Hier vind je meer ideeƫn voor buitenspelletjes in de winter.

We wensen je een fijne dag! En ā€™s avonds lekker met warme, rode wangetjes naar bed.