5 geschikte planten voor de geveltuin

Een geveltuin geeft je huis kleur en is een fijne plek voor bijen, hommels en vlinders. Maar welke planten zijn geschikt voor die paar vierkante meter voor je huis? En hoe zorg je voor een border waarin het hele jaar door iets te beleven valt? Met de 5 planten hieronder heb je zonder meer een goede combinatie te pakken voor je geveltuin. Wil je weten hóe je het beste een geveltuin aanlegt? Lees dan deze blog.

1. Maagdenpalm

Deze inheemse bodembedekker (Vinca) is onverwoestbaar en blijft lekker groen in de winter. De lieflijke paarse bloempjes vrolijken de voorkant van je huis bijna het hele jaar door op. Ook bijen, vlinders en hommels zijn blij dat deze plant al zo vroeg in het jaar bloeit. De plant groeit zowel in de schaduw als in de zon. Bij meer zon komen er meer bloemen aan. Verder heb je er geen omkijken naar. Het voordeel van een bodembedekker is dat onkruid geen kans krijgt om je geveltuin over te nemen.

2. Akelei

De akelei (Alquilegia vulgaris) bloeit van eind april tot eind juni met opvallende bloemen en is een inheemse plant. Bijen en vlinders zijn dol op de nektar! Laat je de uitgebloeide stengels staan, dan zaait de plant zich vanzelf uit. Deze plant wordt in de Nederlandse tuin zo’n 40-80 cm hoog. Hij staat het liefst in de halfschaduw, maar kan ook groeien op een zonnige plek. De plant hoeft niet constant nat te staan en kan tegen een korte periode van droogte, zolang hij maar in goed gedraineerde grond staat.

3. Lavendel

Een dwergstruik met heerlijk geurende paarse bloemen, die bloeien van juni tot september. Deze plant staat het liefst op een zonnige, droge plek in de geveltuin. Je houdt de plant het mooist door hem twee keer per jaar te snoeien om verhouting te voorkomen. De eerste keer snoei je hem in maart (tot 15 cm boven de grond), de tweede keer in augustus tot oktober. Snoei nooit al het blad weg, want dan loopt ie waarschijnlijk niet meer uit. Bij de tweede keer snoei je alleen de bloemen en laat je de struik verder met rust. Van de bloemen kun je lekkere lavendelthee of -siroop maken.

4. Purperklokje

De Heuchera, beter bekend als het purperklokje, is een vaste plant van 40 tot 50 cm hoog. De roodpaarse bladeren steken mooi af tegen al het groen in je geveltuin. Ook in de winter heb je plezier van de plant, want het blad blijft gewoon zitten. De plant kan zowel in de zon als op een plek met halfschaduw.  Plaats hem op een vochtige, goed waterdoorlatende grond. In juni en juli maakt de plant lange stengels met roze of witte kleine bloemetjes.

5. Hemelsleutel

De Sedum telephium, ook wel hemelsleutel genoemd, trakteert voorbijgangers in de herfst op aantrekkelijke rode of roze schermbloemen. Met zijn 40 tot 50 cm is het een van de hoogste sedumplanten. Het blad is fraai gekarteld en komt al op in het voorjaar. Hemelsleutel staat het liefst in de zon en vraagt om een vochtige, voedselrijke bodem.

Bovenstaande planten zijn allemaal te koop bij Steck. Wist je dat de vaste planten van Steck bijna allemaal van verantwoorde leveranciers komen? Lees hier meer over onze leveranciers.