7 tips om je orchidee opnieuw te laten bloeien

Je kent het wel: je valt als een blok voor een orchidee. Een paar weken geniet je elke dag van de kleurenpracht, maar op een dag beginnen de bloemetjes een voor een uit te vallen. Wat overblijft, is een zielige verzameling bladeren met een droog takje in het midden. Sommige mensen gooien de plant op dat moment weg, maar dat is helemaal niet nodig! In deze blog vind je 7 belangrijke tips om je orchidee opnieuw te laten bloeien:

1. Ken de naam van je orchidee

Er zijn heel veel soorten orchideeƫn, een stuk of 28.000. En elke soort heeft haar eigen gebruiksaanwijzing. De orchidee die je het meest tegenkomt in tuincentra en supermarkten, is de Phalaenopsis. De tips in deze blog zijn vooral van toepassing op deze soort. Heb je een andere orchidee? Neem dan eens een kijkje op het Youtube kanaal van MissOrchidGirl voor meer tips.

2. Houd rekening met de seizoenen

De meeste orchideeƫn bloeien maar 1 of 2 keer per jaar. Als jouw orchidee net is uitgebloeid, kan het even duren voordat ze weer opnieuw bloeit. Het voordeel is wel dat als ze bloeit, je ook meteen meerdere weken, en soms maanden, van de bloemen geniet.

3. Knip de oude bloemstelen helemaal onderaan af

Sommige mensen raden je aan om een uitgebloeide steel af te knippen tot boven het 3e ā€˜oogjeā€™. Op die manier stimuleer je de orchidee om opnieuw te gaan bloeien. Vaak lukt dat inderdaad. Het kost de orchidee alleen wel veel energie om meteen na de vorige bloei nieuwe bloemen te maken. Als je de orchidee ā€˜dwingtā€™ om nog een keer te gaan bloeien, houdt ze minder energie over voor het maken van bladeren en wortels. En die zijn nou juist belangrijk voor een gezonde plant Ć©n voor de volgende bloei! Daarom kun je beter de oude bloemstengel helemaal onderaan afknippen. Zo weet de orchidee dat het tijd is om energie te steken in de bladeren en wortels.

4. Zorg voor genoeg licht

Ook al groeien orchideeƫn in het wild in de schaduw van andere planten, ze bloeien het mooist als ze genoeg licht krijgen. Te weinig licht en je krijgt weinig of geen bloemen. Dat betekent niet dat je orchidee elke dag moet bakken in de zon, maar een beetje direct zonlicht gedurende de dag geeft de orchidee energie om bloemen te maken. Een plekje waar in de ochtend of de namiddag zon op valt, is perfect.

Orchideeen in het wild
De natuurlijke habitat van de orchidee: op boomstammen, tussen het mos en varens

5. Niet te weinig, en niet te veel water

OrchideeĆ«n groeien in het wild op boomstammen. Daar ā€˜plakkenā€™ ze met hun wortels tegenaan en vangen het water op dat langs de bomen naar beneden sijpelt. De boom heeftĀ  geen last van de orchidee. De wortels van een orchidee groeien niet in de aarde en staan in direct contact met de lucht. Door die ventilatie drogen de wortels relatief makkelijk op.

Voor jouw orchidee betekent dat dat ze het liefst niet te nat staat. Als je twijfelt: liever wat te droog dan te nat. Zie je dat de bladeren gaan rimpelen en slap worden? Dan is het tijd voor een slokje water. Je orchidee extra verwennen (en verleiden tot meer bloemen)? Voeg in de lente en zomer wat orchideeƫnvoeding toe aan het water. Die voeding vind je bij Steck op de meststoffenafdeling.

