Bijenstal van Imkers Rabia en Daniëlle

Met de komst van maar liefst 60.000 bijen wil Steck niet alleen bijdragen aan de biodiversiteit, maar mensen ook een kijkje geven in de fascinerende wereld van de bij. Imkers Danielle en Rabia gaan de bijen een handje helpen in de bijenstal van Steck. 

De bijenstal van imkers Rabia en Daniëlle bij Steck

Zestigduizend bijen. Dat zijn er heel wat! Verdeeld over verschillende kasten in een heuse bijenstal staan ze sinds kort op het buitenterrein van Steck aan de Gageldijk in Overvecht. De Utrechtse Rabia en Danielle waken over de volkjes als imker. Een imker is iemand die bijen heeft, voor ze zorgt en een handje helpt. Het woord is afgeleid van het woord immen; een oud-Nederlands woord voor bijen.

Imker Rabia opent een bijenkast om het bijenvolk los te laten in hun nieuwe thuis bij Steck Utrecht
Een bij zit op een roze bloem van een plant in Utrecht

Wat doet een bij?

Bijen bestuiven planten en bloemen. Zo zorgen ze ervoor dat planten, bloemen en vruchten kunnen groeien. Mede dankzij bijen kunnen wij mensen noten, fruit, groenten en nog veel meer lekkere gezonde producten uit de natuur eten.

Waarom zijn bijen zo belangrijk voor ons?

1. Bijen helpen om ons voedsel te maken

Bijen bestuiven planten en bloemen. Zo zorgen ze ervoor dat planten, bloemen en vruchten kunnen groeien. Mede dankzij bijen kunnen wij mensen noten, fruit, groenten en nog veel meer lekkere gezonde producten uit de natuur eten.

2. Bijen zijn goed voor de biodiversiteit

Ook voor de natuur zijn bijen onmisbaar. Meer dan 85% van wilde planten is afhankelijk van de bestuiving door bijen en werken ze mee aan de biodiversiteit van bloemen en planten en dieren in de natuur. Want die moeten ook eten… van diezelfde planten. 

3. Hogere voedselkwaliteit door de bij

Dankzij die bestuiving verhogen de bijen ook de kwaliteit van het voedsel. De bijtjes van Steck komen dus bijvoorbeeld ook de lekkere lokale producten van Kwekerij Stekkers ten goede!

Op een honingraat zitten veel bijen, die werken om nieuwe honing te maken

Bijen zijn fascinerende beestjes

Rabia komt uit Overvecht en is een van de twee imkers die de bijen gaat verzorgen in de bijenstal van Steck. “Bijen zijn geweldig. En niet alleen door wat ze betekenen voor de natuur. Hun gif, wat eigenlijk een fout woord is, want ik noem het een medicijn. Het gif van een bij heeft een werking die vergelijkbaar is met antibiotica. Mits je niet allergisch bent, is het juist goed voor je lichaam. De wetenschap is er volop mee bezig. Als je wordt gestoken, hoeft het niet altijd pijn te doen. Het moet wel ergens goed voor zijn, want het beestje gaat na het steken dood. Werken met de beestjes is ook therapeutisch. Er gebeurt ook heel veel, je kunt er echt de hele dag naar kijken. Dat is ook niet zo gek, want een gemiddelde kast heeft een volkje dat bestaat uit zo’n 25.000 tot 40.000 bijen,”legt Rabia uit. 

De bijenstal van Imkers Danielle en Rabia is te vinden op het buitenterrein van Steck, naast de pluktuin van Glitter Gladiool.

Openingstijden

De Bijenstal is te bezoeken tijdens de reguliere openingstijden van Steck.

Maandag: 09:00 – 18:00
Dinsdag: 09:00 – 18:00
Woensdag: 09:00 – 18:00
Donderdag: 09:00 – 18:00
Vrijdag: 09:00 – 18:00
Zaterdag: 09:00 – 17:00
Zondag: 10:00 – 17:00

Adres

Je vindt de Bijenstal op het buitenterrein van Steck. 


Steck Utrecht
Gageldijk 3
3566 ME
Utrecht