6. Gezonde wortels doen wonderen

Benieuwd of je orchidee bloemen gaat geven? Check de wortels! Gezonde wortels zijn zilver als ze droog zijn en groen als ze nat zijn. Ze voelen stevig aan als je er in knijpt. Wortels die actief aan het groeien zijn, hebben groene of rozige groeipunten. Hoe meer wortelgroei, hoe waarschijnlijker het is dat je orchidee blij is en bloemen kan geven. Ook als je orchidee nog niet in bloei is, heb je dus iets om naar uit te kijken. Gezonde wortels zijn een voorbode van mooie bloemen!

Te veel water en een potgrond die niet luchtig genoeg is, resulteert al snel in wortelrot. De wortels worden dan grijs of zwart, en voelen hol aan. Zet een orchidee daarom nooit in normale potgrond, dat bevat veel te weinig lucht en blijft te lang nat. Om het ons makkelijker te maken bestaat er speciale potgrond voor orchideeƫn, dat is vaak een mix van boombast en luchtige vezels. Die potgrond vind je bij Steck op de potgrondafdeling. Je kunt ook uitsluitend boombast gebruiken.

Een bloeiende orchidee in het wild met gezonde wortels
Een wilde orchidee op een boomstam. Met gezonde, groene wortels

7. Zorg voor de juiste temperatuur

De meeste orchideeƫn groeien actief in de zomer. Dan maken ze nieuwe bladeren en wortels. Zodra het een tijdje wat kouder is, gaan orchideeƫn over tot het maken van bloemen. Tussen het verschijnen van een nieuwe bloemstengel en het uitkomen van de bloemen kan gerust drie maanden zitten. Je moet dus best wat geduld hebben om je orchidee opnieuw te laten bloeien.

Heb je een huis met een vrij constante temperatuur door het jaar heen? Probeer dan je orchidee in de herfst een tijdje op een wat koelere plek te zetten. Een plekje op de vensterbank, bij het raam, is soms wat koeler. Of misschien in een kamer die je in de winter minder verwarmt. Laat de orchidee daar staan tot je het begin van een bloemstengel ziet verschijnen. Op dat moment kun je de orchidee weer in een warmere kamer zetten. Let op dat de temperatuur niet veel lager dan 15 graden is, dat is voor een orchidee iets te koud.

Het verschil tussen een bloemstengel en wortels van een orchidee
Op deze afbeelding zie je een nieuwe bloemstengel (groen) en gezonde wortels (zilverkleurig).

Bloeiende orchideeƫn vind je het hele jaar door. Dat komt doordat de kweker de temperatuur in de kassen verlaagt, daardoor denkt de orchidee dat het tijd is om te bloeien. Het kan zijn dat je nieuwe orchidee daarom een beetje in de war is met de seizoenen; waar ze eigenlijk hoort te bloeien in het voorjaar, bloeit ze misschien al in het najaar. Dat is helemaal niet erg, je zal zien dat als je de orchidee wat langer hebt, ze zich langzaam aanpast aan de seizoenen.

Denk je nou: Jeetje, wat duurt het lang om mijn orchidee opnieuw te laten bloeien? Zorg dan voor een paar ā€˜gezelschapsplantenā€™. Die zet je naast of om je orchidee heen, zodat je orchidee wat aantrekkelijker is om naar te kijken wanneer er geen bloemen zijn. Ɖn tegelijk zorgt een groepje planten ervoor dat de luchtvochtigheid wat hoger is rondom de orchidee, dat kan ze erg waarderen!

In onze Kamerkas vind je altijd Phalaenopsis orchideeĆ«n, van de klassieke witte tot miniā€™s. Daarnaast hebben we een wisselend aanbod, bijvoorbeeld een van onze favorieten: de geurende Phalaenopsis. Ook hebben we vaak Oncidiums, Cattleyaā€™s, Jewel orchids, Cymbidiums, Dendrobiums, venusschoentjes (Paphiopedilum) en andere soorten.

Een uitgebloeide Phalaenopsis orchidee tussen kamerplanten
Een uitgebloeide Phalaenopsis orchidee tussen gezelschapsplanten